Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίγα και Βίλνιους στο πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη – Τα μηνύματα πριν από τη συνάντηση με Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Ρίγα της Λετονίας πριν μεταβεί στο Βίλνιους για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το αναμενόμενο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη τους συνάντηση έπειτα από 15 μήνες.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γεραπετρίτη- Φιντάν, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του συμβούλου του Τούρκου προέδρου Τσαγατάι Κιλίτς.

Στόχος της Αθήνας είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας, με κόκκινη γραμμή τα ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Ενδιαμέσως, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ‘Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας.

«Αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Η χώρα μας επιδιώκει την  επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας της μοναδικής διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδα. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτό με την ισχύ που μας δίνει την η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης περί της ατζέντας στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι ο αναθεωρητισμός ουδέποτε θα γίνει ανεκτός απ’ την Αθήνα. «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών, τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός κάθε συζήτησης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στόχος της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας όμως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Για να πετύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα οφείλει να στέλνει το μήνυμα ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Με το υστέρημα του ελληνικού λαού διαμορφώνουμε μια ισχυρή δύναμη αποτροπής», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Η...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Η Εκκλησία μάς μαθαίνει πώς να νικούμε τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο εγκύκλιο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

Advertisement