Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Καμίνη στη Βουλή για τον Οίκο Ναύτου και τους Συνταξιούχους «δύο ταχυτήτων» του ΝΑΤ

Σε δεύτερη κοινοβουλευτική ερώτηση, απόρροια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Χίο, προέβη χτες ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο βουλευτής, με καταγωγή από τη Χίο, αξιώνει αφενός τη σταθερή παρουσία ιατρών στον Οίκο Ναύτου Χίου, ώστε να συνταγογραφούνται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους τα απαραίτητα φάρμακα, και αφετέρου να επιλυθεί το πρόβλημα του μη συνυπολογισμού των αδειών στον συντάξιμο χρόνο για όσους βγήκαν στην σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, γεγονός που ο βουλευτής δηλώνει ότι δημιουργεί “συνταξιούχους δύο ταχυτήτων στο ΝΑΤ”.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής εξαίρει την πολύπλευρη και πολυετή προσφορά του ΝΑΤ στη Χίο και μεταφέρει στη Βουλή τα προβλήματα που έθεσαν υπόψη του τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, κατά την επίσκεψή του στη Χίο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης ζητά να πληροφορηθεί για το χρονοδιάγραμμα της τοποθέτησης δύο τουλάχιστον γιατρών στον Οίκο Ναύτου Χίου, ώστε να διευκολύνεται η συνταγογράφηση των περίπου 15.000 ασφαλισμένων και να αποσυμφορηθούν τα τοπικά ιατρεία του ΕΦΚΑ καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Η συγκεκριμένη διευθέτηση αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα του Οίκου Ναύτου Χίου, μετά από συμφωνία, τον Οκτώβριο του 2019, να παραχωρηθούν στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και να μετασκευαστούν δύο όροφοι του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Οίκος Ναύτου Χίου.

Παράλληλα, ο βουλευτής ζητάει να προβεί η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να συνυπολογίζονται επιτέλους οι άδειες στον συντάξιμο μισθό για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον N. 4387/2016 (νόμο Κατρούγκαλου), διότι με το ισχύον καθεστώς δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, ενώ και οι δύο κατηγορίες συνταξιούχων έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
Υπουργό Υγείας
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: “Προβλήματα Οίκου Ναύτου Χίου”

Κύριοι Υπουργοί,

Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα την Χίο και είχα την ευκαιρία να συναντήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Το ΝΑΤ είναι ένας ασφαλιστικός φορέας που έχει να επιδείξει τεράστια προσφορά στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες και με εγγεγραμμένα μέλη άνω των 15000 ασφαλισμένων μόνο στη Χίο.
Στην προαναφερθείσα συνάντηση είχα την δυνατότητα να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ στη Χίο και ειδικότερα για το ζήτημα της έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για συνταγογράφηση καθώς και την αδικία που προκαλεί η ύπαρξη συνταξιούχων ασφαλισμένων με ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και την ύπαρξη ουσιαστικά συνταξιούχων του ΝΑΤ δύο ταχυτήτων.
Ειδικότερα για το πρώτο ζήτημα, όπως με ενημέρωσαν τα μέλη του ΔΣ, σε προγενέστερη ημερομηνία και ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2019 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του τότε προέδρου Οίκου Ναύτου κυρίου Αυγουλά, της πρώην Κεντρικού Λιμενάρχη Χίου κυρίας Αργύρη και του Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κυρίου Μάργαρη. Σε εκείνη την συνάντηση, σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ, ο Διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου ζήτησε να παραχωρηθεί ένας όροφος του κτιρίου όπου στεγάζεται ο Οίκος Ναύτη Χίου προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί τμήμα της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου. Σε συνέχεια του αιτήματος αυτού, παραχωρήθηκαν εν τέλει δύο όροφοι στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.
Από την πλευρά των συνταξιούχων ναυτικών, είχε ζητηθεί η μόνιμη τοποθέτηση Ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ στον Οίκο Ναύτη Χίου και είχαν λάβει την υπόσχεση για ενέργειες των εμπλεκομένων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για μόνιμη και νόμιμη τοποθέτηση δύο (2) γιατρών στον Οίκο Ναύτου Χίου σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση των πάνω από 15000 ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτου Χίου. Η λύση αυτή θα συνέβαλλε και στην αποσυμφόρηση των τοπικών ιατρείων του ΕΦΚΑ καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Χίου.

Μέχρι σήμερα (Ιούλιος 2021) παρ’ ότι ξεκίνησαν τα έργα για τη μετασκευή «δύο ορόφων» στον Οίκο Ναύτου Χίου με έξοδα του Οίκου Ναύτου, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα των γιατρών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις ή χρησιμοποιώντας ταξί ή αυτοκίνητο για μια απλή συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, την ώρα που ο Οίκος Ναύτου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Το δεύτερο που μου επισημάνθηκε είναι μια αδικία όσον αφορά την υπολογισμό των αδειών τους στον συντάξιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συντάξεις ΝΑΤ, δύο ταχυτήτων. Ειδικότερα:

Α) ο νόμος 4387/16 (“Νόμος Κατρούγκαλου”) αναφέρει ρητώς στο άρθρο 28 παράγραφος 2 και 3 ότι: «ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη του ασφαλισμένου, είναι όλες οι αποδοχές / εισόδημα επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές υπέρ του ασφαλιστικού του ταμείου».
Β) Οι Ναυτεργάτες, παλαιοί και νέοι, καταβάλλουν υπέρ ΝΑΤ συνταξιοδοτικές εισφορές: για τον Μισθό ενεργείας + Κυριακές + την αναλογούσα άδεια κατά μήνα, όπως άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Στον αποκαλούμενο «συντάξιμο μισθό», για τους νέους συνταξιούχους του ΝΑΤ που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, υπολογίζεται και η άδεια. Για τους παλαιούς συνταξιούχους του ΝΑΤ όμως, εξαιρούνται της εφαρμογής του εν λόγω νόμου και οι συντάξεις τους υπολογίζονται με τον παλαιό τρόπο, δηλαδή σύμφωνα με τον ΚΝ 792/78 και τους νόμους: 1085/80, 1376/83, 1711/87, 2575/98 και τον νόμο 3075/02 άρθρο 13, χωρίς να περιλαμβάνεται και η άδεια.

Αυτό βέβαια δημιουργεί απομάχους του ΝΑΤ δύο κατηγοριών χωρίς αποχρώντα λόγο, αφού όλοι έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιοι, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική διάταξη, στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου, ο ΕΦΚΑ-ΝΑΤ συγκαταλέγει αυθαίρετα όλους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, με τον νέο τρόπο υπολογισμού του συντάξιμου χρόνου. Χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι συντελεστές ανάλογα με την κατηγορία του πλοίου (φορτηγά, γκαζάδικα κλπ.). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αλλάζουν τους παλαιούς συντελεστές στάθμισης και μειώνουν τον συνθετικό συνταξιοδοτικό χρόνο από 7% έως 20%, για όλους τους συνταξιούχους.
Δηλαδή όσον αφορά τους παλαιούς (προ του “νόμου Κατρούγκαλου”), συνταξιούχους, για μεν τον συνταξιοδοτικό μισθό ισχύει ο παλαιός νόμος, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό της άδειας. Για τον συνταξιοδοτικό χρόνο όμως και χωρίς να υπάρχει σχετική διάταξη στον νόμο Κατρούγκαλου, επιλέγει αυθαίρετα ο ΕΦΚΑ-ΝΑΤ να εφαρμόσει τον νέο νόμο, που μειώνει τον συνθετικό τους συντάξιμο χρόνο. Όπως είναι φανερό, χαμένοι και στις δύο περιπτώσεις είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι.

Δεδομένου ότι η παρουσία γιατρών σε σταθερή βάση, οι οποίοι, για κάποιες ημέρες της εβδομάδος ή για κάποιες ώρες, θα συνταγογραφούν τα απαραίτητα φάρμακα ώστε να μη ταλαιπωρούνται άδικα εκατοντάδες συμπολίτες μας συνταξιούχοι

Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση συνταξιούχων στο ΝΑΤ με τα ίδια χαρακτηριστικά και να δημιουργούνται συντάξεις δύο ταχυτήτων

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία και ειδικότερα οι 15.000 ασφαλισμένοι αυτή τη στιγμή στον Οίκο Ναύτου Χίου, έχουν προσφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στη ναυτιλία αλλά και συνολικά στην πατρίδα

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Πρόκειται να δώσετε λύση στο αίτημα του Οίκου Ναύτου Χίου για παρουσία δύο γιατρών, έστω και περιοδικά, για να συνταγογραφούν τα απαραίτητα φάρμακα και αν ναι με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να μην έχουμε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων στο ΝΑΤ; Προτίθεστε να εισηγηθείτε νομοθετική ή άλλη ρύθμιση για τον συνυπολογισμό και των αδειών στον συντάξιμο χρόνο για τους παλαιούς συνταξιούχους που βγήκαν στην σύνταξη πριν από τον νόμο 4387/2016;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Καμίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement