Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σαφής στήριξη του Δήμου Μυτιλήνης για τη νέα δομή στη Βάστρια

Γράφει η Μαρία Μ. Κάργα 


Σύσκεψη με τη συμμετοχή επιστημονικών και παραγωγικών φορέων του Δήμου Μυτιλήνης από την 
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Κατά την σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων του Δήμου Μυτιλήνης τέθηκε για ακόμη μία φορά «στο τραπέζι» το ζήτημα του μεταναστευτικού

Ειδικότερα, στη συντονιστική συνάντηση εργασίας που είχε συγκαλέσει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης με τοπικούς φορείς,  με θέμα την διακοπή για ένα 24ωρο κάθε δραστηριότητας στη Λέσβο σε σχέση με το μεταναστευτικό, σε συνέχεια  αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμμετείχαν:

Ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, οι Αντιπεριφερειάρχες Πανάγος Κουφέλος, Δημήτρης Κουρσουμπάς, Αναστασία Αντωνέλλη,  Παναγιώτης Χριστόφας, Παντελής Μπουρνιάς, οι επικεφαλής των  Παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβουλίου Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σπιλάνης, Στράτος Γεωργούλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Καρασάββας,  οι  Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης και Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη, Παναγιώτης Βάλεσης, Εριφύλη Γιαννάκα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Συντονιστής Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Σταύρος Καραβασίλης,  ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα» Νίκος Γιαννάκας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βασιλούδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, οι Κίμων Χρυσίδης, Βασίλης Μαμώλης και Καμμένος Θεμιστοκλής, ως εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, ο Γιώργος Αλεξίου Γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, ο Γιάννης Ζαφειρίου ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Πανεργατικού Κέντρου Λέσβου, ο Νίκος Μπουλμπούλης Πρόεδρος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, ο Δημήτρης Καραγιάννης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Νίκος Τσαγκαρέλλης από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου,  Μαντέος Κώστας. από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και ο Χρήστος Τσιβγούλης από την Επιτροπή Αγώνα για το Μεταναστευτικό.

Ωστόσο, παρά την παρουσίαση και την τοποθέτηση ορισμένων έλλογων προτάσεων από τους συμμετέχοντες, η έκβαση της συνεδρίασης με απόφαση των Περιφερειακών Παρατάξεων ήταν η διοργάνωση συλλαλητηρίου, που σκοπό έχει τη διαιώνιση της μη επίλυσης του μεταναστευτικού στην τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με την σύσκεψη των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της Λέσβου που διοργάνωσε, σήμερα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Η Κυβέρνηση με επιτυχία τη μεταναστευτική κρίση στα νησιά του Αιγαίου, μειώνοντας δραστικά τις ροές και προχωρώντας σε γενναία αποσυμφόρηση των δομών. Όπως ακριβώς υποσχέθηκε στους νησιώτες.

Ολοκληρώνει τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, όπως είχε τονίσει προεκλογικά, ως πολιτική επιλογή.

Η Σάμος ήδη ξεπέρασε την κρίση. Δυστυχώς, κάποιοι διαιωνίζουν το πρόβλημα σε Λέσβο και Χίο, με εμφανή πλέον κίνητρα. Φάνηκε στις σημερινές τοποθετήσεις. Επιλέγουν το διχασμό, αν και γνωρίζουν καλά ότι το Μεταναστευτικό είναι μια κρίση που απαιτεί -προπάντων- ενότητα».

Υπέρ της δομής ο Δήμος Λέσβου

Παρά την αντίθεση των εν λόγω φορέων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου, κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης τοποθετήθηκε υπέρ της δομής, παραθέτοντας όλους εκείνους τους λόγους που επιβεβαιώνουν την ανάγκη της δημιουργίας της.

Ειδικότερα, τόνισε κατά την έναρξη της τοποθέτησης του ότι αν και το Μεταναστευτικό ήρθε και ταλανίζει το νησί από το 2015 διαπίστωσε τουλάχιστον με απορία ότι η κουβέντα γίνεται σε έναν μελλοντικό χρόνο και όχι για τον παρόντα και όχι για τον παρελθόντα χρόνο.

Αντικρούοντας την τοποθέτηση του κ. Σπηλάνη που υποστήριξε ότι αν γίνουν δομές θα έρχονται μετανάστες, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση όλο αυτό το διάστημα είχαμε δομές, σε κάποια στιγμή δεν είχαμε δομές ή τουλάχιστον οι δομές δεν ήταν η αιτία που ήρθαν οι μετανάστες. Η γεωγραφική θέση του νησιού μας ήταν η αιτία που ήρθαν οι μετανάστες και δε θα αλλάξει αυτό, όσο και να θέλουμε»

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι το Μεταναστευτικό πρέπει να το αφήσουμε πίσω και πρέπει να δούμε το νησί μας και τη ζωή μας ως μία κανονικότητα και δε μπορούμε μία ζωή να βάζουμε μπροστά το Μεταναστευτικό σαν να είναι ο εφιάλτης που μέχρι τώρα έφερε το νησί μας πίσω, γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες».

Επιπλέον, παρέθεσε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο έπειτα από μεγάλες συζητήσεις  κατέληξε και αποφάσισε συγκεκριμένα για την Βάστρια τα εξής:

«Ψηφίζουμε τη δημιουργία ενός κλειστού ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες υποδοχής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου, μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή, και το οποίο δε θα έχει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα υπερδομής και να μην υπερβαίνει τον συνολικό γενικό πληθυσμό των 3.000 ατόμων. Η λειτουργία αυτού του κλειστού προσωρινού ελεγχόμενου κέντρου υποχρεούται να τηρεί τις συνθήκες ασφάλειας υγιεινής, πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος με προτεραιότητα την πρόληψη κάθε κινδύνου πυρκαγιάς. Θα σημάνει την ταυτόχρονη παύση της κάθε άλλης δομής, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, ειδικότερα στο Μαυροβούνι και στο Καρά Τεπέ, καθώς και των λοιπών δομών συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών. Η λειτουργία του κέντρου δεν πρέπει να αναστείλει και να περιορίσει τη συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, τη συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης επιβάλλεται να γίνει αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας των ΜΚΟ. Για το Σύμφωνο Μετανάστευσης ισχύει η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου για την καταψήφισή του, όπως αποφάσισε το δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη Συνεδρίασή του. Οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν πλαίσιο, το οποίο θα ξεκαθαρίσει τα όρια, σύμφωνα με τα οποία αναμένουμε να πράξει η Κυβέρνηση και ορίζουν τις κόκκινες γραμμές, η παραβίαση των οποίων θα μας βρει κάθετα αντίθετους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση, ώστε να ενεργήσει κατά το δοκούν.»

Επιπροσθέτως, ο κ. Χατζηγιάννης παρέθεσε και ορισμένα στατιστικά στοιχεία, με σημεία αναφοράς την 7η Ιανουαρίου του 2020, που στο νησί υπήρχαν 21.438 μετανάστες και την 7η Φεβρουαρίου του 2022 που υπάρχουν στο νησί 1907 μετανάστες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, έθεσε και ορισμένα ερωτήματα στους συμμετέχοντες της σύσκεψης, αναφορικά με την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του μεταναστευτικού, διαπιστώνοντας τα θετικά βήματα και το σπουδαίο και αποτελεσματικό έργο που έχουν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση ως προς τη διαχείρηση του μεταναστευτικού. Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Δεν πρέπει να συζητάμε και να αισιοδοξούμε από το γεγονός ότι έχουνε κλείσει 2 δομές, στο δημοτικό Καρά Τεπέ και στο ΠΙΚΠΑ; Δεν είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει σαφέστατη δέσμευση ότι επιτέλους αυτό που κάνουμε όλοι ότι δεν ξέρουμε και δε γνωρίζουμε ότι οι υπουργοί δηλαδή, μια υπερδομή 8.000 κατοίκων-μεταναστών στο Μαυροβούνι, θα κλείσει με τη δομή εκτός αστικού ιστού και κατοικημένης περιοχής που είναι η Βάστρια; Αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να τα βάλουμε;»

Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Σπηλάνη με αφορμή το σχόλιο του για το ότι στη Σάμο διαμένουν στη δομή 100 άτομα, ζήτησε να ρωτήσει τους δημάρχους και τους φορείς του νησιού να του πουν και οι ίδιοι πόσο ενθουσιασμένοι είναι με τη λειτουργία του ΚΥΤ εκεί, διότι ήρθε επιτέλους η κανονικότητα στο νησί τους.

«Πρέπει να τα πούμε αυτά. Και πρέπει να τα πούμε διότι αυτή τη στιγμή το Καρά Τεπέ είναι μία βόμβα που υφίσταται κάθε μέρα. Και θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, αν αρχίσουνε οι μεταναστευτικές ροές. Θέλουμε λοιπόν με αισιοδοξία να ατενίζουμε το μεταναστευτικό, έχουν γίνει πολλά. Θέλουμε επιτέλους να μπει το νησί μας σε κανονικότητα, κάτι που με αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να έχουμε σε όποιες αποφάσεις και να πάρουμε, υπόψιν μας τα δεδομένα», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χατζηγιάννης.

 

Απόφαση των επικεφαλείς των Περιφερειακών Παρατάξεων για το αγωνιστικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων – Τι περιλαμβάνει

Ωστόσο, σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις όλων των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην σύσκεψη, οι επικεφαλείς των Περιφερειακών Παρατάξεων που συνεδρίασαν στην συνέχεια, αποφάσισαν το αγωνιστικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων:

  • Καμιά δομή «φιλοξενίας- φυλακή» στα νησιά μας. Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες. Τα νησιά μας αντέχουν μόνο κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης περιορισμένης χωρητικότητας.
  • Τα χρήματα που προορίζονται για τις δομές να δοθούν στην ανάπτυξη των νησιών με έργα υποδομής των νησιωτών μας.
  • Οι τοπικές κοινωνίες στο Βόρειο Αιγαίο, φορείς και αιρετοί, δηλώνουν απερίφραστα ότι αντιτίθενται στην υλοποίηση οποιασδήποτε δομής και καλούν σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 23 Φεβρουαρίου 2022.
  • Εκφράζουν παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση σε όσους σήμερα διώκονται επειδή αντιστάθηκαν και εμπόδισαν να βγουν τα μηχανήματα των εργολάβων στα νησιά μας και για τα γεγονότα Καράβας στη Λέσβο και 18ου χιλ. στη Χίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement