Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Οι θέσεις μας απέναντι στην Τουρκία είναι ξεκάθαρες – Δείτε βίντεο

Πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας διαρκής ανοιχτός δίαυλος με την Τουρκία – Ως νησιώτες χαιρετίζουμε πρωτοβουλία του πιλοτικού προγράμματος Visas

Στο τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN συμμετείχε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

O κ. Μηταράκης σχολίασε την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, σημειώνοντας πως «Είναι θετική, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας διαρκής ανοιχτός δίαυλος με την Τουρκία. Σας θυμίζω, και πριν τις εκλογές με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είχαμε επισκεφθεί τον Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον Χουλουσί Ακάρ και είχαμε δει την σεισμόπληκτη περιοχή. Το να έχεις μια ανοιχτή σχέση με την Τουρκία είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο διάλογος». Ο κ. Μηταράκης σημείωσε επίσης, πως επί Κυβέρνηση Σαμαρά είχε τη χαρά να συμμετέχει στο προτελευταίο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

«Είναι ξεκάθαρες ποιες είναι οι διαφορές με την Τουρκία. Αυτή είναι μία θέση διακομματική την οποία όλες οι Κυβερνήσεις έχουν υπηρετήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή παραμένει και η θέση της χώρας μας και νομίζω θα τεθεί αυτό ξεκάθαρα αύριο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα υπάρχει δυνατότητα θετικής ατζέντας, συνεργασίας σε θέματα νομικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Αναφορικά με τις θεωρήσεις εισόδου (Visas) Τούρκων υπηκόων προς την Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι θεωρεί «ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης να ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα πιλοτικής άδειας επίσκεψης (Visa) για Τούρκους υπηκόους σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Είναι κάτι που ως νησιώτες το χαιρετίζουμε, γιατί έχουμε μεγάλη εμπορική και τουριστική ανταλλαγή με την Τουρκία».

Για το μεταναστευτικό

Σε ερώτηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «περάσαμε ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ευτυχώς πλέον οι ροές αρχίζουν και επανέρχονται πάλι στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία, να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και της Τουρκικής Ακτοφυλακής».

‘Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, η ύπαρξη ενός συνομιλητή στην τουρκική πλευρά διασφαλίζει την προστασία των ανθρώπινων ζωών, καθώς «δεν επιτρέπει ανθρώπους σε αυτές τις φουσκωτές επικίνδυνες βάρκες να διακινδυνεύσουν διασχίζοντας το Αιγαίο. Και από την άλλη, να τους επιστρέψουν στην Τουρκία, που κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδος είναι μία ασφαλής χώρα για πολίτες τρίτων χωρών».

Σε συνέχεια της διακομματικής επίσκεψης αντιπροσωπείας της Βουλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου συμμετείχε ο κ. Μηταράκης, επεσήμανε ότι «υπάρχουν κάποια ζητήματα για συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτήν την στήριξη προς την Τουρκία, που είναι απαραίτητη για την μείωση των ροών, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τη αμυντική θωράκιση της χώρας

Αναφερόμενος στη θωράκιση της χώρας μας, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε «τα νησιά μας είναι απόλυτα θωρακισμένα. Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστήματα που χρειάζονται για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ως προς τη ρητορική αποστρατιωτικοποίησης, που κατά καιρούς προβάλει η Τουρκία, ο κ. Μηταράκης, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα και ουδέποτε έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη ρητορική με την Τουρκία. Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης και η χώρα μας εξακολουθεί να θωρακίζει τα νησιά της απολύτως σθεναρά».

«Πήγαν Έλληνες βουλευτές στη LIBE και επιτέθηκαν στη χώρα μας»

Σε απάντηση προς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη η οποία επίσης συμμετείχε στην εκπομπή, ο κ. Μηταράκης άσκησε έντονη κριτική απέναντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση τους στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, για τις θέσεις των Ελλήνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή LIBE, ο κ. Μηταράκης είπε πως «είναι εντυπωσιακό αυτό που κάνετε στην LIBE. Ανοίγετε ένα θέμα, κυρία Τζάκρη, που πρέπει να το θέσω. Πήγαν Έλληνες βουλευτές στην LIBE, που το μοναδικό τους θέμα ήταν να επιτεθούν στη χώρα τους».

«Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό είναι εντυπωσιακό. Το έχουμε ζήσει με το μεταναστευτικό, το έχουμε ζήσει ακόμα και με την παγίδα που παίξατε, της δήθεν μικρής Μαρίας, τον Αύγουστο του 2022. Αυτή η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της χώρας στην Ευρώπη, είναι μοναδικό. Δεν έχει συμβεί ξανά στην πολιτική μας ιστορία», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement