Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ά. Γεωργιάδης: Δύσκολη εξίσωση η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των δικαστικών

Έντονος είναι ο προβληματισμούς στη κυβέρνηση για το θέμα της απόφασης τουΕλεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο topontiki.gr o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός “έχουν γίνει συσκέψεις και με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και με τον πρωθυπουργό να δούμε πώς θα χειριστούμε ένα πολύ δύσκολο θέμα. Δεν είναι εύκολη αυτή η εξίσωση θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι δικαστικές αποφάσεις σε μια δημοκρατία είναι σεβαστές και εκτελεστές. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση να πει αδιαφορώ για το τι είπαν τα δικαστήρια. Είναι μια απόφαση που είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να προσαρμοστούμε. Από την άλλη πρέπει αυτή η εφαρμογή να μην τινάξει στον αέρα τη χώρα”.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση για τους δικαστές

Σε ερώτηση για το πως μπορεί να γίνει αυτό απάντησε: «Δεν μπορώ να σας το πω σήμερα γιατί δεν έχουμε αποφασίσει την διάταξη. Αυτή η διάταξη θέλει πολλή δουλειά. Πρέπει να δεις τα ποσοστά αναπλήρωσης, με ποιο νόμο θα πας αν θα πας με το νόμο Κατρούγκαλου ή όχι, τι λεφτά θα παίρνουν και λοιπά. Η διάταξη που θα επιλέγει θα επηρεάζει σε κάθε περίπτωση το σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών. Δεν ξέρω ακόμα τα ύψη τα όρια και τον τρόπο. Το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε μία απόφαση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την σεβαστεί. Από την άλλη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει δύο ακόμα αρχές, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Άρα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή που θα δείχνει το σεβασμό μας στην δικαστική απόφαση χωρίς να διακινδυνεύουμε τα άλλα δύο».

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, η επικείμενη ρύθμιση θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. “Κάθε διάταξη νόμου που αφορά σε ασφαλιστικά ζητήματα πριν κατατεθεί στο κοινοβούλιο πρέπει να περνάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει και με αρνητική γνώμη αλλά μία διάταξη νόμου που ψηφίζετε με αρνητική γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αυξημένη πιθανότητα να πέσει στα δικαστήρια”, τόνισε.

Για το ενδεχόμενο αρνητικής γνώμης του Ελεγκτικού Συνεδρίου επι της επικείμενης ρύθμισης αναφέρει: “Θα προσπαθήσουμε να είναι μία τέτοια διάταξη και έτσι γραμμένη που τελικά το Ελεγκτικό Συνέδριο θα καταλάβει ότι εμείς δεν θέλουμε να προσβάλουμε το δικαστήριο. Όμως, σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική.
Γιατί αν ασκούν δημοσιονομική πολιτική τα δικαστήρια, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει γρήγορα. Αυτά που σας λέω τα έχει πει σχεδόν έτσι ο κύριος Ράμμος σε εκδήλωση του κύκλου του κύριου Βενιζέλου λίγο πριν προσφύγει ο ίδιος στα δικαστήρια.
Εγώ την απόφαση την θεωρώ τελείως λανθασμένη. Διότι δημιουργεί την εύλογη αίσθηση στους συμπολίτες μας ότι οι υπόλοιποι αδικούνται και αυτό δεν είναι ωραίο.”

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement