Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης στο Πρώτο: Περιμένω να δω την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προκαταρκτική – Υπάρχει πολιτική εκκρεμότητα στη Βουλή για τα Τέμπη (audio)

«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω όχι» ήταν η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ερωτηθείς από τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» εάν υπάρχει ζήτημα παραμονής στην κυβέρνηση του κ. Γεωργιάδη, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του τελευταίου για τα Τέμπη.

«Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού. Επομένως, αν ήθελε να πει κάτι ο πρωθυπουργός θα το είχε πει» συνέχισε ο κ. Βορίδης.

Κληθείς να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο, δήλωσε «δεν σχολιάζω. Εγώ νομίζω ότι μίλησε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρίνισε αυτό που ήθελε να πει και από κει και πέρα είναι λήξαν το θέμα».

Με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να τρέχουν, ερωτηθείς ο κ. Βορίδης εάν η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι “εκτεθειμένη” ουσιαστικά στον εαυτό της και στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών με μείζον το ζήτημα της ακρίβειας, ο Υπουργός δήλωσε τα εξής.

«Θεωρώ, τώρα μιλώντας λίγο πιο αφηρημένα και λίγο πιο θεωρητικά και από την οποία εμπειρία που έχω μέσα από μια πολιτική διαδρομή, οι δηλώσεις προφανώς έχουν μια κάποια σημασία, αλλά καταλαβαίνω ότι μια κυβέρνηση κυρίως κρίνεται από το τι κάνει και το τι δεν κάνει. Θέλω να πω, το κυβερνητικό έργο είναι αυτό που εν τέλει έχει σημασία και λιγότερο, χωρίς να το υποτιμώ, αλλά πάντως λιγότερο ο κυβερνητικός λόγος. Άρα λοιπόν η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που δημιουργεί η πραγματικότητα, η ζωή, η πορεία των πραγμάτων. Πάνω σε αυτό λοιπόν είναι η κυβερνητική προσπάθεια και εκεί είναι που νομίζω θα αναμετρηθεί η κυβέρνηση».

Ως προς το κατά πόσο οι πρόσφατες εκλογές έκριναν ή όχι πολιτικά ζητήματα και υποθέσεις που συνέβησαν κατά την προηγούμενη τετραετία, ο κ. Βορίδης ανέφερε τα εξής. «Θα πρέπει να ορίσουμε τα πεδία, γιατί παρεξηγούνται σκοπίμως ή μη σκοπίμως δηλώσεις και τοποθετήσεις σε κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά καθαρό. Να μιλήσουμε για τα Τέμπη. Στα Τέμπη υπάρχει ποινική διερεύνηση υποθέσεων. Σωστά; Αυτή εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Σωστά; Άρα εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι γι’ αυτό. Περιμένουμε, όπως βεβαίως και οι συγγενείς, όπως και η κοινή γνώμη, την εξέλιξη, τη διερεύνηση και την απόδοση των ποινικών ευθυνών. Τελείωσε το σκέλος αυτό. Υπάρχει εκκρεμότητα πολιτική σε αυτό το σκέλος; Ακούω το ΠΑΣΟΚ θέλει να καταθέσει μια πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Άρα το ΠΑΣΟΚ θέλει να διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων υπουργών. Μιλώντας τώρα επιστημονικά και νομικά ως δικηγόρος, θα σας πω ότι κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως το σκέφτομαι, μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλάβω πώς μπορεί να σταθεί μια κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια ή ακόμα και για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο εις βάρος υπουργού. Αυτό μου φαίνεται πολύ δύσκολο».

Όσο αφορά στην στάση που θα κρατήσει το κυβερνών κόμμα εφόσον καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση για προκαταρκτική, ο κ. Βορίδης δεν απέκλεισε τίποτα.

«Θέλω να τη δω, αλλά όμως, ξαναλέω, μου φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να δω έναν πειστικό ποινικό συλλογισμό που μας φέρνει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Περιμένω να τη δω την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Εάν την καταθέσει προφανώς εκεί θα τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, άρα θα δημιουργηθεί μια πολιτική εκκρεμότητα εκεί. Αυτό λίγο το συνδέω με το ερώτημά σας. Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, κατέθεσε πρόταση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, είπαμε ότι θα το ψηφίσουμε. Δεχόμαστε τη σύσταση, το αιτητικό της, δεν δεχόμαστε το σκεπτικό της σε διάφορα σημεία. Θα αναπτύξουμε το δικό μας σκεπτικό στα πλαίσια της εξεταστικής επιτροπής, αλλά συμφωνούμε και σε ορισμένα κομμάτια του σκεπτικού του ΚΚΕ. Δηλαδή να συζητήσουμε τις πολιτικές του σιδηροδρόμου. Να συζητήσουμε το κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση παίζει, δεν παίζει ρόλο και ποιο ρόλο παίζει στα ζητήματα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Άρα αυτά είναι τμήματα της πρότασης του ΚΚΕ που θα δεχτούμε. Η πρόταση όμως θα υπερψηφιστεί. Άρα δημιουργείται εκεί μια πολιτική εκκρεμότητα; Βεβαίως, διότι η Βουλή θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Έχει κλείσει λοιπόν το ζήτημα πολιτικά; Η απάντηση είναι λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχουν δύο ζητήματα να συζητήσει η Βουλή, το ενδεχόμενο καταθέσεως προτάσεως για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και το δεδομένο ότι κατετέθη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το ΚΚΕ, από την αντιπολίτευση, την οποία την κάνει δεκτή η ΝΔ, άρα θα συσταθεί αυτή η εξεταστική επιτροπή και το θέμα πολιτικά εκκρεμεί στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παίζει ρόλο το γεγονός ότι μεσολάβησαν δύο εκλογές; Η απάντηση είναι παίζει έναν ρόλο. Διότι όταν έρχεται η αντιπολίτευση και λέει ότι εγώ το καθιστώ το συγκεκριμένο ζήτημα των ευθυνών, ένα πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, δεν το είπαμε εμείς αυτό, αυτό το είπε η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είπε ότι εμείς θέλουμε να κριθεί το ζήτημα αυτό στις εκλογές. Η αντιπολίτευση είπε ότι εμείς, όταν ψηφίζετε για το κόμμα θέλουμε να συνεκτιμήσετε ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση δολοφόνων. Δεν τα λέγαμε εμείς» συνέχισε ο κ. Βορίδης. «Λέω λοιπόν ότι πάντως αυτό συνεκτιμήθηκε. Δε σημαίνει αυτό ότι είπε κανείς συγχαρητήρια. Λέω όμως ότι όταν το καθιστά η αντιπολίτευση επίδικο των εκλογών, προφανώς τίθεται μέσα στη συνολική στάθμιση που κάνει ο λαός μας και οι εκλογείς και οι πολίτες και στη συνολική στάθμιση που κάνουν βγαίνει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την κατηγορία που εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ προς την ΝΔ για συμπαιγνία με το ΚΚΕ, ο κ. Βορίδης είπε χαρακτηριστικά «είναι αυτή η περίπτωση, που λέω εγώ, η αντιπολίτευση any way, ό,τι και να γίνει».
«Δηλαδή, εάν απορρίπταμε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μας έλεγαν ότι δεν θέλουμε να διαλευκανθεί και να προχωρήσει η υπόθεση και να συζητηθεί. Αυτό θα ήταν η απάντηση. Τώρα που λέμε ναι στην πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, που λέμε να διερευνηθεί, είμαστε συμπαιγνία. Δεν ξέρω, ας καταλήξει το ΠΑΣΟΚ, τι θέλει, δεν μπορώ να το λύσω εγώ αυτό» τόνισε ο Υπουργός.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Symbioz εντάσσεται σε μια πραγματικά αξιόλογη γκάμα οικογενειακών μοντέλων, 60 χρόνια σχεδόν μετά την κυκλοφορία του Renault 16, με τη μοντέρνα, ευρύχωρη και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, το θερινό PremiumContact 7 βρέθηκε στην κορυφή ανεξάρτητων δοκιμών από περιοδικά αυτοκινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και στην Πολωνία. Οι αξιολογήσεις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για την Porsche, τα αρχικά GTS σημαίνουν Gran Turismo Sport και αυτό στην πράξη σημαίνει πως το αυτοκίνητο που τα φέρει, εμφανίζει μια επιπλέον...

Advertisement