Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Γεωργιάδης: Oι τελευταίες ρυθμίσεις για τους μετανάστες επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα

Στους άξονες της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή Update.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αρχικά να πούμε ότι η διαπραγμάτευση αυτή, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει επίσημα από το 2020, ανεπίσημα από το 2016.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι 27 χώρες, μέχρι πρότινος 28, κατόρθωσαν μετά από λίγα χρόνια να προβούν στη νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Ήταν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Είναι δύσκολο να συγκεράσεις απόψεις και πολιτικές 27 διαφορετικών κρατών και βεβαίως και διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις της κάθε χώρας.
Να βάλουμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα και το σημείο ότι στη διαδικασία αυτή της διαπραγμάτευσης σε πολλές χώρες γινόντουσαν εκλογές και άλλαζαν κυβερνήσεις».

Τα τρία βασικά σημεία

Συνέχισε λέγοντας πως: «Εμείς λοιπόν έχουμε κάθε λόγο, μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας της δημοκρατικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αισθανόμαστε ευχαριστημένοι γιατί πετύχαμε κατ’ αρχήν ένα διαχρονικό αίτημα της χώρας μας, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα αυτό το οποίο έχουμε είναι ότι εθελοντικά η κάθε χώρα θα μπορούσε να λάβει έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών ή παράτυπων μεταναστών ή αιτούντων άσυλο ή προσφύγων.

Σήμερα λοιπόν, αυτό που κατοχυρώθηκε είναι ο υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης.Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι με τη δικιά μας πρωτοβουλία αλλά και πρωτοβουλία άλλων χωρών, θεσπίσαμε και θεσμίσαμε την ετήσια πολιτική συζήτηση.

Δηλαδή υποχρεωτικά κάθε χρόνο σε υπουργικό επίπεδο οι 27 χώρες θα επανεξετάζουν και θα συζητούν, επικαιροποιούν τις πολιτικές και την ενιαία γραμμή, διότι το μεταναστευτικό, όπως ξέρετε, είναι δυναμικό ως φαινόμενο, άρα κάθε χρόνο αλλάζουν τα πράγματα.

Το τρίτο είναι ότι αναγνωρίστηκε η απειλή της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από όπου και αν προέρχεται, δηλαδή εργαλειοποίηση είτε για πιέσεις εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών όπως συνέβη στο παρελθόν, είτε εργαλειοποίηση για την εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε συμφερόντων».

Τα κυκλώματα διακίνησης

«Η υποχρεωτική αλληλεγγύη στην ουσία είναι η υποχρεωτικότητα κάθε χώρας να αναλαμβάνει τις ευθύνες της όταν έχουμε υψηλές μεταναστευτικές ροές και πιέσεις. Η κυβέρνηση αυτή από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως στόχο την εξάρθρωση των κυκλωμάτων, των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών δηλαδή, που εκμεταλλεύονται φυσικά την ανθρώπινη ζωή και τους μετανάστες εν τω συνόλω. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως γύρω από τη διακίνηση.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν θέλετε κυκλώματα παράνομης δραστηριότητας και νομίζω ότι στην κατεύθυνση αυτή αξίζουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί αυτό το οποίο συνέβη σήμερα».

Η ένταξη μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία

Μιλώντας για την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για ένταξη στη νόμιμη αγορά εργασίας ενός αριθμού μεταναστών, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Αυτό το οποίο αποφασίστηκε, με κατεύθυνση φυσικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατόπιν εισηγήσεως του αρμόδιου υπουργού του Υπουργείου μας Μετανάστευσης και Ασύλου του κ. Καιρίδη, είναι πρώτα απ’ όλα να δούμε ρεαλιστικά τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Υπήρχε μία πρόνοια ότι στην επταετία άνθρωποι οι οποίοι διαβιούσαν παράνομα, παράτυπα στη χώρα, θα μπορούσαν, εφόσον αποδείξουν ότι βρίσκονταν εδώ επί επτά χρόνια, να καταθέσουν για άδεια εξαιρετικών λόγων, δηλαδή ότι έχουν δημιουργήσει δεσμούς στη χώρα και άρα μπορούν να λάβουν την πρώτη αυτή άδεια, ούτως ώστε να βγουν από την αφάνεια. Αυτό που κάναμε είναι να μειώσουμε τον χρόνο αυτό αντιμετωπίζοντας δύο βασικά αιτήματα.

Το πρώτο βασικό αίτημα ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί, ζώντας στην αφάνεια, δεν ζουν προφανώς με τον αέρα και το νερό, αλλά δρουν και πράττουν και διαβιούν παρανόμως μεν, αλλά με μαύρη εργασία στην παραγωγική διαδικασία. Άρα λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, εμείς ως Ελληνική πολιτεία, με κάποιο τρόπο και από ένα χρονικό σημείο και πίσω να βγουν στην επιφάνεια.
Παράλληλα αντιμετωπίζεται και ένα πρόβλημα σε σχέση με αυτό που παρατηρούμε όλη τη σημερινή εποχή. Δηλαδή ότι η χώρα έχει ανάγκη από εργατικά χέρια σε συγκεκριμένους τομείς».

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι: «Πρακτικά σημαίνει ότι θα αποκτήσει μια νόμιμη άδεια παραμονής, ότι ο εργοδότης και ο ίδιος θα αρχίσουν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ότι θα κάνουν φορολογική δήλωση, ότι θα μπορούν πλέον θα τους ξέρει η ελληνική πολιτεία και θα λάβουν δηλαδή τη νόμιμη άδεια παραμονής τους.
Θα τους ξέρει η ελληνική πολιτεία, θα είναι άνθρωποι που θα βγουν από τα υπόγεια και από την παρατυπία».

Σχολιάζοντας τα μέχρι σήμερα αριθμητικά δεδομένα, είπε πως: «Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουμε για άδεια εξαιρετικών λόγων ανέρχονται σε περίπου 7.000 τον χρόνο.
Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι αυτό, η επταετία γίνεται τριετία για τη συγκεκριμένη περίοδο, επαναλαμβάνω δεν γίνεται, δεν αλλάζει επταετία. δηλαδή για τους μελλοντικούς αυτό σημαίνει μια τετραετία – πενταετία, σημαίνει 30.000 – 35.000.
Αλλά αυτό είναι μια στατιστική, δηλαδή είναι η στατιστική των προηγούμενων ετών.
Κάποιος άνθρωπος που είναι παράνομος ζει παράτυπα, παράνομα σε μια χώρα, για να τον καταγράψεις και να τον μετρήσεις θα πρέπει να βγει στην επιφάνεια.
Άρα λοιπόν μόνος του.
Άρα λοιπόν θα δούμε αν η στατιστική μας αυτή επιβεβαιωθεί ή όχι».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Για την αντιμετώπιση της τελευταίας ρύθμισης από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «οι αντιδράσεις οι πρώτες που έχουμε από τη μεριά τουλάχιστον των εργοδοτών αλλά και των οργανώσεων των μεταναστών που είναι νόμιμοι σήμερα, είναι πολύ θετικές.
Αυτό άλλωστε φάνηκε, αν θέλετε και από το πολιτικό γίγνεσθαι, όπου η τροπολογία που κατέθεσε ο κύριος Καιρίδης μαζί με τον κύριο Γεωργιάδη έλαβε 262 ψήφους, γεγονός μάλλον σπάνιο».

Τέλος, ως προς τους κλάδους που έχει περισσότερες επιπτώσεις η τελευταία ρύθμιση, τόνισε πως: «Είναι ο αγροτικός τομέας, ο τομέας των κατασκευών, ο τουριστικός τομέας, ο τομέας της μεταποίησης. Εκεί τουλάχιστον αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι οι τομείς εκείνοι της ελληνικής οικονομίας που χρειάζονται χέρια και εργαζόμενους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το ολοκαίνουργιο Skoda Elroq φέρνει μια φρέσκια προοπτική στη βιώσιμη σχεδίαση SUV αυτοκινήτων με την καινοτόμο χρήση υλικών όπως το Recytitan και το Technofil....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι ενδιαφερόμενοι για επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz μπορούν άμεσα να επισκέπτονται τις νέες εγκαταστάσεις της Creta Star Motors AE στο Ηράκλειο Κρήτης....

ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία «ΑΤΕΝΑ» αναμένεται να πλήξει τη χώρα απόψε (09/09) μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, λόγω του βαρομετρικού χαμηλού που δημιουργήθηκε στη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο...

Advertisement