Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Νέα αρχή στα ελληνοτουρικά – Τα επόμενα βήματα για μια θετικότερη συνεργασία

Πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα ήταν οι τρείς άξονες συνεργασίας που έθεσαν χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πολυαναμενόμενη τετ-α-τετ συνάντησή τους στο Βίλνιους χτες (12.07.2023).

Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε τους τρεις αυτούς άξονες, επάνω στους οποίους μπορεί να λάβει σάρκα και οστά η διάθεση για καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν έδωσαν το «παρών» οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Άλλωστε την «σκυτάλη» από εδώ και στο εξής για την επίλυση της μεγάλης διαφοράς οριοθέτησης της υφαλοκριπήδας, αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι υπουργοί Εξωτερικών. Επιπλέον, απόδειξη του «καλού κλίματος» της συνάντησης και της επανεκκίνησης των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πως, για πρώτη φορά μετά το 2016, συστήνεται το φθινωπορο, Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Greek Prime Minister’s Office via AP

Η νέα αρχή στα ελληνοτουρκικά με αποκλιμάκωση της έντασης ήρθε με τους σεισμούς στην γείτονα Τουρκία.

Κ. Μητσοτάκης: «Μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία»

«Θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μέσα στο οποίο εμπίπτουν οι διερευνητικές είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών όχι μόνο των εκπροσώπων» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Κάνουμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα θέματα που δεν συζητάει η Ελλάδα. Δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία που βρίσκεται κάθετα αντίθετα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες με τους κανόνες του Διεθνούς δικαίου των πολυμερών σχημάτων».

Ερντογάν: «Δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιηθούν τα F-16»

Από την πλευρά του, για νέα θεμέλια στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.

ΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε πώς θα χαλυβδώσουμε τη φιλία μας, πώς θα ενισχύσουμε αυτή τη φιλία μας. Η σημερινή συνάντηση ήταν σαν μία συνάντηση που τέθηκαν εκ νέου τα θεμέλια της. Δεν τίθεται ποτέ θέμα να χρησιμοποιηθούν τα F-16 προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δεν έγινε μέχρι σήμερα» σημείωσε.

Επικοινωνία Δένδια – Γκιουλέρ

Στο περιθώριο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Ερντογάν και η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι κύριοι Δένδιας και Γκιουλέρ συμφώνησαν να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Ευκαιρία επαναβεβαίωσης του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνογαλλικών σχέσεων η συνάντηση στο Βίλνιους του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που είχε τετ-α-τετ και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέδειξε τη σημασία των ήρεμων νερών στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Εκφράζω, επίσης την ικανοποίησή μου για τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν, που είπε ότι επιθυμεί μία ήρεμη σχέση με την Ε.Ε. και την επιστροφή στην ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είμαστε σε επαφή για καθένα από αυτά τα σημεία» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι εξελίξεις στην περιοχή και η επισκόπηση των διμερών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement