Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θολό» το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Οι επικρατέστεροι στην κούρσα διαδοχής

Μόλις μία ημέρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν «βηματισμό» ανάμεσα στο συναίσθημα, τις αντιπολιτευτικές τους υποχρεώσεις και την άμεση ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας. Με την διαδοχολογία να «φουντώνει», η Έφη Αχτσιόγλου – που εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία – «έπλεξε» το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την ηγεσία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον «στίβο» της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.

Ενώ οι συζητήσεις, οι ζυμώσεις, οι διεργασίες, των κινήσεων και των τάσεων του κόμματος, ανάμεσα στα στελέχη, βρίσκονται σε εξέλιξη από την Πέμπτη, μια κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα διεξαχθεί την Κυριακή (2/7) στις 12 το μεσημέρι. Εκεί, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συνεννοήσεις αλλά και το πρώτο «crash test» εφόσον αποδειχθεί ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε ό, τι αφορά, στον «οδικό χάρτη» του επόμενου διαστήματος. Θα κατατεθούν, πιθανότατα, προτάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου που θα «κλειδώσει» και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Τη Δευτέρα, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα αφορά στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην εκλογή επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας, ενόψει της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Μέσα στις επόμενες μέρες, μία από τις δύο επόμενες Κυριακές, θα διεξαχθεί πιθανότατα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε σχέση με τις συνεδριακές διαδικασίες και την εκλογή προέδρου, φαίνεται να υπάρχουν δύο βασικά σενάρια:

Το πρώτο, προβλέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες τουλάχιστον για την εκλογή προέδρου σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ακόμα και αν θα έχει προηγηθεί μία διαδικασία ενός διαρκούς συνεδρίου – «εξπρές».

Φαίνεται, ακόμη, να αναπτύσσεται ένα δεύτερο σενάριο από αρκετά στελέχη για συνεδριακή διαδικασία που θα «τρέξει» το Σεπτέμβριο και κάλπη που θα στηθεί στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μετά τη συνεδριακή διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, περισσότερα θα είναι γνωστά μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε πρώτο πλάνο η σεναριολογία για τους διεκδικητές της ηγεσίας

Στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση για την επόμενη μέρα, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε «παρούσα» με μια ανάρτηση, όπου χαρακτηρίζει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως τον Αλέξη Τσίπρα. «Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας».

Tελος στα σενάρια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Δεν θα θέσω υποψηφιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, τη στάση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 αλλά και τον ρόλο στενών συνεργατών του σχολίασε με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου, προκρίνοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Τους πήγαινες μια δημοσκόπηση που δεν ήταν καλή αλλά δεν μπορεί η απάντηση να ήταν “δεν μπορώ να δείξω αυτή τη δημοσκόπηση στην πρόεδρο”.(…) Το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και να έρθει σε μία επαφή με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει μία ισχυρή αντιπολίτευση».

Με επιφυλακτικότητα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη σύγκλιση με το ΣΥΡΙΖΑ

«Βλέπετε σύγκλιση πουθενά; Που μπορούμε να συνεργαστούμε πχ στο φράχτη του Έβρου;» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την λογική να φαγωθεί ο αντίπαλος για να ανέβει αυτό» τόνισε ο Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του, υποστήριξε ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Αυτός ο σχηματισμός δεν έχει μέλλον (…) Έτσι όπως πάνε τα πράγματα εκτιμώ ότι δεν θα έχω πολιτική συνάφεια με τον χώρο».

Στην παραίτηση Τσίπρα αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος είχε μιλήσει για διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική ήττα: «Στην ουσία έχουμε ένα τέλος εποχής που στηρίζεται στο ότι τελειώνει η 15ετής πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως αυτό θα είναι τέλος εποχής του ΣΥΡΙΖΑ με ηγέτη τον Τσίπρα, θεωρώ ότι δεν είναι τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα».

«Οι αρχηγοί δεν είναι αιώνιοι, οι παρακαταθήκες και του ίδιου είναι μια εγγύηση για μια ενωτική και συνθετική πορεία από εδώ και πέρα» σχολίασε από πλευράς του ο Πάνος Σκουρλέτη.

Το βαρύ κλίμα και η ένταση που προκάλεσε η εκλογική ήττα οδήγησε, όπως αποκαλύπτεται, στα άκρα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παναγιώτη Ρήγα σχεδόν να έρχονται στα χέρια.

«Δέχθηκα μια απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση. Ξαφνικά άρχισε να μου πετάει αντικείμενα και με έπιασε από τον λαιμό. Ήταν πολλοί εκεί και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν (σ.σ. τον Δημήτρη Τζανακόπουλο). Εξαπέλυσε ύβρεις, τις οποίες δεν θέλω να μεταφέρω» υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος αναμένεται να θέσει το θέμα και στα κομματικά όργανα.

Κομβικό ρόλο στην νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παίξει το πρόσωπο που θα εκλεγεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τις έως τώρα πληροφορίες να προκρίνουν την Όλγα Γεροβασίλη.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιάννης Παντελάκης

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement