Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Από τις μαθητικές καταλήψεις του ’90 στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας

Ήταν 10 Φεβρουαρίου 2008 όταν ο 34χρονος Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Οικολογίας. Επτά χρόνια αργότερα και έχοντας εκτοξεύσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από το 5% στο 36%, ανέλαβε τα ηνία της χώρας από τη θέση του πρωθυπουργού. Με τη σημερινή του παραίτηση (29/6/2023), ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνει μία 15ετή θητεία στην ηγεσία του κόμματος, γεμάτη προκλήσεις, συγκινήσεις και αποφάσεις που θα μείνουν στην ιστορία.

Το 1990, στα 16 του χρόνια και εν μέσω των μεγάλων μαθητικών καταλήψεων, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ουδείς Αναμάρτητος» ως εκπρόσωπος του συντονιστικού των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Το Νοέμβριο του 2007, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος ανακοινώνει την παραίτησή του και «δείχνει» ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα ως τον διάδοχό του.

Eurokinissi

Λίγους μήνες αργότερα, ο 34χρονος Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Αθηνών και αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα.

Eurokinissi

Θα αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, με κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Την επόμενη μέρα (26/1/2015) ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και για αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τα οράματα τις αξίες του αγώνες τις θυσίες του ελληνικού λαού» είχε τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Φεβρουαρίου του 2015 κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Eurokinissi

Μετά από 5 μήνες σκληρών και άκαρπων διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, στις 27 Ιουνίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα, σχετικά με το εάν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έθετε πρότειναν οι δανειστές. Οι τράπεζες κλείνουν και επιβάλλονται capital controls.

«Αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δε θα τα καταφέρουν όμως…» είχε αναφέρει ο ίδιος σε διάγγελμα για τα capital controls.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το δημοψήφισμα και τα capital controls

Στις 5 Ιουλίου στο πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974 επικρατεί το ΟΧΙ και η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 του ίδιου μήνα ο τότε πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία για ένα ακόμα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το τρίτο Μνημόνιο. Τότε διαφοροποιήθηκαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα οδηγήθηκε στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν νικητής για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες και με τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός.

Σημαντικός σταθμός στην διακυβέρνηση Τσίπρα ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018

Μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, διαδηλώσεις, πρόταση δυσπιστίας έως και τη ρήξη στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δύο μήνες αργότερα από την Ιθάκη (21/8/2018) ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον Μάιο του 2022 στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας ως μοναδικός υποψήφιος επανεκλέγεται πρόεδρος από τα μέλη του κόμματος.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με τη διπλή ήττα στις πρόσφατες εκλογές και έχοντας χάσει τη μισή εκλογική του δύναμη ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει έναν ιστορικό κύκλο 15 ετών δικό του και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement