Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιτυχής λειτουργία της νέας Αφαλάτωσης στις Οινούσσες

Ως χριστουγεννιάτικο δώρο δέχθηκαν οι κάτοικοι των Οινουσσών την έναρξη λειτουργίας της νέας Μονάδας Αφαλάτωσης στη θέση «Αγ. Γιάννης» στις παραμονές των εορτών.

Η νέα Αφαλάτωση, εργονομικά εγκατεστημένη εντός μεταλλικής προστατευτικής κατασκευής τύπου container, περιλαμβάνει όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό φίλτρων, μεμβρανών και δεξαμενών καθώς και τα απαραίτητα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, επαρκή χώρο επισκεψιμότητας με διάδρομο ικανού πλάτους κ.α. Εσωτερικά κι εξωτερικά φέρει θερμομόνωση και ηχομόνωση με κατάλληλα ηχομονωτικά υλικά και εναρμονίζεται με την εικόνα του περιβάλλοντα χώρου.

Η ελάχιστη ημερήσια παραγόμενη ποσότητα ύδατος είναι 300 m3. Η μονάδα έχει προγραμματιστεί να εργάζεται σε 24ωρη βάση όλο το έτος ανάλογα με τις υδρευτικές ανάγκες και θα σταματά μόνο για τις απαιτούμενες συντηρήσεις και καθαρισμούς. Το παραγόμενο νερό είναι απολύτως κατάλληλο για πόσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τα στάδια της επεξεργασίας περιλαμβάνουν την προκατεργασία, κυρίως επεξεργασία με το σύστημα της αντίστροφης ώσμωσης, την μετακατεργασία, ενώ το σύστημα των μεμβρανών διαθέτει διάταξη αυτόματης απόπλυσης, μονάδα χημικών καθαρισμών, σύστημα ελάττωσης του pH παραγόμενου νερού κι όλα τα λοιπά απαιτούμενα στάδια παραγωγής. Τέλος, έχουν τοποθετηθεί τα απαραίτητα όργανα ελέγχου, που επιτηρούν τις ανωτέρω διαδικασίες και προβλέφθηκε σύστημα τηλεπαρακολούθησης, τηλευποστήριξης και τηλεχειρισμών/ τηλερυθμίσεων με πλήρη εγκατάσταση τηλεμετρούμενων ηλεκτρονικών συστημάτων. Τα όργανα ελέγχου θα διακόπτουν τη λειτουργία της μονάδας αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή υπέρβαση των καθορισμένων ορίων.

Η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας έγινε από το Δήμο Οινουσσών με την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η δαπάνη καλύφθηκε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) υποστήριξε το Δήμο στην ωρίμανση του έργου, στη σύνταξη του φακέλου της πρότασης και στην υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Επίσης, ο Δήμος Χίου με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Επιτροπές του, ο Δήμος Τρικκαίων και οι Υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συνεργάστηκαν για την προκήρυξη, οργάνωση και περάτωση του διαγωνισμού και παραλαβή της Μονάδας.

Παράλληλα, στο παραλιακό μέτωπο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί αυτόνομα καθ’ όλο το 24ωρο αυτόματος πωλητής πόσιμου ύδατος με χρηματοδότηση της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός του Δήμου Οινουσσών για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων αντίστροφης ώσμωσης, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί και λειτουργήσει το 2005 με δωρεά των οικογενειών Μέλπως και Μιχάλη Κ. Λεμού. Το έργο προϋπολογισμού 310.000,00 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπ. Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Ο Δήμος Οινουσσών ευχαριστεί θερμότατα τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη για την αποφασιστική στήριξη του τουανωτέρω σχεδιασμού, τον Γεν. Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη και τις Υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας για την πολύτιμησυμβολή και συνδρομή τους, την τ. Γεν. Γραμματέα κα Χριστιάννα Καλογήρου για την άμεση δρομολόγηση του αρχικού μας αιτήματος, τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Επιτροπές του Δήμου, τον Δήμαρχο Τρικκαίων κον Δημήτρη Παπαστεργίου και τις Υπηρεσίες του Δήμου του, την ΜΟΔ Α.Ε. για την άρτια, έγκαιρη και πλήρη προετοιμασία του φακέλου του έργου και το διοικητικό προσωπικό του Δήμου μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.  

Με τον σχεδιασμό και τις επιτυχείς αυτές παρεμβάσεις η Δημοτική Αρχή εξασφαλίζει για τους κατοίκους κι επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου υπερεπάρκεια πόσιμου νερού επιλύοντας οριστικά το υδρευτικό πρόβλημα του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με 26 μετάλλια επέστρεψαν οι αθλητές του CHIOS KARATE ACADEMY από το διασυλλογικό κύπελλο καράτε ATTICA SOUTH CUP. 6 χρυσά,10 αργυρά και 10 χάλκινα...

ΧΙΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της δράσης «Άρωμα Χίου» στο Σύνταγμα, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Χίου για 3η συνεχή...

ΧΙΟΣ

Από το Τμήμα Τροχαίας Χίου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα χθες (17-06-2024) στο Βροντάδο της Χίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην κυκλοφορία δίνεται και πάλι η οδός Ιωάννου Χρήστου την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου κ. Κώστα...

Advertisement