Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Δεν υπάρχει αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο γιατί δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ – Η ακροδεξιά πρέπει να απομονωθεί ασφυκτικά πολιτικά

«Αυτό που συνέβη στη Βουλή είναι καταδικαστέο, είναι λυπηρό, δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου, τραμπούκος δηλαδή, ο οποίος επετέθη και ξυλοκόπησε τον άλλο βουλευτή. Δεν ξέρω τα ειδικότερα ζητήματα, ό,τι και να έχει συμβεί μεταξύ τους όμως, το να λύνουν τις διαφορές στους διαδρόμους της Βουλής είναι ένα αποκρουστικό θέαμα, το οποίο συντελεί στην περαιτέρω υποβάθμιση του πολιτικού βίου» τόνισε ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Αριστερά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου.

«Δεν γενικεύω, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν τα μέτρα για να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εν λόγω βουλευτής, τραμπούκος, είναι ένας ακροδεξιός. Άρα, αυτού του είδους η πολιτική πρακτική, να λύνουν τα θέματα με γροθιές, είναι πρακτική που αφορά κατεξοχήν τον ακροδεξιό χώρο» προσέθεσε ο κ. Φίλης.

Σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για το μπλόκο των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές, ο κ. Φίλης αντέτεινε πως η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς είναι θέμα πολιτικής. «Είναι μια απόφαση που υπακούει στη νομοθεσία που έχει προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο. Δείχνει τα αδιέξοδα όμως. Διότι βεβαίως η ακροδεξιά είναι επικίνδυνη και πρέπει με κάθε τρόπο, πολιτικά με ασφυκτικό τρόπο να καταδικάζεται, αλλά δεν αντιμετωπίζεται με το να βγάζουμε με δικαστικές αποφάσεις και να μεταμφιέζεται το κάθε ακροδεξιό σχήμα από εκλογές σε εκλογές. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Και ακόμη περισσότερο, η ακροδεξιά κερδίζει όταν κατορθώνει να επιβάλλει την ατζέντα της στην πολιτική, στη ζωή της χώρας και εδώ και στην Ευρώπη. Γιατί έχει κατορθώσει η ακροδεξιά με την πίεση της, να μεταφέρει σε πιο ακροδεξιές κατευθύνσεις με τις θέσεις της τα συντηρητικά κόμματα, αλλά και στην κοινωνία, το δηλητήριο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού να διαχέεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στην μη εμπρόθεσμη κατάθεση υπομνήματος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της υποψηφιότητας των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές, ο κ. Φίλης είπε: «Δεν επικρίνουμε τα άλλα κόμματα, εμείς λέμε τη θέση μας και αυτό είναι αρκετό. Η θέση μας είναι σαφής και απερίφραστη. Πιστεύουμε ότι η ακροδεξιά πρέπει να απομονωθεί, να απομονωθεί καταρχήν ασφυκτικά πολιτικά. Έχει σημασία αυτό το πράγμα. Έτσι δίνεις τη μάχη απέναντι στην ακροδεξιά, όχι υιοθετώντας την ατζέντα της, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, όχι υιοθετώντας πρόσωπα από τον ακροδεξιό χώρο ως υποψηφίους, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία. Να απομονωθεί λοιπόν η Δεξιά πολιτικά. Και από την άλλη βεβαίως, υπάρχει ένας νόμος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα μιας δικαστικής αντιμετώπισης. Αυτή είναι η άποψή μας. Και παρότι εμείς, δεν είχαμε υποχρέωση και δυνατότητα να καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, είπαμε με σαφήνεια, με δήλωση πολιτική ποια είναι η θέση μας».

Όσο για το νέο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που διαμορφώνεται σύμφωνα με δημοσιεύματα και στο οποίο εντάσσουν και τη νέα Αριστερά, ο κ. Φίλης αντέκρουσε τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας πως «για να υπάρξει ένα -αντί σε κάτι πρέπει να υπάρχει αυτό το κάτι, όπως ήταν. Δεν υπάρχει αντιΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ξέραμε, έχει τελειώσει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο κατόρθωσε να εκφράσει ευρύτερες κοινωνικές αγωνίες και να φέρει την Αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα, αυτό που είναι, αυτό που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Κασσελάκη έχει εγκαταλείψει το χώρο της Αριστεράς, έχει μετατοπιστεί σε έναν χώρο λαϊκιστικό, κεντρώο. Είναι κεντρώο λαϊκιστικό κόμμα, το οποίο υιοθετεί πολλές θέσεις από τον δεξιό χώρο, όπως το θέμα στο θέμα του πολέμου, όπως το θέμα των υπερεξοπλισμών, όπως το θέμα της μείωσης της φορολογίας των πλουσίων. Καλά στους φτωχούς να μειώνουμε τη φορολογία, αλλά όχι σε αυτούς που έχουν εισόδημα 200.000 να μειώνουμε τη φορολογία, διότι αυτό σημαίνει εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους. Όπως σημαίνει υιοθέτηση θέσεων που κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν τολμά να πει, ακόμα και να τα πιστεύει, όπως η ΝΔ, ότι το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή αμυντική συμμαχία που μας προφυλάσσει από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης. Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την αριστερά και συνεπώς το αντιΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, μέτωπο δεν είναι ένα μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς. Είναι μια κριτική που ασκείται από τα πολιτικά κόμματα προς τον κ,. Κασσελάκη, ο οποίος προσπαθεί με έναν τρόπο δικό του να περάσει τον εαυτό του ως πολιτικό προϊόν. Δεν έχουμε ανάγκη να πουλάμε τον εαυτό μας ως πολιτικό προϊόν. Έχουμε ανάγκη να έχουμε πολιτικές θέσεις με σαφήνεια, με κοινωνική ευαισθησία και με ένα μήνυμα κοινωνικής προόδου και απελευθέρωσης, όχι με ένα μήνυμα εμπορευματοποίησης πολιτικής και τηλεοπτικής κατανάλωσης» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη σημερινή εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης Ασπίδες, για την προστασία εμπορικού πλοίου, τονίζοντας πως δεν έχει δουλειά η ελληνική φρεγάτα σε εκείνη την περιοχή, καθώς είναι μια εμπλοκή της χώρας μας σε μια πολεμική ανάφλεξη.

«Καμία δουλειά δεν έχουμε εκεί που πήγαμε. Είναι λυπηρό. Δεν υπάρχει καμία απόφαση του ΟΗΕ γι’ αυτή την ενέργεια. Είναι ουσιαστικά μια πρωτοβουλία ορισμένων κρατών που εμπλέκει τη χώρα μας στην πολεμική ανάφλεξη και είναι εις βάρος της διεθνούς περιφερειακής θέσης της χώρας μας. Η επιχείρηση αυτή δεν έχει τη σφραγίδα του ΟΗΕ, όπως θα έπρεπε να έχει, διεθνή νομιμότητα. Είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας» επισήμανε ο κ. Φίλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

Advertisement