Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης – Προγραμματικές δηλώσεις: Αυξήσεις στο Δημόσιο από 1/1/24- Καθιερώνεται το youth pass, επεκτείνεται το market pass

Η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή πραγματοποιείται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ξεκινά η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης. Θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, για τη νέα τετραετία, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στον οικονομικό τομέα. «Καλή δύναμη στο έργο μας, χαίρομαι που απαλλαγήκαμε από τη τζαμαρία», είπε χαριτολογώντας.

Είμαι εδώ, «για να περιγράψω τους νέους στόχους μας, τις προτεραιότητές μας για δεύτερη φορά. Δεν θα κρύψω την συγκίνησή μου. Θα εκφράσω την ακλόνητη θέληση μου η νέα διακυβέρνησση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις επιθυμίες των πολιτών. (…) Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τις δυσκολίες». Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023, ο λαός έδωσε σαφή εντολή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πολίτες μας επιβράβευσαν με γεναιοδωρία. Δεν έχω το δικαίβωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους».

«Οι καλύτρερες μέρες είναι κοντά μας. Δεν έχουν λυθεί όμως όλα μας τα προβλήματα. Ο τόπος μας κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η χώρα πρέπει να κάνει τη τελευταία βήματα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίας. Αυξήσαμε τον κατώτατο και τον μέσο μισθό, μειώσαμε φόρους, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τα νοικοκυριά. «Οι μισθοί είναι χαμηλοί». Αναφέρθηκε ακόμη στην ψηφιοποίηση του κράτους, που η «χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο». «Ο χώρος της Υγείας άντεξε» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ανυπόμονη για αλλαγές είναι η ελληνική κοινωνία. (…) Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές, θα τις αναφέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Από τις επόμενες μέρες θα υλοποιούνται τα νέα μέτρα», διευκρίνισε ο κ. Μητοστάκης.

Η χώρα χρειάζεται μια «μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες. (…) Προσπάθεια ριζοσπαστική αλλά και δίκαιη, συμπεριληπτική, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».

Δημοσιονομική – οικονομική πολιτική: Τα μέτρα

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους

Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου

Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα

Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ

Υποχώρηση της ανεργίας στο 8%

Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μετρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων

Απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ

Το πρώτο νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζεται το market pass, καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass. Από την 1/1/1014, σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε που είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου στα 950.  Επίσης, έκανε λόγο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Θα κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι η «δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ ισχύει στο ακέραιο. «Σκοπός μας στις αστικές και ημιαστικές πριοχές το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε 7-15 λεπτά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην επέκταση των δωρεάν προλη[τικών εξετάσεων. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη».

Σχετικά με την Παιδεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πρώτοι διαδραστικοί πίνακες έχουν ήδη εγκατασταθεί στα δημόσια σχολεία, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην προσχολική αγωγή».

«Σύντομα θα ξεκινήσει 6μηνο πρόγραμμα κατάρτισης υποψήφιων που ασχολούνται με την τεχνολογία» και τόνισε ακόμη ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγουν στον κόσμο».

«Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα διπλασιάσουν τους πόρους του. Είπε επιπλέον ότι «προγραμματίζουμε να χτίσουμε 2.500 σπίτια σε δημόσιους χώρους. (…) Θα διπλασιάσουμε τα φτηνά στεγαστικά δάνεια προς τους φοιτητές που έφτασαν το προηγούμενο διάστημα τα 5.000 και θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.500 φοιτητές».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. (…) Θα μειώσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου, μπορούμε να παράγουμε δική μας ενέργειας».

Για την ψηφιοποίηση του κράτους ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι όλα τα δεδομένα του Δημοσίου πρέπει να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά».

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι στις αρχές του 2025, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος».

Αναφορικά με την αμυντική δύναμη της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «συνεχίζουμε και την επόμενη τετραετία τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί» ενώ συμπλήρωσε ότι έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση των ναυπηγείων. Υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί το 2025.

Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική, υποστήριξε πως «θα κερδίσουμε πολλές μάχες ακόμη στην Ευρώπη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

Advertisement