Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – Οι τρεις άξονες της ομιλίας του

Στη σκιά των καταστροφών στον θεσσαλικό κάμπο και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα των πλημμυροπαθών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Σάββατο τη συμπρωτεύουσα συνοδευόμενος μόνο από ελάχιστους υπουργούς και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση η παρουσία του εκεί δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των τελευταίων ημερών. Άλλωστε, οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προβλημάτων που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel θα παραμείνουν στο πεδίο και στα υπουργεία τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γεωργίας Σκιτζή, η ομιλία του πρωθυπουργού αύριο στις 8 το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

  • Ο πρώτος θα είναι η περαιτέρω θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, δηλαδή δομικές αλλαγές για την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, ώστε να μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
  • Ο δεύτερος άξονας δεν θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του. Στην προμετωπίδα βρίσκονται η υγεία, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αλλαγών είχε συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την υλοποίησή τους. Αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομειακό χάρτη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών.
  • Ο τρίτος άξονας, δηλαδή οι οικονομικές εξαγγελίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεπώς, η ανάγκη ανασυγκρότησης τόσο της Θεσσαλίας όσο και του Έβρου που επλήγησαν αντίστοιχα από τις πλημμύρες από τις πυρκαγιές, να αναγκάζουν την κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους, όπως είπες, προς τη στήριξη των κατοίκων τους αλλά και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους. Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του Μαρτίου έως το τέλος του έτους, ενώ το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, όποιο περιθώριο δίνει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, θα διατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με φειδώ ωστόσο, προς τους πλέον αδύναμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση του πληθωρισμού. κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχει ήδη νομοθετηθεί και πως πρέπει να κρατηθεί το τιμόνι σταθερό με στόχο για το πλεόνασμα από 0,7 έως 1% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει ότι βασικό διακύβευμα παραμένει η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όχι μέσα ωστόσο από επιδόματα, αλλά μόνιμες αυξήσεις που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη και τη μείωση της φορολογίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement