Τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα στη Νέα Υόρκη, που συμπίπτει χρονικά με τις διαβουλεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό. Η Αθήνα υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σε πλήρη συνεννόηση με την Λευκωσία για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το Κυπριακό. Σήμερα στις 18:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Γεωργία Σκιτζή, αν δούμε στη διπλωματική σκακιέρα τις τελευταίες ημέρες τις κινήσεις, έχουν σίγουρα το δικό τους ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι στο τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας έθεσε το θέμα. Είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρξει εκ νέου επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυσή του ενώ στη συνέχεια η ειδική διαπραγματεύτρια του ΟΗΕ έχει καταθέσει την έκθεσή της και είχε μάλιστα συναντήσεις με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών τόσο της χώρας μας όσο και της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Σήμερα αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για το κρίσιμο αυτό θέμα.
Επίσης, στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός ανέδειξε και την προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία ενημέρωσε τους εταίρους και επανέλαβε ότι ζητά μετ’ επιτάσεως την πλήρη συμμόρφωση των Σκοπίων στη συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνει η ελληνική πλευρά, τόνισε η Γεωργία Σκιτζή και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης το επανέλαβε ενώπιον των ηγετών του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ χθες μετά τα μεσάνυχτα.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είχα την ευκαιρία, να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη Συμφωνία. Θέλω να επισημάνω ότι εντός της αιθούσης και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του.
Θεωρώ ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική. Οι συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται είναι κάτι το οποίο τόνισα και χθες και στην Ολομέλεια του ΝΑΤΟ και κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης».
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά τονίζει και καλεί τη γείτονα να ακολουθήσει στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.