Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κλείνουν οι λέσχες οπαδών – Στην ΕΛΑΣ ο έλεγχος σε θύρες οργανωμένων, αν χρειαστεί θα κλείσουν

Το κλείσιμο για όλες τις λέσχες οπαδών ανά την Ελλάδα καθώς κάθε ομάδα θα έχει πλέον, όπως ο νόμος ορίζει, έναν σύνδεσμο οπαδών με έδρα την ΠΑΕ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μετά τη σύσκεψη για την οπαδική βία στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι με συμφωνία και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει τον έλεγχο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών «που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα» προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί οι εν λόγω θύρες θα κλείσουν.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τους χούλιγκαν κάνοντας λόγο για «καρκίνο του ποδοσφαίρου» δεσμευόμενος, με αφορμή την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι για να μην συμβεί ξανα κάτι τόσο φοβερό».

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Τσέφεριν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του εκφράζοντας την οδύνη του « για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας».

Όπως είπε ο χουλιγκανισμός είναι «μάστιγα που δηλητηριάζει τις κοινωνίες, όπως είδαμε ακόμα και τις σχέσεις κρατών». «Μιλάμε για εγκληματικες συμμορίες που με πρόσχημα το ποδόσφαιρο δίνουν ραντεβού θανάτου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα ούτε η δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη» απαντώντας έτσι σε όσα έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Κροατίας.

Αφού σημείωσε ότι «δυστυχώς η στάση των ομάδων και του Τύπου δεν προωθεί αρκετές φορές μια κουλτούρα σεβασμού» στη συνέχεια τόνισε ότι «απαιτείται κινητοποίηση όλων. Γι αυτό υπήρξε μια ευρεία συνάντηση που ήταν παραγωγική».

«Η πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των μέτρων της κατά της αθλητικής βίας. Εντοπίστηκαν κενά που θα καλυφθούν» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον στόχο χωρίς τη συμμετοχή των ομάδων και των ιδιοκτητών τους. Έχουν και αυτοί χρέος να ενεργοποιήσουν κάμερες μέσα στο γήπεδο».

Ειδικά για την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «οι ένοχοι για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» στέλνοντας, επίσης, το μήνυμα ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο που θα έχει έδρα την ΠΑΕ. Παράλληλα η ΕΛΑΣ θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων στις θύρες που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Η ευθύνη μεταπίπτει από τις ασφάλειες των γηπέδων στην ΕΛΑΣ και σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ».

Προειδοποίησε, δε, ότι «υπάρχουν στη φαρέτρα και άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των θυρών» εκφράζοντας την ελπίδα «να μην υποχρεωθούμε σε ενεργοποίηση του ύστατου μέτρου του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Μιλώντας γενικότερα για το φαινόμενο της αθλητικής βίας σημείωσε ότι «υποτίθεται ότι είναι μια βια που γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και του περιθωρίου ενώ ορισμένες φορές αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά». Όπως τόνισε «το θέμα αντιμετωπίζεται με πρόληψη και καταστολή» υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιχειρησιακή αστοχία» όπως στην δολοφονική επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Τα παιδιά στην κερκίδα είναι παιδιά της γειτονιάς. Δεν είναι εχθροί επειδή φοράνε άλλη φανέλα» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος έκλεισε τις δηλώσεις του με τη φράση: «Δεσμευόμαστε ότι τους στόχους που θέσαμε θα τους πετύχουμε».

Η συνάητηση Μητσοτάκη-Τσέφεριν

Μητσοτάκης και Τσέφεριν είχαν τετ α τετ περίπου μισής ώρας νωρίτερα το πρωί στο οποίο – on camera – συζήτησαν για τον τελικό του Super Cup που διεξάγεται σήμερα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου όπου έδωσαν το «παρών» ο Ευάγγελος Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον ΠΑΟ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης για την ΑΕΚ και ο Αρτούρ Νταβιντιάν για τον ΠΑΟΚ.

Η σύσκεψη με τους Big 4

Oι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη πέρασαν ην πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου λίγο μετά τις 11 το πρωί προκειμένου να λάβουν μέρος σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement