Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρωμένο Σχέδιο «γαλάζιας ανάπτυξης» για τα νησιά ζητά η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μέσω ανακοίνωσης η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ζητά την «γαλάζια πολιτική», υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που πρέπει να έχει ολοκληρωμένη μορφή συνδυάζοντας σειρά δράσεων με υποδομές που να αξιοποιούν τοπικούς πόρους και δεξιότητες ανθρώπων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»:

Πληροφορηθήκαμε από επίσημα  Δελτία Τύπου:

Α) Ότι προχωρά ο σχεδιασμός καταδυτικού πάρκουΕναλίων Αρχαιοτήτων στο νησιωτικό σύμπλεγμα  Φούρνων Κορσεών ( ΔΤ του βουλευτή  κ. Στεφανάδη). Σε πρόσφατη επίσκεψη μας με τον Μ.Κάρλα στους Φούρνους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Δημοτική Αρχή για την πρόοδο των ερευνών, την αποδοχή που έχει το σχέδιο αυτό από την τοπική κοινωνία και είχαμε τονίσει την ανάγκη ένταξης κύριων και συνοδών έργων στο υποπρόγραμμα ΟΧΕ Μικρών Νησιών του νέου ΠΕΠ. Ας ελπίσουμε ότι η παρέμβαση του κ. βουλευτή θα σημαίνει την εξασφάλιση των αναγκαίων πρόσθετων πόρων από εθνικά προγράμματα.

Β) Ότι δόθηκε χώρος από το Μουσείο Ναυτικών και Ναυπηγικών Τεχνών Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την στέγαση της Σχολής Μαθητείας Ξυλοναυπηγικής  Τέχνης στο Ηραίον (Δήμος Ανατολικής Σάμου). Ελπίζουμε μαζί με τον χώρο να έχουν βρεθεί και οι πόροι που είναι αναγκαίοι για τηνλειτουργία της Σχολής.

Με βάση τον πρώτο σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το εν εξελίξει υποθαλάσσιο πάρκο στον κόλποΜαραθοκάμπου πρέπει να προγραμματισθεί και να λειτουργήσει, όπως έχει αναδειχθεί από μακρού, Μονάδα Αποσυμπίεσης στο Νοσοκομείο της Σάμου για την στήριξη των δράσεων καταδυτικού Τουρισμού που ήδη δρομολογούνται στην περιοχή μας. Η ίδρυση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση μιας τέτοιας μονάδας προϋποθέτει ανατροπή της πορείας υποβάθμισης τουσυγκεκριμένου Νοσοκομείου αλλά και όλων των υγειονομικών μονάδων των νησιών μας.

Όσον αφορά την Σχολή Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στο Ηραίον πιστεύουμε ότι  η λειτουργία της θα ενεργοποιήσει άμεσα και την ολοκλήρωση  των ελάχιστα υπολειπόμενων  μελετών  του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ισιδώρου Δρακαίων ΣΑΜΟΥ και την, επί τέλους, ένταξή του στο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο Άγιος Ισίδωρος Δρακαίων ΣΑΜΟΥ, από τα τελευταία, εν λειτουργία, παραδοσιακά καρνάγια του Αιγαίου, προσφέρεται για μαθήματα ξυλοναυπηγικής, με την μακρόχρονη εμπειρία των μαστόρων του και με την πρώτη ύλη της περιώνυμης μαύρης αλλά και της τραχείας πεύκης διαθέσιμη, για επιλογή και αξιοποίησή της, στις εγγύς πευκόφυτες υπώρειες του Κέρκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις όπως πχ. αλιευτικός τουρισμός με χρήση ξύλινων σκαφών έτσι ώστε τα σκάφη αυτά να μην αποτελούν απλά μουσειακό είδος, αλλά και σημερινό εργαλείο ανάπτυξης και εισοδήματος των νησιωτών.

Η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου στο καρνάγιο Αγ. Ισιδώρου θα δρομολογήσει και  λύσεις στο χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα απεγκλωβισμού των απομακρυσμένων χωριών της Καλλιθέας και των Δρακαίων καθώς θα υπάρχει πλέον δυνατότητα το πλοίο που καθημερινά συνδέει τους Φούρνους , την Θύμαινα και τον Άγιο Κήρυκο με το Καρλόβασι, μετ’ αυθημερόν  επιστροφής, να προσεγγίζει με ασφάλεια και συνέπεια την περιοχή αίροντας κατά πολύ την απομόνωσή τους από την υπόλοιπη Σάμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που θα εκπονηθούν στο επόμενο διάστημα για κάθε ένα από τα νησιά μας οφείλουν να συμπεριλάβουν και έναν άξονα «γαλάζιας ανάπτυξης», δηλαδή βιώσιμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να συντάξει ένα οριζόντιο πρόγραμμα «γαλάζιας ανάπτυξης» για το σύνολο των νησιών μας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις στις Ομάδες τοπικής Δράσης για την εξειδίκευσή του ανά νησί με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Τα φώτα τις ασέληνες και σκληρές νύχτες του Χειμώνα στους Δρακαίους και στην Καλλιθέα, αλλά και σε όλους τους οικισμούς της ΣΑΜΟΥ και όλων των νησιών μας,όλο και λιγοστεύουν όπως έδειξαν και τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής πληθυσμού.

Νοιάζεται και ανησυχεί κανείς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με έναν σύντομο απολογισμό παρουσίασε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου τη δραστηριότητά του για το έτος του 2022, επισημαίνοντας τον ενεργό και πολύπλευρο ρόλο του...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Η επικαιρότητα ανάμεσα σε άλλα θέματα τις τελευταίες μέρες κάνει λόγο και  για την περίπτωση κάποιου αποκαλούμενου ως «ψευτογιατρού» που...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σημαντική στροφή στην λογική με την οποία θα ψηφίσουν οι νέοι παρατηρώ σε αυτές τις επικείμενες εκλογές.  Ενώ το 2015...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην Λιμενική Επιτροπή, που θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Διαδημοτικού Λιμενικού...