Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων κατά της αθλητικής βίας το μήνυμα Μητσοτάκη – Τι σημαίνουν πρακτικά όσα αποφασίστηκαν

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για πάταξη της οπαδικής βίας έστειλε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη με τον πρόεδρο της UEFA και τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών με διατήρηση ενός μόνο συνδέσμου στην έδρα κάθε ΠΑΕ και τον έλεγχο πλέον της εισόδου των οργανωμένων στις θύρες από την αστυνομία, ενώ ζήτησε από τις ομάδες τη χρήση καμερών στα γήπεδα. Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν αποδώσουν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κλείσιμο των θυρών, ενώ θα υπάρξει αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Κ. Μητσοτάκης: Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη γίνεται σύνθημα δράσης

Μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή νέα μέτρα, με στόχο την καταπολέμηση της γάγγραινας που σχετίζεται με την αθλητική βία.

«Η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει, δυστυχώς, την οδύνη για τον χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Έτσι, η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε ένα σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας…» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

-Κλείσιμο παράνομων-παράτυπων λεσχών φιλάθλων.

-Αδειοδότηση-λειτουργία αυστηρά ενός συνδέσμου, με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.

-Έλεγχος εισόδου και ταυτοποίηση οργανωμένων φιλάθλων, στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα από την ΕΛΑΣ.

-Χρήση ολοκληρωμένου συστήματος με κάμερες στα γήπεδα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «Φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεσμεύομαι ότι δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε[…] Υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας. Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών[…] Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκ μέρους του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης από την ΑΕΚ και ο εκπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ, Αρτούρ Νταβιντιάν, συμφώνησαν στις προτάσεις της κυβέρνησης και διαβεβαίωσαν ότι θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των μέτρων. Αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης και η UEFA. Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν ήταν κατηγορηματικός: «νιώθουμε οργή για κάποιους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, για τη βία[..] Πρόκειται για “καρκίνο” του ποδοσφαίρου και αυτοί δεν είναι φίλοι τού ποδοσφαίρου[…] Νομίζω ότι φτάσαμε – και είμαι ευγνώμων στον κ. πρωθυπουργό γιατί έχουμε την ίδια άποψη στο ζήτημα αυτό- σε μία στιγμή που πρέπει να πούμε “αρκετά”, “αρκετά πια”. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό και θα το σταματήσουμε».

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει κανόνες», τόνισε.

«Σε ό,τι αφορά τώρα την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας, εγώ θα πω μόνο ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί. Και να πω και κάτι ακόμα: η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη, δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη[..]. Θα κινηθούμε δραστικά σε όλα τα επίπεδα. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνεργασία θα περάσει και μέσα από δημιουργία ενός παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών και στόχο η UEFA να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

Για πρώτη φορά κυβερνητική σύσκεψη με πρόεδρο UEFA και ιδιοκτήτες ΠΑΕ

Για πρώτη φορά κυβέρνηση, πρόεδρος της UEFA και ιδιοκτήτες ΠΑΕ κάθησαν στο ίδιο τραπέζι για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Όπως τόνισε ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, ενώ κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν δύο σημεία:

-Το πρώτο είναι το μήνυμα αποφασιστικότητας που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυστηρή εφαρμογή όλων των παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας.

-Το δεύτερο είναι ότι το γεγονός ότι όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ έγιναν μπροστά στον πρόεδρο της UEFA.

Από την κυβέρνηση στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός, πρόεδρος της UEFA, κυβερνητικά στελέχη και ιδιοκτήτες ΠΑΕ συζητούν γύρω από το ίδιο τραπέζι για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας.

Παράλληλα, στέκονται ιδιαίτερα στο μέτρο του ελέγχου εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων φιλάθλων, στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα από την ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η κίνηση αποτέλεσε κοινό αίτημα των ΠΑΕ.

«Είναι προσπάθεια που δεν τελειώνει σε μία ημέρα, γιατί πρόκειται για ένα βαθύ φαινόμενο», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι το πλαίσιο των ποινών είναι ήδη πολύ αυστηρό, όπως αποδείχθηκε και στις αποφάσεις του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, με το βάρος να πέφτει, σε μεγάλο βαθμό, στα ζητήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των λεσχών. Εκεί, υπάρχει νόμος και θα εφαρμοστεί, όπως πρέπει.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από τον κ. Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες μία από αυτή θα σχετίζεται με την επικοινωνιακή καμπάνια για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Πώς θα γίνεται αυτό; Μία από τις προτάσεις είναι τα κανάλια που παίρνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα να προβάλλουν πριν τους αγώνες μηνύματα κατά της βίας. Μηνύματα που θα εκπέμπονται ακόμα και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.

Τι σημαίνουν πρακτικά όσα αποφασίστηκαν για την πάταξη της βίας

Η ελληνική αστυνομία πλέον έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Η απόφαση να κλείσουν οι λέσχες οπαδών δεν είναι νέα, καθώς είχε εξαγγελθεί και μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και θεωρητικώς το μέτρο αυτό έχει τεθεί σε ισχύ. Πρακτικά όμως, κατά τη σύσκεψη ζητήθηκε από τις ΠΑΕ να διαλύσουν όντως τις λέσχες των οργανωμένων οπαδών, με την ΕΛΑΣ να παρεμβαίνει όπου αυτό δεν θα συμβεί.

Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα γίνονται οργανωμένα, με επιχειρησιακό σχέδιο και θα είναι διαρκείς σε αγώνες που θα κρίνεται ότι υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα – όπως στα ντέρμπι , αλλά και όχι μόνο. Σε κάθε αγώνα που κατά την αστυνομία πρέπει να γίνει έλεγχος. Η έρευνα θα γίνεται εκτός αλλά και εντός γηπέδων, ωστόσο μόνο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Οι αστυνομικοί θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία των οργανωμένων οπαδών και τα εισιτήρια για αποδεικνύεται ότι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των εισιτηρίων.

Και αυτό καθώς σήμερα οι σύνδεσμοι αγοράζουν και διαθέτουν εισιτήρια σε άτομα που προκαλούν επεισόδια, χωρίς όμως να έχουν εκδοθεί τα εισιτήρια αυτά στα ονόματα τους.

Ουσιαστικά θα κινητοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Δεν διαθέτουν όλα τα γήπεδα κάμερες. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κάμερες στις κερκίδες των οργανωμένων. Η “OPAP Arena” και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» διαθέτουν κάμερες, καθώς πρόκειται για νεότερα γήπεδα. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ιωσήφ Νικολάου, αν ήταν ενεργοποιημένες οι κάμερες στην “OPAP Arena” ίσως σήμερα υπήρχαν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για τα επεισόδια αλλά και τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement