Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσόγονος και Ξυδάκης για Κασσελάκη: «Είναι άλμα στο κενό» – «Κάποιοι τον βοήθησαν, σαν χορογραφία η καμπάνια του»

Για τη νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν ο γνωστός συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης καλεσμένοι στην ΕΡΤ.

«Η λέξη κλειδί είναι η «εικόνα». Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο, όπου η εικόνα και το λάιφ στάιλ πλέον φαίνεται πως αρκούν για εκλογή και αρχηγού κόμματος. Ως τώρα το φαινόμενο αυτό το είχαμε δει σε βουλευτικές εκλογές πχ, να εκλέγονται πρώην διάσημοι ποδοσφαιριστές, κάποιες πολύ ωραίες κυρίες ή κάποια άλλα πρόσωπα, με βάση την εικόνα, το ίματζ, το υφιστάμενο. Μέχρι εκεί όμως το είχαμε δει. Τώρα μεταφέρεται σε ένα επόμενο ανώτερο επίπεδο. Αρχηγός κόμματος με μηδενική πολιτική παρουσία, με ανύπαρκτες πολιτικές θέσεις, εκλέγεται βάσει της εικόνας του» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος και συμπλήρωσε πως «είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ούτως ή άλλως σε κατάσταση περιδίνησης. Από 32% που ήταν στις εκλογές του 2019, βρέθηκε στο 17% τον Ιούνιο. Είναι πρωτοφανές αυτό για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το συνηθισμένο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ιστορικά, να επωφελείται από τη φθορά της εκάστοτε κυβέρνησης και αν δεν καταφέρει να κυβερνήσει, να αντιστρέψει τους όρους, τουλάχιστον να ενισχύει τα ποσοστά της σε ένα βαθμό. Εδώ όχι απλά έγινε το αντίστροφο, αλλά επήλθε ένας διασκορπισμός, θα έλεγε κανείς. Περίπου στο μισό έπεσαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, δημιούργησε μια κρίση ταυτότητας και η απάντηση του κόμματος είναι ο κ. Κασσελάκης».

«Είναι ένα άλμα στο κενό κατά τη γνώμη μου» είπε κλείνοντας ο κ. Χρυσόγονος.

«Μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής. Βεβαίως, ο κύριος Κασσελάκης δεν είναι μόνο εικόνα. Νομίζω ότι έχει κάποια πλαισίωση, η οποία θα φανεί στο μέλλον. Δεν είναι μόνος του. Κάποιοι τον βοήθησαν, κάποιοι τον στήριξαν, κάποιοι του άνοιξαν τα μάτια, του ρύθμισαν την προεκλογική του καμπάνια, η οποία ήταν είχε εξαιρετικά καλό χρονισμό, ήταν μια χορογραφία, δεν αναγκάστηκε» ανέφερε σχετικά από τη δική του πλευρά ο Νίκος Ξυδάκης ενώ σε ερώτηση για το ποιοι είναι αυτοί που τον βοήθησαν σημείωσε πως «και τα πρόσωπα που βλέπουμε είναι ήδη αρκετά. Δηλαδή πώς φάνηκαν; Που τον γνώριζαν τον άνθρωπο αυτόν; Δεν τον γνώριζε κανείς. Τον γνώρισαν και σε μία δύο εβδομάδες όλοι έπεσαν πλάι του να τον κάνουν πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό. Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον, σε επίπεδο στελεχικό» και επανέλαβε «Δεν είναι μόνος του ο κ. Κασσελάκης. Κάποιοι τον έφεραν και κάποιοι τον στήριζαν». Ερωτηθείς τι δεν κάλυπταν οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι και κλήθηκε να το καλύψει ο Στ, Κασσελάκης, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως «πολιτικά δε νομίζω ότι καλύπτει ένα κενό. Καλύπτει ένα ψυχολογικό κενό, τάζει νίκη, τάζει ότι είναι ένας αρχάγγελος ο οποίος θα νικήσει τον Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται ότι για τους ανθρώπους που τον ψήφισαν, για το εκλογικό κοινό, το οποίο προσήλθε τις δύο Κυριακές, 140.000 – 150.000 ψήφισαν συνολικά, οι 60.000- 70.000 που ψήφισαν τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή η εικόνα, αυτή η υπόσχεση, αυτή η επαγγελία, αυτό το στυλ ήταν ικανοποιητικό. Το θέμα είναι ότι με αυτή την κίνηση, η οποία αριθμητικά τα δεδομένα είναι πολύ ισχνά, ας σκεφτούμε ότι στις εκλογές με τις οποίες υπέστη μια συντριπτική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σχεδόν 950.000 ψήφους.

Ερωτηθείς στο ποιοι είναι αυτοί που τον έφεραν ο κ. Ξυδάκης απάντησε πως «το ότι τον «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας, το υποστηρίζει ο ίδιος ο Στέφανος Κασελάκης, ο κ. Τσίπρας ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει. Το ποιος είναι ο Στέφανος Κασελάκης στη διαδρομή του, τι πρεσβεύει, ποια είναι η πορεία του στις επιχειρήσεις, γιατί στην πολιτική η ίδια δεν έχει καμία πορεία, αυτό είναι και είναι δουλειά και της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία εδώ και ένα μήνα, ενάμιση μπορεί να ασχολείται με την εικόνα, αλλά δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον διότι όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι βρέθηκαν να διεκδικούν την προεδρία ενός μεγάλου κόμματος τα τελευταία πέντε – δέκα χρόνια, γνωρίζαμε μέχρι και τον τόπο που γεννήθηκαν τα πάντα. Το τι διαδρομή είχαν στην πολιτική ζωή και στη Νέα Δημοκρατία που έγιναν αντίστοιχες διαδικασίες και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την περασμένη Κυριακή. Εδώ έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, το οποίο είναι και πολιτικό και κοινωνικό και ίσως και ψυχολογικό».

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα και την ενότητα του κόμματος, ο κ. Χρυσόγονος, ανέφερε πως «εκείνο που μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι θα υπάρξει μια κρίση ταυτότητας. Δηλαδή θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το πολιτικό dna του ΣΥΡΙΖΑ και υποθέτω ότι εκεί μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν όχι απλά τριγμούς αλλά και ρωγμές. Δηλαδή η δήλωση που διάβασα του κ. Τσακαλώτου είναι μια δήλωση περίπου πολεμική, ας πούμε στα χαρακώματα ότι «η Αριστερά είναι εδώ, είναι στα δύσκολα». Σαν να λέει ότι είμαι έτοιμος να κάνω εσωκομματική αντιπολίτευση και ποιος ξέρει τι άλλο. Και φαντάζομαι ότι δεν είναι μόνο ο κύριος Τσακαλώτος, ο οποίος είναι ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο με πολύ μεγάλη διαδρομή στον χώρο».

Στην ερώτηση εάν η εκλογή Κασσελάκη θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε χαρακτηριστικά «το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος που προσπαθεί να παράγει πολιτική. Εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να παραχθεί πολιτική στον τόπο, διότι δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την πολιτική, τότε ίσως να επηρεαστεί και το ΠΑΣΟΚ και ίσως να επηρεαστούν και άλλοι. Δεν νομίζω όμως ότι κάτι τέτοιο είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Υπάρχουν πολιτικά προβλήματα τα οποία απαιτούν πολιτικές απαντήσεις. Ο κος Κασσελάκης λοιπόν θα κληθεί να πάρει θέσεις και με βάση τις θέσεις αυτές θα κριθεί κιόλας. Αν πάρουμε ως δείγμα γραφής τα πρώτα που έχει πει… δηλαδή για κατάργηση στρατιωτικής θητείας, αυτό είναι μια θέση νομίζω μη ρεαλιστική, ουτοπική, μας έχει πει ότι «γουστάρει να ξεδοντιάσει τους δικαστές και τους δημοσιογράφους». Δεν ξέρω τι εννοεί ακριβώς, πάντως αυτό παραπέμπει λίγο σε Τραμπ. Από την άλλη μεριά, μας έχει πει ότι έχει ως πρότυπο το Δημοκρατικό Κόμμα της Αμερικής, το οποίο είναι αντίθετο με τον Τραμπ» και υπογράμμισε πως «αυτά τα πράγματα είναι λίγο ίσως αρμοδιότητα και ψυχαναλυτή». Τέλος προσέθεσε πως «έχουμε μπροστά μας, πέρα από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που είναι πολύ γρήγορα για να υπάρξει επίπτωση, έχουμε τις ευρωεκλογές εκεί θα είναι ένα κομβικό σημείο για την πορεία του κ. Κασσελάκη και δεν ξέρω μήπως δικαιωθεί και η πρόβλεψη του συνυποψηφίου του, του κ. Τζουμάκα ότι θα είναι μεταβατικός αρχηγός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement