Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταγαράς: Tέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός για το 70% της επικράτειας

Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% της επικράτειας, όπως ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, καλώντας την εθνική αντιπροσωπεία να υπερψηφίσει τις πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ξέρουμε ότι είναι ένα στοίχημα πολύ μεγάλο. Όμως οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της εποχής δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις και άλλον χαμένο χρόνο», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα τείνει ευήκοα ώτα σε προτάσεις για διορθώσεις, αρκεί αυτές να είναι δημιουργικές.

«Ερχόμαστε με έναν πρωτοφανή σχεδιασμό, από πλευράς έκτασης, από πλευράς πίστωσης αλλά και από πλευράς χρόνου ολοκλήρωσης, πάνω από το 70% της επικράτειας, με προϋπολογισμό πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, όλοι οι σχεδιασμοί – τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, ζώνες υποδοχής συντελεστή, οριοθέτηση οικισμών, οριοθέτηση ρεμάτων – όλα αυτά μέσα σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί», είπε ο Νίκος Ταγαράς.

Ο υφυπουργός σχολίασε τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν για φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Είναι θέμα δημοκρατίας η έκφραση απόψεων, είναι θέμα δημοκρατίας η επισήμανση κινδύνων, όμως είναι πιο σημαντικό και δημιουργικό, πέρα από τις καταγγελίες για δήθεν εξυπηρετήσεις συμφερόντων, να ακούμε και προτάσεις συγκεκριμένες», είπε ο Νίκος Ταγαράς.

Ιδίως για την καταγγελία ότι δια μέσω των Τοπικών και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η κυβέρνηση «εξυπηρετεί συμφέροντα», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, «έρχονται σε εξέλιξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης ανοιχτής πόλης. Έρχονται να βάλουν τάξη στο χώρο».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, καθορίζουν χρήσεις γης, ορίζουν όρους δόμησης, οριοθετούν οικισμούς και σχέδια πόλης, περιοχές προς πολεοδόμηση, προστατευόμενες περιοχές, οριοθετούν ρέματα. «Στόχος είναι να μπει τάξη στο χώρο», είπε ο Νίκος Ταγαράς και επισήμανε ότι ο σχεδιασμός αυτός αφορά τέσσερις φάσεις: την κύρια μελέτη, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μελέτη εκτίμησης της γεωλογικής καταλληλότητας και την οριοθέτηση των ρεμάτων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνέπειες από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, δηλαδή, «ένα πλήθος σχεδίων που είναι η βάση για το χώρο». Όπως δε τόνισε στο τέλος, όλα αυτά απαιτούν την έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή «θα περάσουν» από το ΣτΕ. «Πως είναι δυνατόν λοιπόν να εξυπηρετούν συμφέροντα αφού θα περάσουν από το ΣτΕ;», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς και πρόσθεσε ότι μετά από τον έλεγχο από το ΣτΕ, θα εγκριθούν και θα ισχύσουν.

Ο υφυπουργός επισήμανε εξάλλου ότι οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, επιβάλλουν να είναι διαφορετικές και οι χρήσεις και οι όροι δόμησης, «και προς τα πάνω και προς τα κάτω».

Αναφερόμενος στο Ν.4759/2020, ο υφυπουργός επισήμανε ότι πολλές ΥΔΟΜ δεν εξέδιδαν άδειες ή αντιμετώπισαν θέματα ερμηνειών. «Σήμερα ερχόμαστε και διευκρινίζουμε που ισχύει ο νόμος 4759. Ισχύει εκεί που δεν υπάρχει πρώτο επίπεδο σχεδιασμού. Δεν υπάρχει ΓΚΣ, δεν υπάρχει ΣΧΟΑΠ, δεν υπάρχουν ζώνες οικιστικού ελέγχου, δεν υπάρχει ΕΣΧΑΣΕ, δεν υπάρχει ΕΣΧΑΔΑ. Εκεί ισχύει ο ν. 4759», διευκρίνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως δίνονται διευκρινίσεις στις κατά παρέκκλιση αρτιότητες, ώστε το πεδίο να είναι ξεκάθαρο και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Τέλος σχολιάζοντας την κριτική για την παράταση που δίνεται στον πολεοδομικό σχεδιασμό για το Μάτι, εξήγησε ότι ο πρώτος χρόνος αφορούσε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο έχει ήδη παραδοθεί και προωθείται στο ΣτΕ. Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί και όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο Νίκος Ταγαράς, υπογράφεται και η 2η φάση του σχεδιασμού, το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής, το οποίο θα παραδοθεί έως τα τέλη Ιουλίου 2022. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν και οι δύο αυτές φάσεις να έχουν ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μαστιχοχωρίων Χίου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα χθες (08-08-2022) σε οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή των Νενήτων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Δημήτρης Τσιρώνης σε ηλικία 62 ετών. Διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας την περίοδο 2007-2009. Τα τελευταία χρόνια έδινε...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ Τήν προσεχή ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 Αυγούστου 2022, πανηγυρίζει μέ ἐκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια καί λαμπρότητα, τήν ετήσιά του ἑορτή ὁ Ἱερός Ἐνοριακός Ναός. Σύμφωνα...

ΕΘΝΙΚΑ

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ λίγο πριν την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με...