Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Στο κείμενο συμπερασμάτων το Αφγανιστάν, μετά από αίτημα της Ελλάδας

Την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνέχεια των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αποφευχθούν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές ζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την διάρκεια της χθεσινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε..

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή της επιδείνωσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν είχε επισημάνει πως η χώρα μας δεν είναι σε θέση να δεχθεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Τελικώς επετεύχθη στην δήλωση της προεδρίας μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη την οποία συγκάλεσε η Σλοβενική Προεδρία, με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας, να υπάρχει αναφορά στο Αφγανιστάν, κάτι που ήταν αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε την ανάγκη συλλογικής και αποφασιστικής δράσης της Ε.Ε. έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες, που παρατηρούνται τελευταία, επισημαίνοντας ότι οι καταδικαστέες ενέργειες της Λευκορωσίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα αλλά ως συνέχεια μιας επαναλαμβανόμενης πρακτικής από διάφορες χώρες, με απαρχή τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν εννέα κράτη μέλη, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ζητώντας αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνέχεια των νέων αυτών τακτικών εργαλειοποίησης των μεταναστών και κάλεσε εκ νέου σε κοινή αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, σημειώνοντας ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν και η απειλή ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι απαιτείται ενιαία στάση της Ε.Ε., λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, και επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί.

«Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα Κράτη-Μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές» κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement