Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χίος: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Μηταράκη που υλοποιήθηκαν – Η κατάσταση στο μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του, αν και αποτέλεσε πεδίο αντιπαραθέσεων στο παρελθόν, σήμερα, έχοντας αποτιμηθεί και εκτιμηθεί από τους πολίτες, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και το έργο που έχει επιτελέσει η ίδια στο συνολό της, αλλά και ιδαίτερα ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κυριαρχεί στις τοπικές κοινωνίες μία κοινώς αποδεκτή στρατηγική διαχείρισης του.

Αυτή δεν είναι άλλη από την οργάνωση των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν στο παρελθόν από την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, έτσι ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμες και προετοιμασμένες σε ένα πιθανό νέο ξέσπασμα μεταναστευτικών ροών, λόγω αστάθμητων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων από γείτονες ή άλλες χώρες. Η χώρα μας ανέκαθεν υπήρξε πέρασμα μεταναστών και προφύγων, από ανατολικές σε δυτικές χώρες, από νότιες σε βόρειες και αντίστροφα. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις, οι πόλεμοι, οι αλλαγές που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και μία σειρά ποικίλων παραγόντων, οδηγούν τα άτομα σε σταδιακές ή και αθρόες μετακινήσεις, με σκοπό την ανεύρεση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Έχοντας ως γνώμονα τις ιστορικά διαμορφωμένες τάσεις της μετανάστευσης πληθυσμών, η Κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προχώρησε κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων διακυβέρνησής του σε μία σειρά από στοχευμένες πρακτικές, έτσι ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το χαώδες σκηνικό που είχε διαμορφωθεί από το 2015 τόσο στις πύλες εισόδου, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, έχοντας ως στόχο την ανακούφιση των πληγείσων περιοχών, προχώρησε στην αναλογική διασπορά των μεταναστών και προσφύγων σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο των μαζικών επιστροφών στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής εφαρμογής, είναι η σημαντική μείωση του αριθμού των μεταναστών στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Κω.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στις πληγείσες περιοχές, και ανακτήθηκε ο έλεγχος από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οργανώνοντας από το μηδέν τις υπηρεσίες για τη διαχείριση της κατάστασης στους επιμέρους τόπους. Στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, μάλιστα, εντοπίστηκαν και παράνομες οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες αποτελούσαν μέρος ενός οργανωμένου συνόλου λαθροδιακινητών. Παράλληλα, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, η συνδρομή των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών, και κυρίως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων απεδείχθη καθοριστική γαι την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική απόφαση για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και των αρμόδιων υπηρεσιών με νέο προσωπικό αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του κ. Μηταράκη για την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ υλοποιήθηκαν πλήρως, αφού το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ήδη η νέα ελεγχόμενη κλειστή δομή της Σάμου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η γραφειοκρατική διαδικασία για την μεταφορά της υφιστάμενης δομής του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ σε νέα ελεγχόμενη κλειστη δομή εκτός αστικού ιστού στη Χίο.

Τέλος, οι κάτοικοι των πληγείσων περιοχών αποζημειώνονται από την Κυβέρνηση για την καταπάτηση των περιουσιών τους και την πρόκληση φθορών και ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιό τους από τους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εικόνες χάους και καταστροφής, αποτελούν παρελθόν, αφού σήμερα έχει αποκατασταθεί η περιβαλλοντική επίπτωση της άναρχης διαμονής εκατοντάδων ατόμων σε περιοχές μικρής αναλογικά έκτασης. Οι περιοχές καθαρίστηκαν και ευπρεπίστηκαν, οι πρόχειρα εγκατεστημένες και υγειονομικά επικίνδυνες σκηνές αποσύρθηκαν με τη συνδρομή των υπηρεσιών του δήμου, και επέστρεψε η κανονικότητα στο σύνολο της επικράτειας.

Το μεταναστευτικό αποτελεί αποδεδειγμένα παρελθόν, οι πληγές των τοπικών κοινωνιών επουλώθηκαν, η Κυβέρνηση μαζί με τους κατοίκους σχεδιάζουν το μέλλον και τίθοτναι τα θεμέλια για την ανάπτυξη των περιοχών, με έργα πνοής στους επιμέρους τόπους. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός εφάρμοσαν κατά γράμμα όλες τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους, αλλάζοντας άρδην την εικόνα και τη ζωή των κατοίκων. Η Ελλάδα αν και συνεχίζει να αποτελεί σταυροδρόμι μεταναστευτικών πληθυσμών λόγω της γεωγραφικής της θέσης, οργανώνεται διαφυλάσσοντας την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement