Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Κρίσιμα θέματα μεταξύ αυτών τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και τα ζητήματα, βεβαίως, που θέτει η τουρκική πλευρά, βρίσκονται στο τραπέζι σήμερα του ελληνοτουρκικού διαλόγου που ξεκίνησε χθες (16/10) σε επίπεδο υφυπουργών, την κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον κ. Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Αθήνα και η Άγκυρα κάνουν ένα βήμα ακόμα παρακάτω με την έναρξη του πολιτικού διαλόγου, αυτό που ονομάζουμε διερευνητικές επαφές αλλά σε ένα άλλο επίπεδο υπό πολιτική καθοδήγηση, γεγονός που δείχνει και την πολιτική βούληση των δύο πλευρών να αναβαθμίσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας ωστόσο δεν έχουν αλλάξει. Παρόλα αυτά είναι ζήτημα για την Αθήνα να διαπιστώσει σε ένα βάθος χρόνου, σχετικά σύντομα, αν υπάρχουν διαθέσεις από την πλευρά της Άγκυρας για πίσω βήματα και κυρίως για αποδοχή του πλαισίου του ελληνικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει μία μόνο διαφορά να διευθετήσει με την Τουρκία και αυτή δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. 

Αυτό που διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία από την Αθήνα είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν παρά μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας.

Όπως έχει ανακοινωθεί και από τα δύο υπουργεία, οι δύο υφυπουργοί θα συζητήσουν και για τις περιφερειακές εξελίξεις, με το επίκεντρο προφανώς του ενδιαφέροντος να βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και την Αθήνα να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για μία πιθανή νέα ρύθμιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίς το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν από τα δύο υπουργεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, το θερινό PremiumContact 7 βρέθηκε στην κορυφή ανεξάρτητων δοκιμών από περιοδικά αυτοκινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και στην Πολωνία. Οι αξιολογήσεις...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η εξυπηρέτηση εφήμερων πολιτικών συμφερόντων δεν είναι σωστό να αποκρύπτει τις μακροπρόθεσμες απώλειες”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με το DS 3 Hybrid, οι πελάτες της DS Automobiles μπορούν να επωφεληθούν από την αυτοφορτιζόμενη υβριδική τεχνολογία, αφού σε σύγκριση με έναν βενζινοκινητήρα,...

Advertisement