Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «ανάγνωση» της κάλπης: Η νίκη του Χ. Δούκα πυροδοτεί σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Το αποτέλεσμα σε Αθήνα και Θεσσαλία, όπου κέρδισαν υποψήφιοι που στήριξαν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, με τον Χρήστο Σπίρτζη να μιλάει ακόμη και για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περιορίσει στον χώρο της αυτοδιοίκησης αυτή τη «σύμπραξη», αν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε ευθέως για ένωση προοδευτικών δυνάμεων.

Η επικράτηση Δούκα στην Αθήνα, Κουρέτα στη Θεσσαλία και Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, έθεσε με εμφατικό τρόπο στο τραπέζι τα σενάρια των συνεργασιών σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τη σημασία των προοδευτικών συνεργασιών για την ανατροπή του σκηνικού αναδεικνύουν στην Κουμουνδούρου μετά τα αποτελέσματα που κατέγραψε η δεύτερη αυτοδιοικητική κάλπη.

«Σας στέλνω ένα μήνυμα για τον προοδευτικό κόσμο που ύψωσε ανάστημα. Για τη σύγχρονη Αριστερά που ακομπλεξάριστα είπε, πριν καν την πρώτη Κυριακή, «είμαστε με τους προοδευτικούς υποψηφίους χωρίς αστερίσκους». Και είδατε τι έγινε» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πόργραμμα: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η ανάγκη συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων αυτών που είναι κοινωνική πλειοψηφία, κατά την εκτίμησή μας και την αποτίμησή μας, προκειμένου να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές οι μεγάλες τομές στην τοπική Αυτοδιοίκηση, στην τοπική κοινωνία».

Η Χαριλάου Τρικούπη προτάσσει την αυτόνομη πορεία του κόμματος, δίνοντας το επόμενο ραντεβού στις ευρωεκλογές.

«Γιατί πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την νίκη του Χάρη Δούκα.

Για την ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων μίλησε το βράδυ της Κυριακής, ο Γιώργος Παπανδρέου, την ώρα, που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο σε αυτοδιοικητικό πλαίσιο.

Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σχολίασαν πηγές της Κουμουνδούρου. «Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία. Εμείς είμαστε εδώ» ανέφεραν.

Κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο Χρήστος Σπίρτζης προτείνει κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, με τον Μιχάλη Κατρίνη να υπογραμμίζει την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ.

«Αν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, θα οδηγηθούμε εκεί ώστε να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του δημοκρατικού κόσμου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι άλλο «η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλο η συγχώνευση και μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα με την κεντροαριστερά. Απέναντι σ’ αυτή την άποψη είμαι εντελώς αντίθετος».

«Eιδικά για πρόταση Σπίρτζη όλες οι συγκλίσεις γίνονται σε επίπεδο βάσης, δεν μπορούν να προκύψουν σε επίπεδο κορυφής ειδικά όταν αυτοί που το προτείνουν δεν φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα της κάλπης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρίνης.

Σημάδια αλαζονείας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ο Νίκος Κοτζιάς. «Εμείς ψηφίσαμε Δούκα για να φύγει ο Μπακογιάννης, η ΝΔ και η αλαζονεία της. Δεν ψηφίσαμε για την επαναφορά της γνωστής πράσινης αλαζονείας. Ας επιδείξουν, λοιπόν, λίγη σεμνότητα οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ. Το λέει κάποιος που πάντα υποστήριξε την συνεργασία των προεδευτικών δυνάμεων» δηλωσε.

Τα σενάρια συνεργασίας σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο κ. Σπιρτζης έχει και την τεχνογνωσία – πρέπει να βρεθούν και κάποια πολιτικά πρόσωπα στον ίδιο χώρο για να συνεργαστούν. (…) Το αν θα συνεργαστούν ποιοι και πώς, είναι δική τους δουλειά και δεν είναι κάτι που αφορά εμάς», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων αναλύουν τα αποτελέσματα της κάλπης και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement