Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στις Προγραμματικές: Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων

«Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησης της νέας τετραετίας, για ένα μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα όπως το χαρακτήρισε.

«Την 25η Ιουνίου έκλεισε οριστικά ένας πολυετής κύκλος διχασμού, ψέματος και τοξικότητας. […] Οι πολίτες μάς ζήτησαν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους.
Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στον δικό της εθνικό στόχο: θα τον ονόμαζα έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις «5 Ελλάδες»: την παραγωγική, την κοινωνική, την ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα, δίνοντας το στίγμα για την «Ελλάδα του 2027», ενώ χαρακτήρισε προσωπικό του στοίχημα την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως είπε, το 8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί στο ΕΣΥ. Ανακοίνωσε επίσης:

  • τη δημιουργία ειδικής ομάδας από 250 δικυκλιστές που θα προηγούνται των ασθενοφόρων παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.
  • την επέκταση των προληπτικών δωρεάν εξετάσεων για όλα τα βασικά νοσήματα
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας
  • την έμφαση που θα δοθεί στην ψυχική υγεία
  • αλλά και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

«Η δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις ισχύει στο ακέραιο. Από αυτούς, οι 800 θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ. Κύριοι της αντιπολίτευσης, δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας να πάει μία γυναίκα για μία δωρεάν μαστογραφία σε μία ιδιωτική δομή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Εντός του 2025 θα εκκινήσει η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική μνεία στο άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου. Εύχομαι κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του μονοπωλίου των κρατικών πανεπιστημίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, στις πολιτικές για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας, στην επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το Υπερταμείο, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στέλνοντας σαφές μήνυμα για το μεταναστευτικό, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην ιστορία, όταν έχουμε την δυνατότητα να την διαμορφώσουμε. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους, ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025. Ελπίζω και εύχομαι να είμαστε ομονοούντες και να μην διακινούμε την προπαγάνδα που άλλοι θέλουν να διακινούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην οκτακομματική σύνθεση του κοινοβουλίου.

«Η τακτική της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να συντελέσουν σε αυτή την προσπάθεια, το λιγότερο που τους ζητώ είναι να μην την εμποδίσουν. Η δημοκρατική πολυφωνία δεν θα επιτρέψει καμιά κακοφωνία», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε δράσεις, όπως η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, φέροντας ως παράδειγμα τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης:

«Κρατάμε τη σκέψη μας ανοιχτή όπως την αποτυπώνει και η θετική εικόνα της σημερινής ΕΡΤ. Μια δημόσια τηλεόραση η οποία καινοτομεί τεχνολογικά, πρωτοστατεί σε ποιοτικές παραγωγές, ταυτόχρονα υπηρετεί την ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση και δεν έχει καμία σχέση με την ΕΡΤ του παρελθόντος», είπε ο πρωθυπουργός.

Με το βλέμμα στην Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, ενώ ανακοίνωσε περισσότερα από 5.700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα – ύψους άνω των 60 δισ. – σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement