Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πλάνο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και η «παροχή-έκπληξη»

Μετά τον ταραγμένο Ιούλιο με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν σε Ρόδο και Αττική, η ηρεμία έχει επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να έχει λήξει ο συναγερμός.

Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ετοιμάζουν από τώρα το πλαίσιο δράσης εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Φέτος η ΔΕΘ θα έχει ιδιαιτερότητες, πρώτον διότι θα διεξαχθεί λίγους μόλις μήνες μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερον διότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει στη ΔΕΘ το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο μέτωπό της οικονομίας αλλά κυρίως στην αναδιοργάνωση του κράτους.

Το πρόβλημα άλλωστε φάνηκε και κατά την περίοδο των πυρκαγιών όχι μόνο σε επίπεδο καταστολής αλλά κυρίως στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, με βάση τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός θα στελεχώσει συγκεκριμένες κυβερνητικές υπηρεσίες με πρόσωπα υψηλού κύρους που θα ετοιμάσουν ολοκληρωμένη μελέτη προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να αναδιοργανωθεί ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός, οι κλάδοι δηλαδή που επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν καλά νέα σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα από τους εγκεκριμένους οίκους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ηδη υπήρξε αναβάθμιση από τον ιαπωνικό οίκο, που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, και αναμένονται θετικές εξελίξεις και από τους υπόλοιπους πιστωτικούς ομίλους. Το βέβαιο είναι ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ο τουρισμός παρά το πλήγμα που δέχθηκε η Ρόδος κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι φέτος τα έσοδα μπορούν να ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 19 δισ. που ήταν το 2019.

Επιπλέον στο Μαξίμου βλέπουν τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας όπου παρά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το ποσοστό της ανεργίας βαίνει μειούμενο. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που έχουν στα χέρια τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορεί το ποσοστό ανεργίας στην καρδιά του καλοκαιριού να προσεγγίσει το 10%.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη αναμένεται να υπερβεί το στόχο του 2,5%, αν και στο Μαξίμου ακόμα κρατούν μικρό καλάθι, γεγονός που θα δημιουργήσει δημοσιονομικά περιθώρια για στοχευμένες παροχές με ανταποδοτικό χαρακτήρα στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα αποφασίσει στο πού θα κατευθυνθούν οι πόροι καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές συνθήκες του 2024, όμως θεωρείται βέβαιο ότι στη ΔΕΘ θα υπάρχει μία «παροχή-έκπληξη» η οποία θα είναι αποτέλεσμα της καλής πορείας των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο και της ισχυρής αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ισχυρό χαρτί

Η οικονομία εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όταν μάλιστα από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βυθιστεί σε μία κρίση ταυτότητας, ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει ικανοποιημένο από τα ποσοστά του χωρίς να αναλαμβάνει δημιουργικές πρωτοβουλίες.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση του κράτους, ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε βασικούς τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Πολιτική Προστασία και η Δημόσια Τάξη.

Ειδικά για το χώρο της Υγείας ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Παρεμβάσεις θα γίνουν στη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων όχι με τη λογική του «κλεισίματος» αλλά της εξειδίκευσής τους, με σκοπό να παρέχουν συμπληρωματικό έργο και να ενισχύεται ακόμα περαιτέρω ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια στο Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Καθημερινότητα

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στο ζήτημα της λειτουργίας των πόλεων, θα δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην ανάγκη να εφαρμόζονται οι κανόνες σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, τη μέριμνα για τους πεζούς, την προστασία των δημόσιων χώρων και την εξάλειψη αυθαιρέτων καταλήψεων σε πεζοδρόμια ή πλατείες.

Το «Κίνημα της πετσέτας» ταρακούνησε συνολικά τις κρατικές υπηρεσίες που μάλλον βρίσκονταν σε λήθαργο. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι όποιος παρανομεί θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου και αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για όσους καταλαμβάνουν αυθαίρετα τμήματα της παραλίας, αλλά το κεντρικό σχέδιο είναι να αντιμετωπισθούν οι κάθε είδους παρανομίες. Εμφαση θα δοθεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο προκειμένου να γίνονται με αποτελεσματικό τρόπο οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενώ επιτέλους από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα υπάρξει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis προκειμένου να υπάρχει άμεση εικόνα για τις συνθήκες στην αγορά και να περιορίζονται οι εστίες της φοροδιαφυγής.

Συνολικά ο εκσυγχρονισμός του κράτους θα περάσει και από τις ελεγκτικές Αρχές του, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μικροπαραβατικότητα και οι αυθαιρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την εγκατάσταση δικτύου καμερών σε κεντρικές αρτηρίες και λεωφόρους για την καλύτερη αστυνόμευση και την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών.

Στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι απέναντί τους δεν έχουν αντιπολίτευση, όμως γνωρίζουν καλά ότι ο πήχης έχει τεθεί υψηλά από την κοινωνία σε ό,τι αφορά την παραγωγή έργου και τις επιδόσεις του κυβερνητικού μηχανισμού, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας ή χαλάρωσης κάτι που κατέστησε σαφές το προηγούμενο διάστημα με απομακρύνσεις στελεχών και λήψη αυστηρών μέτρων.

«Οι πολίτες περιμένουν πολλά από μας και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε» λέει χαρακτηριστικά στους συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής προσπάθειας.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στόχος ο χάρτης να βαφτεί «γαλάζιος»

Η «γαλάζια» παράταξη εμφανίζεται ενωμένη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Η «αναίμακτη» αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη από τον Νίκο Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής, όπως επίσης και ο ορισμός του Δημήτρη Πτωχού αντί του Σπύρου Νίκα για την Πελοπόννησο δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κινηθεί ενωμένη, παρά τις προσωπικές δυσαρέσκειες και τις γκρίνιες που προκάλεσαν οι αποφάσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις εκλογές, καθώς θεωρεί ότι η νίκη των «γαλάζιων» υποψηφίων ιδίως στις περιφέρειες θα βοηθήσει την κυβέρνηση στην παραγωγή του έργου της. Η σύμπλευση υπουργείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής και υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στην Πειραιώς δεν κρύβουν ότι βασικός τους στόχος είναι να κερδηθούν όλες οι περιφέρειες, όπως επίσης και οι μεγάλοι δήμοι της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει τη στήριξή της στους νυν δημάρχους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, ενώ θα παρέχει στήριξη σε συγκεκριμένα πρόσωπα και στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους της χώρας.

Στην Πειραιώς βλέπουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως μία ευκαιρία να εμπεδωθεί η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Ο πρωθυπουργός που ήδη επισκέφθηκε τη Λέσβο και τη Μεσσηνία προκειμένου να υποστηρίξει τους υποψηφίους Αλκιβιάδη Στεφανή για το Βόρειο Αιγαίο και Δημήτρη Πτωχό για την Πελοπόννησο θα πραγματοποιήσει περιοδείες και στις υπόλοιπες περιφέρειες ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει τους «γαλάζιους» περιφερειάρχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην υπάρχουν στους τελευταίους γύρους των play off, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν...

Advertisement