Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα και τον Καύκασο και χωρίς να υπάρξει αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό, έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο προήδρευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου αναφέρεται ότι «το Ισραήλ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα, τα οποία καταγράφονται στην Ιστορία ως ένα στίγμα».

Επισημαίνεται η συλλογική ευθύνη που έχει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση οι επιθέσεις που έχουν στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή αθώων πολιτών και την κατοχή των εδαφών της Γάζας.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προειδοποιεί το Ισραήλ και όλους όσοι το στηρίζουν ότι «σε περίπτωση που οι αποτρόπαιες πράξεις δεν σταματήσουν άμεσα, ενδέχεται να πυροδοτήσουν έναν κύκλο βίας, του οποίου οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για πολλές γενιές και μπορεί να εξαπλωθούν εκτός της περιοχής.

Επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι «μια διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάσει των συνόρων του 1967».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον Καύκασο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «αξιολόγησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία μιας μόνιμης ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αρμενία στο πλαίσιο αυτό, καθώς επίσης αξιολογήθηκαν και οι προσπάθειες των παραγόντων εκτός της περιοχής να παρέμβουν στο ζήτημα».

«Οι εξελίξεις, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ασφάλεια, επιβεβαίωσαν τη δικαίωση των προσπαθειών της Τουρκίας να διασφαλίσει κλίμα ειρήνης και σταθερότητας σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αφρική, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια» υποστηρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προληπτικά, προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή των εντάσεων σε κρίσεις και να σταματήσει τις συγκρούσεις πριν αυτές εξαπλωθούν».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στις επιχειρήσεις που διεξάγονται «στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιαννης Ν. Παληός  Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα  το «ξεσάλωμα» τραπεζών και των funds εις βάρος των σπιτιών μας. Την ώρα που οι...

ΧΙΟΣ

Στην απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, συντάσσεται και...

ΕΘΝΙΚΑ

Σύμφωνα με πηγές για το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides», η χώρα θα συμμετέχει με την φρεγάτα «Ύδρα» που...

ΧΙΟΣ

Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης (δυστυχώς τους τελευταίους μήνες είχαμε αρκετά παρόμοια συμβάντα συναδέλφων), πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του 35χρονου Μανώλη Χαβιάρα, Α΄Μηχανικού στο πλοίο που...

Advertisement