Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Έχουμε αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ χαρακτηρίζοντας την ως έναν «διαρκή αγώνα». Επιπλέον, αναφορικά με το παιδίο της φοροδιαφυγής πρόσθεσε πως «η φορολογική ψηφιοποίηση οδηγεί σε αύξηση εσόδων».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο κόμμα των Σπαρτιατών που ο φάκελλός τους οδηγείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής τονίζοντας την κομβική σημασία της διάταξης όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εωτερικών προκειμένου να αποκλειστούν από τις εκλογές καταδικασμένοι, όπως ο Ηλίας Κασσιδιάρης.

Στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του υπουργού στους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου αναφέρθηκε και στο κομμάτι της οπαδικής βίας υπογραμμίζοντας πως πολλά μέτρα του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμόζονται, κυρίως στα κρίσιμα ματς, θίγοντας από την άλλη τον τεράστιο αριθμό αστυνομικών που δεσμεύονται για χάρη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σημειώνεται πως ερωτηθείς για το σύστημα οποίο θα ισχύσει στις ευρωεκλογές δεν θέλησε να αποκαλύψει τα χαρτιά του πρωθυπουργού και σημειώνοντας πως είναι κάτι που «θα το σκεφτεί με την καινούργια χρονιά ο πρωθυπουργός».

Για το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει ήδη με κάνει αισιόδοξο πως αυτή τη φορά ο στόχος θα επιτευχθεί. Διότι η πολύ μεγάλη διαφοροποίηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, συγκριτικά δηλαδή έχει σημασία από πού ξεκινάς και πού θέλεις να φτάσεις. Δύο παρατηρήσεις… Η φορολογική συμμόρφωση είναι αγώνας διαρκής και είναι αγώνας που δίνεται σε όλο τον κόσμο και από όλες τις χώρες. Ποια χώρα θεωρείτε ότι είναι η πιο φορολογικά συμμορφωμένη; Είναι οι Ελβετοί οι πιο συνεπείς φορολογούμενοι. Στην Ελβετία λοιπόν έχει 15% φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχει δηλαδή χώρα με μηδέν.

Γι αυτό λοιπόν μέσα από τη διαδικασία της ψηφιοποίησης, μέσα από τη διαδικασία των διασταυρώσεων, μέσα από τη διαδικασία της αύξησης των τραπεζικών συναλλαγών, της μείωσης της κίνησης των μετρητών μας οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμόρφωση και γι’ αυτό και βλέπετε ότι έχουμε μεγάλη επιτυχία στα έσοδα. Η δουλειά την οποία έχει κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι μια σημαντική επιτυχία. Όμως εκείνο που πρέπει να βλέπει κανένας είναι τη διαρκή βούληση να αντιμετωπίζεται αυτό το πράγμα, το γεγονός ότι βελτιώνεται η κατάσταση της φορολογικής συμμόρφωσης. Όμως πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμα.

Είμαστε σε μια πορεία και μια διαδρομή όπου όμως τα πράγματα βελτιώνονται. Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό ζήτημα με τη φορολογική συμμόρφωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Για την επαναφορά του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Θυμάμαι ότι σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο είχε διαπιστωθεί από τις δηλώσεις, αν θυμάστε τότε υπήρχε ένα αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνάδελφοί μου – να μη μιλήσω για άλλο κλάδο, να μιλήσω για το δικό μου – δήλωναν 11.500€. Ο τότε υπουργός Οικονομικών λέει ας πάμε το αφορολόγητο στις 10.000, θα πιάσουμε τουλάχιστον αυτό το 1.500€ διαφορά, κάτι να πάρουμε ως εισόδημα από εκεί. Στο επόμενο οικονομικό έτος είχε πάει η δήλωση στις 9.500€.

Άρα λοιπόν σας λέω ότι αυτός είναι ένας διαρκής αγώνας. Τώρα θα παρθεί αυτό το μέτρο, θα δούμε τι θα αποδώσει. Η προσπάθεια είναι να επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση όσο είναι δυνατόν.

Εδώ δεν μιλάμε για αύξηση φορολογικών συντελεστών. Εδώ μιλάμε για φορολογική συμμόρφωση. Άλλωστε δύσκολα μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών έχει εισόδημα κάτω των 11.000 ευρώ.

Για τη διάταξη του ΥΠΕΣ και για Ηλία Κασιδιάρη και Σπαρτιάτες

Αν δεν υπήρχε η διάταξη αυτή, καταλαβαίνετε ότι δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να συζητάμε το οτιδήποτε. Ο Άρειος Πάγος πατάει στην έννοια της εξαπάτησης εκλογέων. Σε τι συνίσταται η εξαπάτηση; Στο ότι έχουν πει ψέματα ως προς την πραγματική ηγεσία. Γιατί υπήρχε ανάγκη να δηλωθεί η πραγματική ηγεσία. Επειδή υπήρχε η διάταξη. Αν δεν υπήρχε η διάταξη, δεν θα υπήρχε ανάγκη να δηλωθεί η πραγματική ηγεσία, άρα δεν θα υπήρχε και ζήτημα εξαπάτησης. Άρα λοιπόν ο έλεγχος αυτός, ο οποίος γίνεται, γίνεται ακριβώς επειδή η διάταξη είναι σωστή. Η άλλη που μου λέγανε ότι έπρεπε να υπάρχει κάτι το οποίο θα τους αποκλείει ούτως ή άλλως όλους χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξέταση πρακτικά αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι το ψεύδος εδώ, η κοροϊδία αυτή που ελέγχει σήμερα ο Άρειος Πάγος με την παραγγελία του και τώρα την ελέγχει και το Κοινοβούλιο στα πλαίσια της άρσης ασυλίας στηρίζεται πάνω στη διάταξη και πάνω σ αυτό το πλαίσιο, το οποίο πρότεινα εγώ και αποδέχτηκε το Κοινοβούλιο.

Να διευκρινίσω μόνο ότι η ποινική διαδικασία δεν οδηγεί σε αποκλεισμό. Η ποινική διαδικασία είναι για να τιμωρηθεί κάποιος ποινικά. Όμως γεννιέται ένα ερώτημα διότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή προσφυγές κατά της ανακηρύξεως του συγκεκριμένου κόμματος, οι οποίες εκκρεμούν στο Εκλογοδικείο. Τώρα το αν το Εκλογοδικείο θα παρακολουθήσει τη διαδικασία που συμβαίνει στο ποινικό μέρος στον Άρειο Πάγο και θα τη λάβει υπόψη του, αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει το Εκλογοδικείο, δεν μπορώ να το πω εγώ. Αν το Εκλογοδικείο καταλήξει ότι κακώς ανακηρύχθηκαν διότι εξαπάτησαν τον Άρειο Πάγο λέγοντας ψέματα σε σχέση με την πραγματική ηγεσία, τότε προφανώς θα εκπέσουν των αξιωμάτων τους, γιατί κακώς έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι.

Υπάρχουν δύο εκδοχές στο εάν θα γίνουν εκ νέου εκλογές. Η μία εκδοχή είναι ότι ενδεχομένως γίνονται συμπληρωματικές εκλογές ανά περιφέρεια που εκλέγονται αυτοί οι συγκεκριμένοι βουλευτές που θα εκπέσουν και η άλλη εκδοχή είναι ότι πηγαίνουν σε μία ισομερή κατανομή των εδρών ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, δηλαδή αφαιρείς τον αριθμό των ψήφων και ανακατανέμεις στα κόμματα σαν να μην είχαν συμμετάσχει.

Για το τι σύστημα θα ισχύσει στις ευρωεκλογές

Υπάρχει χρόνος. Είναι κάτι αν καταλαβαίνω καλά που θα το σκεφτεί με την καινούργια χρονιά ο πρωθυπουργός.

Για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Τμήμα τουλάχιστον αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμόζεται. Η αστυνομία σε αυτά τα οποία θεωρεί κρίσιμα ματς τα οποία έχουν κάποιο επικινδυνότητα βίας, κάνει ελέγχους. Τώρα, πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι αυτοί οι έλεγχοι, σε ποια έκταση και σε ποιο βαθμό; Επίσης να πω πως δεσμεύονται πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών. Αυτό είναι που δημιουργεί ίσως ένα θέμα. Η δέσμευση μεγάλου αριθμού σε αυτές τις υποθέσεις για κάτι το οποίο είναι εν πάση περιπτώσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τώρα το ζήτημα της οπαδικής βίας καταλαβαίνω ότι ένα κομμάτι τους αφορούσε ομάδες της άκρας αριστεράς και των αντιεξουσιαστών κι αυτών η απάντηση είναι ότι και σε αυτό πάντοτε υπάρχει εγρήγορση και πάντοτε γίνονται αυτά τα οποία σε μέγιστο βαθμό μπορούν να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά.

Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών

Η κυβέρνηση παρακολουθεί την έρευνα της Δικαιοσύνης και περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της δικαιοσύνης.

Θεωρώ ότι η Αντιπολίτευση αποκαλύπτει με τη σπουδή της κίνητρα απολύτως μη νόμιμα και μη θεμιτά στο συγκεκριμένο θέμα. Εγώ διάβασα πολύ προσεκτικά ότι ο κύριος Ράμος. Ο κ. Ράμος σε σχέση με την αντικατάσταση των μελών ήταν εξαιρετικά προσεκτικός. Και αυτό γιατί; Διότι πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί γιατί δεν είχαν αντικατασταθεί μέλη που η θητεία τους είχε λήξει εδώ και ενάμιση χρόνο και λέμε ότι έχουν μεγαλύτερη εγκυρότητα – και αυτό συζητάει η Αντιπολίτευση – να διατηρούνται και να αποφασίζουν μέλη με ληγμένη τη θητεία και μικρότερη εγκυρότητα να αποφασίζουν μέλη τα οποία έχουν έγκυρη και νόμιμη θητεία. Δηλαδή εγώ με συγχωρείτε αυτό δεν το παρακολουθώ και να σας πω ευθέως τη σκέψη μου πίσω από αυτό, για να υπάρχει τέτοιος καημός από την αντιπολίτευση, να μην αλλάξει κάτι το οποίο είναι θεσμικά ορθό και πρέπει να αλλάξει. Όταν κάποιος έρχεται και υπερασπίζεται αυτό που δεν είναι θεσμικά ορθό. Εγώ αναρωτιέμαι γιατί. Την κριτική γιατί όχι νωρίτερα να την ακούσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έγινε νωρίτερα, δεν πρέπει να γίνει ποτέ.

Τι λέει η αντιπολίτευση εδώ; Λέει αντιπολίτευση το κάνατε γρήγορα και δεν το κάνατε τόσο καιρό. Το κάνατε ξαφνικά γιατί υπήρχε μία συνεδρίαση η οποία επρόκειτο. Το αντικείμενό της ήταν να επιβληθεί ένα πρόστιμο στην ΕΥΠ και θέλατε να αλλάξετε τη σύνθεση για να αποφύγετε την επιβολή προστίμου. Ρωτώ εγώ… Άρα εγνώριζε η αντιπολίτευση ότι τα συγκεκριμένα μέλη και η συγκεκριμένη σύνθεση θα επιβάλουν το πρόστιμο; Αν ήξεραν, με συγχωρείτε, εγώ ξέρω ότι τις ανεξάρτητες αρχές τις βάζουμε εκεί, τις θωρακίζουμε με λειτουργική ανεξαρτησία και θεσμική ακεραιότητα για να μην περνάει φίλτρο πολιτικό. Αν ήξεραν, εγώ λέω ούτε ξέρω, ούτε δεν ξέρω, ούτε και ξέρω τι θα κάνουν οι επόμενοι. Εγώ δεν ξέρω τίποτα απ’ αυτά. Ξέρω ότι υπάρχει μια ληγμένη θητεία και η θητεία αυτή πρέπει να ανανεωθεί. Με στεναχωρεί πολύ όμως να ακούω από τη μια μεριά ύμνους και λόγους στο κράτος δικαίου και από την άλλη μεριά μη μου αλλάξεις τη ληγμένη θητεία, γιατί εγώ ξέρω τι απόφαση θα πάρουμε.

Οφείλουμε, αν πιστεύουμε σε ανεξάρτητες αρχές, να απέχουμε και από δηλώσεις και να μην προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις τους και να σεβόμαστε τη δράση τους. Εφόσον υπάρχουν ζητήματα τα οποία πράγματι πολιτικά, έχουν μια θεσμική βαρύτητα και μια θεσμική σημασία. Κι εγώ δέχομαι ότι το θέμα των υποκλοπών έχει μια τέτοια βαρύτητα και σημασία. Κατά μείζονα λόγο οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να υφίστανται απ αυτά, όχι να έρχονται και να λένε «α, τώρα εμείς ξέρουμε ότι αύριο το πρωί λίγο πολύ θα πάρουν αυτή την απόφαση και επομένως γιατί μας πειράζει αυτούς που θα πάρουν την απόφαση που μας βολεύει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας των αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Skoda & Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα συνεχίζει να επενδύει στο Δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων & Συνεργατών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου η ετήσια συνάντηση της Ορθόδοξης Νεολαίας της Μπενελούξ την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ημέρα αργίας λόγω της εορτής της...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου 2024, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τελικός του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, το βράδυ του Σαββάτου, είχε και τις περίεργες εμφανίσεις του. Μία από αυτές ήταν και της...

Advertisement