Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Κορυφαίο ζήτημα η υπόθεση Μπελέρη – Ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Σημεία της συνέντευξης Τύπου:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων. Η διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα που θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία.

Για την έξοδο Ορμπάν από την αίθουσα
Όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τι ειπώθηκε με τον Ράμα και για την υπόθεση Μπελέρη
Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς βάλαμε την προσέγγιση στην ατζέντα. Η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά. Το θέμα Μπελέρη είναι κορυφαίο θέμα κράτους δικαίου, δεν είναι διμερές. Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική Δικαιοσύνη. Προσβλέπουμε μονίμως να βρούμε τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας. Για να αποδείξει και η Αλβανία πως έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Για την ακρίβεια
Είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει.

Για την οπαδική βία
Όταν παίρνουμε αποφάσεις δεν λαμβάνουμε υπόψιν τις δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου.

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ενσαρκώνοντας τη δέσμευση της Honda για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με οχήματα Honda μέχρι το 2050, η έκτη γενιά του δημοφιλούς SUV, CR-V, διαθέτει μια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota Hellas είναι ο επίσημος συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στους...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out, η Ευρυδίκη επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, με την ιδιαίτερη παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους φίλους του γαλλόφωνου τραγουδιού “La Bohème”, από Παρασκευή...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

Advertisement