Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναζήτηση «βηματισμού» ο ΣΥΡΙΖΑ – Η σύγκλιση των κομματικών οργάνων και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Νέο βηματισμό αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά εκλογική του ήττα. Η συζήτηση για την επόμενη μέρα θα ανοίξει στα όργανα του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών. Ήδη, όμως έχουν αρχίσει οι πρώτες δηλώσεις στελεχών, όπως ο Δημήτρης Βίτσας και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που επιδέχονται ερμηνειών.

Όλα τα στελέχη στην Κουμουνδούρου αλλά και στο υπόλοιπο κόμμα, αναμένουν το σύνθημα που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας για να «τρέξουν» οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ. Με συνεδρίαση αρχικά του εκτελεστικού γραφείου και κατάθεση των προτάσεων του κι ενώ αφενός έχει «φωτογραφίσει» τολμηρές αλλαγές για τη στρατηγική και την πορεία του κόμματος και αφετέρου φαίνεται ότι στο «τραπέζι» θα μπει άμεσα και η διαδικασία επανεκλογής και επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό: εάν στην εκλογική διαδικασία θα υπάρχει και άλλος υποψήφιος.

Ταυτόχρονα, όσο περνούν τα 24ωρα, συνεχίζονται έντονες συζητήσεις για το πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες. Είναι αρκετά τα στελέχη στην Κουμουνδούρου, που εκτιμούν ότι όλα πρέπει να «τρέξουν» με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να έχει εν συνεχεία το κόμμα όλο το χρόνο να προετοιμαστεί και να είναι έτοιμο για τις εκλογικές μάχες πρώτα της αυτοδιοίκησης και ακόμα περισσότερο για τη μάχη των ευρωεκλογών που έχει θέσει ως ορόσημο ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ, άλλα στελέχη προκρίνουν τη λύση ενός έκτακτου συνεδρίου μετά την αυτοδιοικητική κάλπη καθώς θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας και προσυνεδριακού διαλόγου.

Ωστόσο, όλοι περιμένουν να «ανοίξει πρώτα τα χαρτιά» του ο Αλέξης Τσίπρας και να παρουσιάσει το πλαίσιο των προτάσεών του.

Eν αναμονή του συνθήματος για τις επόμενες κινήσεις

Eν αναμονή των επόμενων κινήσεων του κ. Τσίπρα, μετά διπλή ήττα στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου, έντονες είναι οι εσωκομματικές διεργασίες με τα στελέχη να τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναμετρηθεί με τα λάθη του.

«Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο εγγυητής της ενότητας (…) Μετά από μία στρατηγική ήττα ενδεχομένως μπορούν να υπάρξουν και διαφωνίες. (…) Καθείς, αν θέλει αυτή τη διαδικασία, μπορεί να την αμφισβητήσει, εντός εισαγωγικών, θέτοντας τον εαυτό του υποψήφιο», ανέφερ εμταξύ άλλων ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο Νίκος Παπάς, είπε χαρακτηριστικά ότι «πήραμε το 2019 ένα μεγάλο ποσοστό, το χαρακτηρίσαμε ως δάνειο. Πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά αν αυτό το αξιοποιήσαμε, πως το αξιοποιήσαμε»

Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε ότι «θέμα Τσίπρα, επί του παρόντος, δεν τίθεται».

Θέμα διαφωνίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, άμεσα ή το φθινόπωρο.

«Αν θέλουμε ένα συνέδριο που να μας βοηθήσει πρέπει να είναι ουσιαστικού διαλόγου, όχι ένα συνέδριο ανταλλαγής χαρακτηρισμών ή αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων (…) Ό,τι κι αν αποφασίσει ο Αλ. Τσίπρας είναι απολύτως θεμιτό» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στα κομματικά όργανα θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθηθεί για τις εσωτερικές διεργασίες.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δούμε τα λάθη μας αυτά τα οποία κάναμε από το 2012 μέχρι το 2023 και αυτά τα οποία δεν κάναμε και δεν μπορέσαμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο» είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Κόντρα Πολάκη – Μπίστη

«Αυτό το πολύτιμο ποσοστό, αυτοί οι πολίτες που έσφιξαν τα δόντια και πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το εφαλτήριο για το αύριο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Νίκος Μπίστης και ο Παύλος Πολάκης απάντησε: «Σωστά τα λες, γι’ αυτό ανέλαβε πρωτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής της».

Εκτελεστικό γραφείο, Πολιτική γραμματεία και Κ.Ε. αναμένεται να συνεδριάσουν το προσεχές διάστημα.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Παντελάκης

Διαβάστε επίσης:

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement