Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 19.00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την πανδημία και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Στις επτά το απόγευμα θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός για την πανδημία και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Ακολουθώντας το βηματισμό πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει «τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας», γνωστοποίησε σήμερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει το χαμένο χρόνο στη θωράκιση της χώρας από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μόνο εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

Παρότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές, επαγγελματικές ομάδες, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους σε μια κομβική στιγμή για την μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, δηλαδή λίγο πριν επικρατήσει καθολικά, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Θέλοντας να αποφύγει το… «κακό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο τα νέα κρούσματα ημερησίως θα φτάνουν μέχρι και τις 18.000, το Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το πρώτο στάδιό του θα αφορά, ωστόσο, πρωτίστως τους επαγγελματίες της Υγείας τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, δηλαδή εργαζόμενους σε:

· Μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων

· Μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ

· Μονάδες φροντίδας ασθενών με χρόνιες παθήσεις και

Advertisement. Scroll to continue reading.

· Υγειονομικούς, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Την υποχρέωση εμβολιασμού των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων προκρίνει και η Επιτροπή Βιοηθικής, ενώ αντίστοιχη πρακτική ισχύει ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, μπροστά στη σφοδρότητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη εκδοχή του κορονοϊού «χτυπά» τις νεανικές ηλικίες, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε πως «αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών», κρατώντας, ωστόσο, αποστάσεις από την υποχρέωση εμβολιασμού όλων των εν ενεργεία των εκπαιδευτικών. Στον αντίποδα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο εθελοντικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει το 77% σε ποσοστό πανελλαδικά, χωρίς να τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα υποχρεωτικότητας.

Εκστρατεία πειθούς αντί του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκρίνει σε αυτή τη φάση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με τους οδηγούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Καραμανλή να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς στα λεωφορεία έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δηλαδή υπάρχει διαχωριστικό, οι οδηγοί φορούν μάσκα απαραίτητα και έχει καταργηθεί η μπροστινή πόρτα ως πύλη επιβίβασης. Ακόμη πιο «στεγανοποιημένοι» είναι και οι οδηγοί των συρμών του μετρό, καθώς βρίσκονται απομονωμένοι σε ειδικό βαγόνι πλοήγησης.

Προβληματισμός, ωστόσο, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλεφθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός για απασχολούμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα οι σεφ και οι μάγειρες. Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για υπηρεσίες με επείγοντα χαρακτήρα, όπως συνεργεία επισκευών και βλαβών της ΕΥΔΑΠ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ κτλ.

Ανοιχτή, σε δεύτερο κύκλο, παραμένει και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για τους αθλητές.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Στην παρούσα φάση, πάντως, «στην κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε την πειθώ και να δίνουμε κίνητρα» περιέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εξαγγέλλοντας ειδικές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους. «Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο – και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας – στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιασθούν», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΧΙΟΣ

Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη χθες αργά το βράδυ μέσω του 112 στους κατοίκους της Χίου, Λέσβου και Σάμου λόγω των...