Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης σε Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: Στο «τραπέζι» η βελτίωση της φορολογίας

Φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τον συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τις εγκαταστάσεις του οποίου επισκέφτηκε  το πρωί κατά την περιοδεία του στο νησί, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τοπικό βουλευτή κ. Νότη Μηταράκη.

Ο Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  κ.  Μηταράκης ευχαρίστησε τον κύριο Λιβανό για την επίσκεψή του στο νησί και τόνισε ότι η εντυπωσιακή πορεία της μαστίχας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης

Παράλληλα στήριξε το αίτημα των παραγωγών για να κατανομή ενισχύσεων σε ορθολογική βάση καθώς και τα φορολογικά τους αιτήματα.

Oι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη:

“Κατ΄αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό για την επίσκεψή του στη Χίο.

Επειδή ήρθε χθες,  αυτονόητα η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να συμμετάσχουμε στον Συντονιστικό  Όργανο  για τη φωτιά που συνεκλήθη.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και τον Νίκο Χαρδαλιά  που αμέσως κινητοποιήθηκαν 5 αεροσκάφη, ένα βαρέως τύπου και 2  αερομεταφερόμενες ομάδες από τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη, για να προλάβουμε τη φωτιά , την οποία ευτυχώς θέσαμε υπό έλεγχο την πρώτη μέρα.

Ξεκινήσαμε σήμερα την περιοδεία με τον κ. Λιβανό  από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Είναι εντυπωσιακή η πορεία της ΄Ενωσης τα τελευταία χρόνια. Ο υπερπολλαπλασιασμός της παραγωγής, ο υπερδεκαπλασιασμός της κερδοφορίας,  δείχνει ότι ο Συνεταιρισμός στην Ελλάδα μπορεί να είναι σύγχρονος , μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, όπως αποδεδειγμένα έχει γίνει στη Χίο.

Συζητήθηκαν τέσσερις πυλώνες που έθεσε η ΄Ενωση:

– Το θέμα της στήριξης της νέας μονάδας πρωτοβάθμιας επεξεργασίας, για την οποία  το ΥΠΑΑΤ τοποθετήθηκε επί της αρχής θετικά.

– Συζητήθηκε το θέμα της φορολόγησης των αγροτών που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι η φορολογία των Συνεταιρισμών βελτιώθηκε και μειώθηκε επί της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Συζητήσαμε το θέμα της επιλεξιμότητας των παραγωγών μαστίχας και για τα προγράμματα ανασχίνωσης,  αλλά και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης της ένταξης και νέων αγροτών  καθώς και ενίσχυση των κεφαλοποιητικών δαπανών των υφιστάμεων παραγωγών. Και εκεί πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα των κριτηρίων .

– Τέθηκαν θέματα γενικότερα ανακατανομής επιχορηγήσεων. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό και διαχωρίζει πλέον το ΥΠΑΑΤ από το παρελθόν,  είναι ότι το Υπουργείο επενδύει στην αποδοτικότητα των επενδύσεων. Και για μας στη Χίο, που  η ΄Ένωση έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα,  μια τέτοια μεταστροφή της λογικής του ΥΠΑΑΤ θα είναι μόνο θετική.

Να τοποθετηθώ επίσης σε ένα θέμα που συζητήσατε για το θέμα των ελλείψεων των εργατών γης.  Το υπουργείο Μετανάστευσης, μαζί με το ΥΠΑΑΤ,  έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία εισδοχής νόμιμων μεταναστών ως εργατών γης στη χώρα μας.  Ταυτόχρονα, συζητάμε και διμερείς συμφωνίες με χώρες της περιοχής, αλλά και τη δημιουργία- με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί Σεπτέμβριο στη Βουλή –ενός μόνιμου μηχανισμού νόμιμης μετανάστευση.”

Να είμαστε ξεκάθαροι:  “Ως χώρα θέλουμε τη μετανάστευση, αλλά νόμιμα. Θα έρθουν αυτοί που θα επιλέξουμε εμείς ως χώρα και όχι αυτοί που θα διαλέξουν οι αυτοδιακινητές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία του Μάναγρου, στις 12:40 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουλίου, εντόπισαν ένα άτομο στα ανοιχτά της θάλασσας, το οποίο...

ΧΙΟΣ

Στις παράλιες της Νότιας και Δυτικής Χίου, έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι μωβ μέδουσες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και πιο έντονα στο...

ΧΙΟΣ

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ σε σπίτι στην Αγία Ερμιόνη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών άρχισε ιδανικά την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού επικράτησε στην πρεμιέρα του Α΄ ομίλου με  10-9 της...