Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα Opinion Poll: Στο 17,4% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κυριαρχία Μητσοτάκη με 60% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα – Προβάδισμα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ

Βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας στην κοινή γνώμη και υποχώρηση των ποσοστών της αντιπολίτευσης, καταγράφει η τελευταία έρευνα της Opinion Poll.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πιστώνεται τους γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού, τον περιορισμό, έστω με αργά βήματα της πανδημίας, το άνοιγμα των κοινωνικών -επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τη σταδιακή επιστροφή προς την κανονικότητα.

Η βελτίωση αυτή ήρθε μετά τη φθορά που καταγράφηκε για την κυβέρνηση τον Μάρτιο, όταν λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις είχαν πλήξει την εικόνα της. Όπως δείχνει η έρευνα, η αντιπολίτευση δεν αποκομίζει κέρδη, τουναντίον χάνει δυνάμεις με την επιλογή της να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της πανδημίας.

– Η Ν.Δ αυξάνει την δημοσκοπική της επίδοση με 37.3% στην Πρόθεση ψήφου ( 36.2% τον Απρίλιο), διευρύνοντας τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από 16% τον Απρίλιο σε 17.4%, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 19,9% από 20.2% τον Απρίλιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαφορά για το 2021, αν και η Ν.Δ χάνει 1.% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα είναι: ΚΝΑΛ 69% ( 6.2%), Κ.Κ.Ε 5.3% ( 4.6%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% ( 4%) , ΜΕΡΑ 25 3.1% ( 2.7%).

– Το 53% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει ε σωστή κατεύθυνση, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 47%. Το ισοζύγιο που είναι 7% είναι το μεγαλύτερο για το 2021. Τον Ιανουάριο ήταν +1%, τον Μάρτιο -1% και τον Απρίλιο +5%.

– Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν το 53% έναντι ενός 47% που δηλώνουν λίγο και καθόλου( ισοζύγιο +6%) . Η ικανοποίηση τον Ιανουάριο ήταν 51%, ενώ το ισοζύγιο εξελίχθηκε: Τον Ιανουάριο +3%, τον Απρίλιο + 3.3%.

– Το 49% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη Επιχειρήσεων και εργαζομένων στην περίοδο της πανδημίας, με το 47% να έχει αντίθετη άποψη.

– Ποσοστό 49% έχει συνολικά θετική άποψη για το Κυβερνητικό έργο, ενώ 51% έχει αντίθετη άποψη. Η ικανοποίηση τον Ιανουάριο ήταν 45%, τον Μάρτιο 42% και τον Απρίλιο 48%. Πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης καταγράφει η κυβέρνηση στον χώρο του Κέντρου με 57.8% και του ΚΙΝΑΛ με 69.2%.

– Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει το 12.1%, του ΚΙΝΑΛ το 11.7%, του Κ.Κ.Ε το 12.4%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ το 7.8% και του ΜΕΡΑ 25 το 8.3%.

– Θετική άποψη για τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη έχει το 58.8%, με το 40.3% να έχει αρνητική. Είναι ο μόνος Πολιτικός Αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών απόψεων και μάλιστα της τάξης του 18.5%.

Για τους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς τα ποσοστά θετικών απόψεων είναι: Για την Φ. Γεννηματά που βρίσκεται στην δεύτερη θέση 31.6%, για τον Α.Τσίπρα 28.8%, τον Δ. Κουτσούμπα 27.5%, τον Κ. Βελόπουλο το 16% και τον Γ. Βαρουφάκη το 18%.

– Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 60% – έχοντας 71.1% των προτιμήσεων του Κέντρου και το 41.9% του χώρου της Κεντροαριστεράς.

– Ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί συγκεντρώνοντας 19%. Ακόμα και το 51.6% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. Στον χώρο του Κέντρου εμφανίζει αποδοχή της τάξης του 13.8%, ενώ ο ένας στους τρεις όσων δηλώνουν Κεντροαριστεροί είναι ικανοποιημένοι.

Προβάδισμα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ

Η παρατεταμένη παραμονή του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστά από 6% έως 7% ενισχύει το ρεύμα αλλαγής της ηγεσίας και αναζήτησης μιας νέας στρατηγικής που προσωποποιείται από όσους έχουν δηλώσει ή γράφεται ότι θα είαι υποψήφιοι Πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ. Στα πρόσωπα που επιλέγονται ουσιαστικά επιλέγονται διαφορετικές πολιτικές προτάσεις αλλά και το πρόσωπο που μπορεί να ανεβάσει το ΚΙΝΑΛ.

– Το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας.

Η υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου συγκεντρώνει ποσοστά 27.3% , 37.1% και 38.8% αντίστοιχα, ποσοστά που είναι σχεδόν διπλάσια του δεύτερου υποψήφιου.

Στην κοινή γνώμη δεύτερη έρχεται η Φ. Γεννηματά με 15% και ακολουθούν οι Ν.Ανδρουλάκης με 11.5%, ο Π. Γερουλάνος με 8.7% και ο Χ. Καστανίδης με 6.7%.

Στους πρωην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ περνάει στην δεύτερη θέση ο Ν. Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 19.7%, Π. Γερουλάνος 9.1% , Χ. Καστανίδης 3.8%.

Ανάμεσα σ΄αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν στις εκλογές 2ος έρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 17.9% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 15.7%, Π. Γερουλάνος 10% , Χ. Καστανίδης 5.9%.

Ως προς την δημοφιλία προηγείται και πάλι ο Α. Λοβέρδος στην κοινή γνώμη με 39. 4% και ακολουθούν Ν.Ανδρουλάκης με 37.1% Φ. Γεννηματά 34.2%, Π.Γερουλάνος με 28.2% και Χ. Καστανίδης. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά γίνονται Ν. Ανδρουλάκης 69.7%, Α. Λοβέρδος 69%, Φ.Γεννηματά 59.1%, Π. Γερουλάνος 48.5%, Χ.Καστανίδης 33.4%. Ανάμεσα σ΄αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν η δημοφιλία διαμορφώνεται: Α.Λοβέρδος 58%, Ν.Ανδρουλάκης 54%, Φ.Γεννηματά 42.4%%, Π. Γερουλάνος 38.1%%, Χ.Καστανίδης 28.2%.

– Το 24% απαντά ότι αισθάνεται ότι τον ενδιαφέρουν οι εκλογές για την νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και σκέφτονται να ψηφίσουν. Μάλιστα το 16% απαντά καθαρά ΝΑΙ και το 8% μάλλον ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 73% δηλώνουν ότι σκέφτονται να ψηφίσουν, ωστόσο το 30.7% όσων δηλώνουν κεντρώοι και το 28.3% όσων δηλώνουν κεντροαριστεροί φαίνεται να τους απασχολεί η συμμετοχή στις εκλογές.

– Σχετικά με το τίτλο του Κόμματος, το 26% της κοινής γνώμης, το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το 40% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ , έναντι 6%, 5% και 9% που θα προτιμούσαν να μείνει ο τίτλος ΚΙΝΑΛ γιατί δίνει μια μεγαλύτερη ευρύτητα. Το 51% της κοινής γνώμης, το 33% των πρώην ψηφοφόρων και το 37% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν θεωρούν ότι η συζήτηση για το όνομα δεν έχει καμια ιδιαίτερη αξία και ουσία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement