Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η διάλυση, ο… Μουσολίνι και η «ασπίδα» Πολάκη

Eχει ακόμα πολλά επεισόδια η κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανυποληψία και το πολιτικό του τέλος. Χθες, μετά το καταστροφικό διήμερο της Kεντρικής Eπιτροπής, μάθαμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποκτήσει εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», εκεί όπου επέβαλε απολύσεις όσων διαφωνούσαν μαζί του.

Η «Ωρα του Προέδρου» θα βγαίνει στον αέρα μία φορά την εβδομάδα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η μέρα ούτε η ώρα. Κάτι σαν τις εκπομπές που έκανε ο Βασίλης Λεβέντης ή ο Γιώργος Καρατζαφέρης ή ακόμα και ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος στο Κανάλι 5, αν και εκείνος δεν ήταν πρόεδρος. Ο κ. Κασσελάκης είναι διατεθειμένος να απαντά απευθείας σε παρατηρήσεις και ερωτήσεις πολιτών, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη το πρωί τηλεφωνικά για μια «γρήγορη καλημέρα» στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», διακόπτοντας τη συνέντευξη του Νίκου Παππά: Εκεί, πέραν της αναγγελίας της «Ωρας του προέδρου», είπε ότι οι διαφορές του με τους διαφωνούντες είναι μικρές και αυτό ισχύει και για την κ. Αχτσιόγλου και τους «6+6» που τον αποκάλεσαν εναλλακτικό ακροδεξιό.
Οπως ήταν φυσικό, η είδηση προκάλεσε και τα πρώτα σχόλια στο Τwitter.

«- Γεια σου, Στέφανε, εδώ Ευκλείδης, από Λονδίνο.

– Αντε γεια…», ήταν μόνο ένα από τα δεκάδες που γράφτηκαν.

Μάθαμε ακόμα -εφόσον αληθεύουν πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί από καμία πλευρά- ότι την Παρασκευή το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τηλέφωνο την Ολγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη για να πουν στον Στέφανο Κασσελάκη να αφήσει κατά μέρος το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές και να αρκεστεί στην πολιτική καταδίκη των 4 στελεχών υπό διαγραφή. Ετσι προέκυψε και η τροπολογία των «προεδρικών» (ανάμεσά τους και η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης) που καλούσαν πίσω τον πρόεδρο να πάρει πίσω το δημοψήφισμα. Τελικά δεν χρειάστηκε, αφού αυτοί που ήταν να διαγραφούν έφυγαν από μόνοι τους, αλλά μετά άνθρωπος του Τσίπρα που ήταν στην Κεντρική Επιτροπή έπαιρνε τηλέφωνο τους δημοσιογράφους για να τους πει ότι ο Αλέξης ανησυχεί…

Αλλά τα πυρά κατά της ηγεσίας δεν σταματούν. «Θέλει να πάρει το κόμμα και από την Αριστερά να το πάει κάπου στο Κέντρο προς την Κεντροδεξιά. Αυτές είναι οι θέσεις, οι οποίες εξέφρασε και στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Θέλει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα που να είναι αυτός και η μάζα», είπε ο Στέλιος Κούλογλου για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Πιθανόν να υπάρξουν αν συνεχιστεί το πολεμικό κλίμα από την ηγεσία», απάντησε στο ερώτημα αν θα υπάρξουν νέες διασπάσεις ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα «σάλτσα Πουμαρό», «5η φάλαγγα της Ν.Δ.» κ.λπ. «Δεν είχε νόημα να ακούς τέτοια πράγματα», είπε.

«Πρέπει να υπάρχουν πρωτοβουλίες και για να μην αποχωρήσουν άλλα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να υπάρξει μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων», δήλωσε και ο Χρίστος Σπίρτζης, ο οποίος ονειρεύεται επιστροφή Τσίπρα, γι’ αυτό και ζήτησε «το ποιοτικό του κεφάλαιο να μην μπει σε εφήμερες συγκρούσεις με σκοπό να παίξει κάποιον ρόλο και με κάποιους άλλους ανθρώπους να προχωρήσει στη συνοχή και την επανασυγκόλληση του προοδευτικού κόσμου».
«Οσοι παρακολούθησαν και είχαν τη δυνατότητα αυτή, μια και μεταδόθηκε η ομιλία του κ. Κασσελάκη, θα διαπίστωσαν τελικά κάποια από αυτά τα οποία είχαν λεχθεί τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες ήταν λίγο για να περιγράψουν αυτό που είδαμε. Νομίζω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει πιο κακοποιητική, θα την έλεγα εγώ, εισήγηση σε κορυφαίο όργανο ενός κόμματος του χώρου της Αριστεράς. Ειλικρινά, δεν αναφέρομαι μόνο στις, χωρίς προηγούμενο, αναφορές για 5η φάλαγγα. Το 5η φάλαγγα δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης, όσο και σκληρής να είναι. Ο,τι, ειλικρινά, είχε πει ο φίλος μου και ο σύντροφος, ο Νίκος Φίλης, και πολλοί τον είχαν κακολογήσει, για τραμπισμό, τελικά επιβεβαιώθηκε. Ηταν ένας μουσολινικής έμπνευσης λόγος», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Την ίδια ώρα, ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ούτε η Πέτη Πέρκα τρόμαξαν από τις προεδρικές απειλές, γι’ αυτό και κράτησαν τις έδρες τους, με το ερώτημα που κυριαρχεί είναι τι θα κάνουν οι «6+6» και οι επτά βουλευτές τους (Αχτσιόγλου, Τζαννακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζούφη και Φωτίου) που κατηγόρησαν χθες τον Κασσελάκη για εναλλακτικό ακροδεξιό;

Θα μείνουν μέχρι να φύγουν, υλοποιώντας το σχέδιο της «διάσπασης με δόσεις», ή θα καθίσουν με σκοπό να ανατρέψουν τον Στέφανο Κασσελάκη πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;

Ενώ χθες έφυγαν άλλα δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης παραιτήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, προκαλώντας πανικό στην Κουμουνδούρου, που βλέπει τα σενάρια περί «διάσπασης και αποχωρήσεων σε δόσεις» να επιβεβαιώνονται.

 ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΕ ΠΕΡΚΑ

 «Μη φύγεις από την Κ.Ο.»

 Ο ίδιος ο Κασσελάκης και ο μέντοράς του Πολάκης εμφανίζονται θορυβημένοι από τις εξελίξεις, παρά το σκληρό πρόσωπο που δείχνουν προς τα έξω και τα χαμόγελα.

Γι’ αυτό και ο Κασσελάκης, αφού δεν μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πήρε τηλέφωνο την Πέτη Πέρκα ζητώντας της να μην αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εκείνη, όπως είπε σε συνέντευξή της στον «Αθήνα 9.84» και δεν διαψεύστηκε, ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που αποκάλεσε την Ομπρέλα και τους διαφωνούντες «5η φάλαγγα της Ν.Δ.» και της ζήτησε να παραμείνει: «Αφού μας αποκαλείς πέμπτη φάλαγγα, δεν έχει νόημα να παραμείνω στο κόμμα», ανέφερε ότι του είπε. «Οργανικά, δεν ανήκω στην “Ομπρέλα” και δεν ήμουν αποφασισμένη να φύγω τώρα. Oμως, η προσβολή που μας επεφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με όσα είπε, με οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Πρόσβαλε όλους τους συντρόφους που έχουν μια διαδρομή στην Αριστερά. Προσωπικά, περίμενα μετά από εκφράσεις όπως “5η φάλαγγα της Ν.Δ.”, που χρησιμοποίησε στην αρχική του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί του Σαββάτου, να σηκωθούν και να φύγουν όλοι. Δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα μπροστά σε αγωνιστές της Αριστεράς,» είπε η κ. Πέρκα, επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Κασσελάκης «δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Αριστερά, αλλά ούτε και με την πολιτική».

«Ασπίδα» Πολάκη – Παππά

Ο κ. Κασσελάκης βεβαίως έχει υποστηρικτές. «Είναι προφανές ότι το κείμενο αυτό (της “Ομπρέλας”) περιέχει ακραίες εκφράσεις τις οποίες θα έλεγα προς τους συνυπογράφοντες συντρόφους πως πρέπει να καταλάβουν πως στην πολιτική κάποια πράγματα όταν λέγονται πολύ δύσκολα ξελέγονται. Aρα επειδή έχουμε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε, να κάνουμε μια τομή και να κάνουμε ένα ξεκίνημα και να κάνουμε μια μεγάλη αντεπίθεση στην κυβέρνηση», είπε χθες ο Νίκος Παππάς.

«Oταν κάποιοι το λέγανε από χρόνια, αλλά και στις προεκλογικές ομιλίες, πως το “μαξιλάρι” θα μπορούσε και έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ, ήμασταν εκτός γραμμής!!

Oταν καποιοι έβγαζαν στη φόρα το Στουρνάρα και τη σύζυγό του για τη Νοβάρτις και το ΚΕΕΛΠΝΟ ή για τις διαγραφές δανείων στους εφοπλιστές που δεν παρενέβαινε όπως όφειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Τσακαλώτος τον ξαναπρότεινε για διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας!

Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια και δεν θα βοηθήσει ο ινδουισμός…», έγραψε ο Παύλος Πολάκης, συνεχίζοντας τη… βεντέτα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζί του και «ισαποστάκηδες».

«Εδώ έχουν δημιουργηθεί θέματα με πρόσωπα που στηρίζουν τη φυσική ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε ροπή που θα λέει ότι το κράτος είμαι εγώ, το κόμμα είναι ανύπαρκτο», δήλωσε ο κ. Γιαννούλης, ο οποίος είπε ακόμα πως «ξέρει πολύ καλά ο Κασσελάκης ότι η άσκηση του αρχηγικού δικαιώματος και η μη λευκή επιταγή έχει ένα όριο. Ξέρει πότε ξεκινούν οι κίνδυνοι αν το υπερβεί πέρα από το αναμενόμενο και τι επιδράσεις θα δημιουργήσει, αφελής δεν είναι».

«Με το ζόρι δεν μπορεί να μείνει κάποιος σε μία συλλογικότητα», δήλωσε και ο αναπληρωτής γραμματέας Γ. Βασιλειάδης, ο οποίος δεν απέκλεισε νέο κύκλο παραιτήσεων.

ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ… ΠΟΡΤΕΣ

Το κόμμα της «Ομπρέλας»

Την επομένη της αποχώρησης της «Ομπρέλας», προσκλητήριο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να φύγουν, αριστερούς σοσιαλδημοκράτες που είναι ή δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, ομάδες σοσιαλδημοκρατικές που ιδρύονται μέσα στα πανεπιστήμια από καθηγητές απηύθυνε ο Δημήτρης Βίτσας, χαρακτηρίζοντάς τους ως δυνητικούς συνομιλητές όσων αποχώρησαν την Κυριακή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν με ρωτάτε, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου το βλέπω δύσκολο γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά επικοινωνιακά. Το ΜέΡΑ 25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε», είπε ο κ. Βίτσας στο Action24, καλώντας ατύπως τον Γιάννη Βαρουφάκη σε συζητήσεις.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε στην πρόσκληση, μέσω Twitter: «Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Εχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους. Ευχαριστώ».
«Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από μνημονιακά κόμματα δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση», απάντησε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη, Κλέων Γρηγοριάδης.

«Εκείνοι που πλάι στον Τσίπρα επέβαλαν τη μνημονιοκρατία, εκείνοι που άνοιξαν το δρόμο στους Κασσελάκηδες εγκαταλείπουν τώρα το σκάφος, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και ερείπια στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στη χώρα», απάντησε, μέσω της ιστοσελίδας iskra.gr, και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, το θερινό PremiumContact 7 βρέθηκε στην κορυφή ανεξάρτητων δοκιμών από περιοδικά αυτοκινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και στην Πολωνία. Οι αξιολογήσεις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με το DS 3 Hybrid, οι πελάτες της DS Automobiles μπορούν να επωφεληθούν από την αυτοφορτιζόμενη υβριδική τεχνολογία, αφού σε σύγκριση με έναν βενζινοκινητήρα,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σημείο των καιρών είναι ότι η δεύτερη αυτή γενιά του Kona σχεδιάστηκε εν λευκώ με βάση την ηλεκτρική του έκδοση: αυτή η προτεραιότητα ήταν...

Advertisement