Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα έχουμε πει όλα, δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε, επιθυμούμε καλές σχέσεις», απαντά η Αθήνα στον Σούνακ

Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή.

Σούνακ για ακύρωση συνάντησης με Μητσοτάκη: «Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του» – Αντίδραση από τον ηγέτη των Εργατικών

Ο Ρίσι Σούνακ υπεραμύνεται της απόφασής του να ματαιώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου να μην συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών, γεγονός το οποίο η Ελλάδα αρνήθηκε. Ο διαπληκτισμός του με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ήταν έντονος.

Στη Βουλή, ο Σούνακ δέχτηκε ερώτηση από τον Στάρμερ και είπε χαρακτηριστικά ότι όταν αναλαμβάνουν οι άνθρωποι δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν. Ο ηγέτης των Εργατικών, ακούγοντας τον Σούνακ είπε: «Ο πρωθυπουργός τα έχασε». Ο Κιρ Στάρμερ, μάλιστα τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικός μας σύμμαχος, ένας σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει (ο Σούνακ) αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Δήλωση Βρετανικού Μουσείου: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Έντονες αντιδράσεις από τους Βρετανούς – Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Ρίσι Σούνακ

Πρώτη ερώτηση: «Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή απόφαση ή τη λάθος απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

Απαντήσεις

  • Σωστή απόφαση 11%
  • Λαθος απόφαση 66%
  • Δεν ξέρω 22%

Δεύτερη ερώτηση: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Μάρμαρα του Έλγιν), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;».

Απαντήσεις

  • Θα πρέπει να κρατήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη Βρετανία 15%
  • Θα πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα 49%
  • Δεν με πειράζει κανένα από τα δύο 26%
  • Δεν ξέρω 10%

Τρίτη ερώτηση: «Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση, μαζί με τις ελληνικές αρχές, για το εάν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει ή όχι να επιστραφούν στην Ελλάδα;».

Απαντήσεις

  • Η βρετανική κυβέρνηση 22%
  • Το Βρετανικό Μουσείο (όπου εκτίθενται) 50%
  • Άλλο 7%
  • Δεν ξέρω 22%

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ – Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Ατυχές γεγονός χαρακτήρισε την ακυρωση της συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

«Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Audi House of Progress είναι μια τεχνολογική έκθεση σε ένα θαυμαστό κλασσικό κτήριο σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

Advertisement