Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφή – Συσκέψεις και λήψη μέτρων αποκατάστασης

Η επόμενη μέρα για τις περιοχές που έγιναν στάχτη από τις πυρκαγιές και ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την προστασία των δασών, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναδασωτέες κηρύσσονται άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας.

Ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

Αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση – Παράδοση από 2024

4 Drone «σταθερής πτέρυγας»

17 Drone προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος

80 Drone ειδικών αναγκών

13 Drone επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ)

Συσκέψεις και μέτρα

Με σειρά συσκέψεων που έχουν στον πυρήνα τους τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας των δασών οδεύει η κυβέρνηση προς την Ολομέλεια και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων. Η επόμενη ημέρα για τον Έβρο και την Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών».

Σε χρόνο παράλληλο διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης ημέρας στην πολιτική προστασία. Η ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι, με κορμό το πρόγραμμα «Αιγίς», η τρίτη εξέλιξη του προγράμματος ΑntiNero για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και οι αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στη ΔΕΘ…

Μιλώντας στο Mega o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Είναι μία νέα πραγματικότητα, η οποία έχει έρθει για να μείνει και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε χρόνο χρειάζονται περισσότεροι πυροσβέστες, περισσότερα μέσα, ακόμα νωρίτερα να ξεκινήσει η προετοιμασία και βέβαια χρειάζεται drones και πολλά άλλα τα οποία θα τα δούμε και να ανακοινώνονται και να συζητούνται τις επόμενες εβδομάδες».

Η αντιπολίτευση ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της κριτικής της, εγκαλώντας την κυβέρνηση για έλλειψη προετοιμασίας…Τραγική χαρακτήρισε την εξέλιξη των πυρκαγιών ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στο Open: «Dεν μπορεί να βγαίνει ο κύριος Κικίλιας και να λέει ότι είναι ο μεγαλύτερος καύσωνας και να έχεις 3.600 κενά στους πυροσβέστες. Δεν έχει οργανόγραμμα το Υπουργείο Πολιτισμού της προστασίας δεν έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος που ψηφίστηκε το 20».

ΟΔημήτρης Μάντζος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, τόνισε πως: «Στην πρόληψη ακόμα δίνουμε μόνο το 1/5 των κονδυλίων που επιφυλάσσουμε για την πυροπροστασία. Στο κομμάτι της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας έχουμε αφήσει πίσω εδώ και χρόνια τη δασική υπηρεσία».

«Είναι σε εξέλιξη ένα έγκλημα εις βάρος του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής στον Έβρο», έκανε λόγο η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Για αδυναμία στο σχεδιασμό και ελλείψεις σε δυνάμεις κάνουν λόγο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης…

«Να επανέλθουν δασοπυροσβέστες και δασοφύλακες ζήτησε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Ιωάννης Κόντης.

«Γιατί να υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης στην Πάρνηθα», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συμμετείχε σε φόρουμ για την νεολαία στο Μπλεντ της Σλοβενίας. Όπως δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Νομίζω, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση επειδή εάν δεν έχουμε έναν πλανήτη να ζήσουμε, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε κανέναν άνθρωπο».

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement