Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση 29 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία Μιχαηλίδη για την αύξηση των τελών ελλιμενισμού των μικρών σκαφών

Ερώτηση για την πρόσφατη αύξηση των τελών ελλιμενισμού των μικρών σκαφών κατέθεσαν 29 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών οι οποίοι στις 8 Ιουλίου εξέδωσαν ΚΥΑ με την οποία σχεδόν τριπλασιάζονται – από 11 ευρώ σε 30 ευρώ ανά μέτρο – τα τέλη πρυμνοδέτησης των μικρών σκαφών (έως 7 μέτρων).
Πέραν του γεγονότος ότι η αύξηση των τελών ελλιμενισμού δεν επεκτείνεται και στους ιδιοκτήτες μεγαλύτερων σκαφών, η Υπουργική Απόφαση πλήττει ιδιαίτερα τους ερασιτέχνες αλιείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων εντάσσονται στην κατηγορία των μικρών σκαφών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να εκθέσουν και να τεκμηριώσουν τους λόγους αύξησης των τελών ελλιμενισμού των μικρών σκαφών και τους ρωτούν αν προτίθενται να πάρουν πίσω αυτήν την αύξηση, μεταξύ άλλων και ως μέσο προστασίας της ερασιτεχνικής αλιείας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

«Με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ άρ.  3113.11/48682/21 (ΦΕΚ 3013/Β΄/08-07-2021) επήλθαν τροποποιήσεις στα τέλη ελλιμενισμού που προβλέπονταν από την ΚΥΑ υπ’  αρ. 8122.1/29/2014 (ΦΕΚ 2032/Β΄/25-07-2014). Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν ουσιαστικά τα μικρά σκάφη του Ν.4256/2014, μήκους έως 7 μέτρων, των οποίων τα τέλη αυξάνονται από 11 ευρώ σε 30 ευρώ ανά μέτρο.

Με την απόφαση αυτή πλήττονται οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι ερασιτέχνες αλιείς. Ως γνωστόν, η ερασιτεχνική αλιεία αποτελεί μια διαδεδομένη δραστηριότητα σημαντικού αριθμού κατοίκων, άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινότητα και την παραδοσιακή κληρονομιά νησιωτικών και εν γένει παραθαλάσσιων οικισμών της χώρας. Με την πρόσφατη Απόφαση ένας ιδιοκτήτης σκάφους μήκους 5 μέτρων, για παράδειγμα, θα πρέπει να καταβάλει τέλη πρυμνοδέτησης αυξημένα κατά 100 περίπου ευρώ κατ’ έτος.

Επειδή η ιδιοκτησία μικρών σκαφών, συνήθως με σκοπό την ερασιτεχνική αλιεία, είναι διαδεδομένη ιδιαίτερα μεταξύ των κατοίκων παραθαλάσσιων περιοχών της χώρας και δεν εντοπίζεται σε κοινωνικά στρώματα με υψηλό εισόδημα.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Για ποιους λόγους προέβησαν στον σχεδόν τριπλασιασμό των τελών ελλιμενισμού αποκλειστικά για τα μικρά σκάφη;
  • Προτίθενται να προστατεύσουν μια διαδεδομένη δραστηριότητα κατοίκων νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών, όπως είναι η ερασιτεχνική αλιεία, μέσω της μείωσης των τελών ελλιμενισμού των μικρών σκαφών;»

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Μιχαηλίδης Ανδρέας

    Αλεξιάδης Τρύφων

    Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

    Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

    Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

    Βαρδάκης Σωκράτης

    Γκιόλας Ιωάννης

    Δρίτσας Θεόδωρος

    Θραψανιώτης Εμμανουήλ

    Καλαματιανός Διονύσιος

    Κασιμάτη Νίνα

    Κατρούγκαλος Γεώργιος

    Καφαντάρη Χαρά

    Μάλαμα Κυριακή

    Μαμουλάκης Χαράλαμπος

    Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

    Μπάρκας Κωνσταντίνος

    Ξανθός Ανδρέας

      Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

             Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

          Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

    Παπανάτσιου Αικατερίνη

      Φάμελλος Σωκράτης

  Χρηστίδου Ραλλία

    Ψυχογιός Γεώργιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement