Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη: Ειδοποίηση στο «100» με κουμπί στο κινητό – Τα 25 SOS στον μπλε φάκελο του Μηταράκη

Το… «100» μου, ειδική ψηφιακή εφαρμογή του Κουμπιού Πανικού (Panic Button) στο κινητό κάθε πολίτη, μέσω Gov, με δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με την Αμεση Δράση σε όλη την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών, ενδοοικογενειακής, ρατσιστικής βίας, εφηβικής παραβατικότητας και βοήθεια σε ηλικιωμένους και Ατομα με Αναπηρία. Πρόκειται για μία από τις καινοτομίες, η οποία εμπεριέχεται στα βασικότερα σημεία του «μπλε φακέλου» με τις 25 προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που καλούνται να υλοποιήσουν ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, και ο υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος.

Οι 14 σελίδες του «μπλε φακέλου» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», έχουν τα βασικά σημεία στις δύο πρώτες σελίδες και στις υπόλοιπες 12 υπάρχει μία μικρή ανάλυση εφαρμογής των προτεραιοτήτων, που θα αναλυθούν περαιτέρω στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων τις επόμενες ημέρες.

    Στα βασικά σημεία του «μπλε φακέλου» προβλέπεται η δημιουργία διυπηρεσιακών ομάδων παρέμβασης (αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι κ.λπ.) για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σχολικού εκφοβισμού, παραβατικότητας ανηλίκων. Θα προσληφθούν 200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα στελεχώσουν και θα υποστηρίξουν αστυνομικές υπηρεσίες και τμήματα που ασχολούνται με την πρόληψη και την καταπολέμηση διάφορων μορφών βίας. Πρόκειται για μικτές ομάδες παρέμβασης, που θα βοηθούν και στη διαχείριση των θυμάτων τέτοιων μορφών βίας.

Ο «μπλε φάκελος» περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός σχεδίου διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και εμπλοκής με τις κοινότητες μεταναστών για τις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη παρουσία τους και έντονη παραβατικότητα.

Στο σχεδιασμό των προτεραιοτήτων περιλαμβάνεται η αποδέσμευση 5.000 αστυνομικών από υπηρεσίες γραφείου για την ενίσχυση υπηρεσιών πρώτης γραμμής, αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν σε μια έξυπνη και στοχευμένη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με επιχειρησιακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της σε τοπικό επίπεδο και ενίσχυση πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

Στις δεσμεύσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η υλοποίηση και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος «Reaction», για την επιτήρηση των συνόρων. Το «Reaction» στοχεύει στην υλοποίηση μίας πλήρους λειτουργικής, ολιστικής πλατφόρμας επιτήρησης συνόρων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, με τη χρήση πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροχημάτων, σχετικού επιχειρησιακού εξοπλισμού και καινοτόμων τεχνολογιών ανίχνευσης.

Ο «μπλε φάκελος» περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Ακρίτας» με ανάπτυξη δράσεων για τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Κύριοι άξονες του «Ακρίτα» είναι η επέκταση του τεχνητού εμποδίου στον Εβρο, η ενδυνάμωση και εκπαίδευση των συνοροφυλάκων, η αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης των συνόρων και η εμβάθυνση της συνεργασίας με τους στρατηγικούς μας εταίρους. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη στον Εβρο αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025.

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Στον «μπλε φάκελο» προβλέπεται η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού και η κατασκευή και νέων καταστημάτων κράτησης. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Νότη Μηταράκη με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Κώστα Κατσαφάδου, του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κώστα Παπαθανασίου, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, και του δημάρχου Κορυδαλλού, Νίκου Χουρσαλά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αρχίσει εντός του Ιουλίου, ενώ εντός του έτους θα εκκινήσουν η β’ φάση και οι διαδικασίες εκπόνησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εντός του 2024 αναμένεται να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.

Αναφορικά με τις φυλακές, προβλέπεται η επέκταση του δικτύου των εκπαιδευτικών δομών Πρωτοβάθμιας Και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσανατολισμένων στην κτήση αγροτικών δεξιοτήτων κ.ά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει μια νέα διαδικασία αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Προβλέπεται η καθιέρωση παραμέτρων διαρκούς αξιολόγησης και διασύνδεσης με τη διαδικασία κρίσεων και μεταθέσεων. Παράλληλα αναμένεται η ενίσχυση της λογοδοσίας για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και ο εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες σώματος και οχημάτων.

Επίσης θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού, του οργανωμένου και του οικονομικού εγκλήματος με την ενίσχυση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ αναμένεται να γίνει Διεύθυνση η μέχρι σήμερα Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενισχυθούν ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στα βασικά σημεία του αρμόδιου υπουργείου περιλαμβάνεται η προώθηση δράσεων κοινοτικής αστυνόμευσης και πρόληψης της βίας σε αθλητικούς χώρους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ομάδες και τους συνδέσμους οπαδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Χίου και Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων ενώνουν δυνάμεις και διοργανώνουν ένα διήμερο τουρνουά φιλικών γυναικείων αγώνων βόλεϊ μεταξύ της Karsiyaka, της Altay, του Νηρέα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η DFSK ιδρύθηκε το 2003, ως μια κοινοπραξία της της Dongfeng Motor Corporation και του Sokon Group (σήμερα γνωστό ως Seres Group). Η εταιρεία...

Advertisement