Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό για τον περσινό σεισμό στη Σάμο - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό για τον περσινό σεισμό στη Σάμο

Ενημέρωση από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και τον πρόεδρο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) για το θέμα του σεισμού της Σάμου προς τον Πρόεδρο και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Π Σ.

Στο πρόσφατο ΠΣ ο κ. Κάρλας έκανε ενημέρωση του ΠΣ σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο 11 μήνες μετά το σεισμό, κατέθεσε σχετικό πρακτικό  και ζήτησε την έγκριση του ΠΣ να το επιδόσει στον Πρωθυπουργό.

Με πρόταση όλων των παρατάξεων η συζήτηση ουσία για τη κατάσταση θα συζητηθεί στο επόμενο ΠΣ που αποφασίστηκε να γίνει στη Σάμο στις 29/10, ένα χρόνο μετά το σεισμό.

Ακολουθεί αναλυτικά η ενημέρωση:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας  αποστέλλω  την διαβιβαστική  επιστολή που, υπογεγραμμένη από τους παρόντες και με συνημμένες τις σχετικές   αποφάσεις  του Περιφερειακού μας Συμβουλίου και της Γνωμοδοτικής μας Επιτροπής, επέδωσα ιδιοχείρως στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη  σήμερα 1/10/2021, στην  είσοδο της Στρατιωτικής Λέσχης Σάμου, μετά βέβαια  από αγωνιώδη και …αγωνιστική τηλεφωνική αλλά και δια  ζώσης διαβούλευση με την ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ.  

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του , παρουσία και του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου τόνισα ότι οι ρυθμοί  ανασυγκρότησης του νησιού δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί ,ότι η Δ.Α.Ε.Φ Κ .είναι ανεπαρκής και ,ως κομβική Υπηρεσία , πρέπει να αναβαθμιστεί σε Γενική Γραμματεία και να στελεχωθεί στο ύψος των πραγματικών αναγκών και ότι είναι άκρως  επείγουσα και αναγκαία  η τοποθέτηση, με Κυβερνητική Απόφαση, τοπικού συντονιστή με νομοθετημένες αρμοδιότητες,  γραμματειακή  υποστήριξη και οικονομοτεχνικό επιτελείο. 

Τόνισα επίσης την ανάγκη να συμπεριληφθεί αναδρομικά και η Σάμος στα  βελτιωμένα  μέτρα  αποκατάστασης που ισχύουν ,ήδη, για τους πυρόπληκτους της Κεντρικής Ελλάδας και για  τους σεισμόπληκτους της Κρήτης τόσο για λόγους ισονομίας όσο και λόγω νησιωτικότητας.

Τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Τριαντόπουλος  αναγνώρισαν  ως  λογικά  τα αιτήματά μας και, δημοσία,   με διαβεβαίωσαν  ότι πάγιος  στόχος της Κυβέρνησης  είναι η διαρκής βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά  την εν γένει στήριξη των Κοινωνιών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες .

Το Μέλλον θα δείξει εάν όλα αυτά ήταν λόγοι ουσίας ή έπεα  πτερόεντα. 

Η Ελληνική Αστυνομία , για λόγους ασφαλείας του κ. Πρωθυπουργού και της συνοδείας του ,δεν επέτρεψε σε πολλά Μέλη της Επιτροπής μας να προσεγγίσουν  τον χώρο και να παρευρεθούν στην ιδιόχειρη  επίδοση του φακέλου με τις αποφάσεις μας για τον σεισμό στην Πολιτική Ηγεσία του τόπου και στην αναμενόμενη  συζήτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Μαρία Μ. Κάργα Ένα ακόμα ζητούμενο για τη Χίο, φαίνεται ότι μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Για αρκετά χρόνια ασθενείς που είχαν διαγνωστεί...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Έχουν ξεκινήσει ήδη οι αιτήσεις – δηλώσεις των μαθητών της Χίου για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ,...

ΧΙΟΣ

Αρκετά αισθητή ήταν η δόνηση που έγινε λίγα μόλις λεπτά, το μεσημέρι του Σαββάτου (04.12.2021). Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο...

LIFESTYLE

Survivor: Βαλίτσες για Άγιο Δομίνικο ετοιμάζουν τρεις «Διάσημοι» – Τα ονόματα που ακούγονται πως έχουν ήδη υπογράψει Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη...