Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιφ. Καμτσίδου, αν. καθ. Νομικής για «Σπαρτιάτες»: Η ποινική διαδικασία έχει αυτοτέλεια σε σχέση με την κοινοβουλευτική

«Η ποινική διαδικασία έχει αυτοτέλεια σε σχέση με την κοινοβουλευτική» διευκρίνισε για την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» προκειμένου να πάνε στη Δικαιοσύνη να καταθέσουν, ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ERTNEWS με τον Μάκη Προβατά και την Στέλλα Παπαμιχαήλ. Επιπλέον επισήμανε τη «δυσκολία στοιχειοθέτησης της διάπραξης του αδικήματος»

«Από δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, ήδη την πρώτη μέρα των εκλογών επιβεβαιώθηκε μια πολιτική σχέση αυτού του κόμματος με τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα με τον Ηλία Κασιδιάρη» και πρόσθεσε « η πολιτική συγγένεια ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και στη νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή» δηλώθηκε από τους ίδιους με πανηγυρικό και δημόσιο τρόπο. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν εκπρόσωποι κόμματος, το οποίο έχει ισχυρές συγγένειες με τους νεοναζί» είπε η κα Καμτσίδου.

Όπως τόνισε: «Η ποινική διαδικασία έχει αυτοτέλεια σε σχέση με την κοινοβουλευτική. Ήδη σήμερα έχουμε τη θετική εισήγηση για την άρση της ασυλίας. Πιθανολογείται λοιπόν ότι η ασυλία θα αρθεί και θα υποχρεωθούν οι βουλευτές των Σπαρτιατών να εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να συμβάλουν στην προκαταρκτική έρευνα. Γιατί σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Δεν είναι ακόμα κατηγορούμενοι. Δεν ξέρουμε αν θα γίνουν για ένα αδίκημα, κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά ατιμωτικό. Τι είναι αυτό το αδίκημα. Τυποποιεί πράξεις υποψηφίων, οι οποίοι με τη στάση τους, τις δηλώσεις τους εξαπάτησαν το εκλογικό σώμα, δηλαδή παράστησαν ψευδή γεγονότα ως αληθή ή το αντίθετο, προκειμένου οι ψηφοφόροι να αλλάξουν την ψήφο τους. Προκειμένου δηλαδή, να προσελκύσουν ψηφοφόρους που αν γνώριζαν την αλήθεια για τα πράγματα, δεν επρόκειτο να τους υπερψηφίσουν».

Για την ευθύνη των ψηφοφόρων, που ενδεχομένως υποψιάζονταν τη σχέση αυτή «Σπαρτιατών» και «Χρυσής Αυγής» απάντησε:

«Αυτό επισημαίνει και τη δυσκολία στοιχειοθέτησης της διάπραξης του αδικήματος». Είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι η προεκλογική παρουσία των Σπαρτιατών, των εκλεγέντων βουλευτών, εξαπάτησε το εκλογικό σώμα»

Σχετικά με τις προσφυγές που εκκρεμούν στο Εκλογοδικείο και έγιναν μετά τις μετά τις εκλογές για το κόμμα των Σπαρτιατών και το κατά πόσο θα υπάρξουν εξελίξεις σε συνάρτηση και με το κομμάτι της ποινικής έρευνας, απάντησε:

«Ενδεχομένως η ποινική έρευνα θα μπορούσε να συμβάλει στη συγκέντρωση υλικού που θα στήριζε τις προσφυγές. Και οι προσφυγές αυτές όμως έχουν αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα νομικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

Advertisement