Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη Δεξιά – Έχει πρόγραμμα με θέσεις διαμετρικά αντίθετες με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ

Για ακύρωση και στρατηγική ήττα της προοπτικής της απλής αναλογικής στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαίου έκανε λόγο σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες. Εμείς ήδη τις υφιστάμεθα, έχοντας να συνέλθουμε από ένα εκλογικό σοκ και να ανασυγκροτηθούμε. Αλλά μεσομακροπρόθεσμα αυτές τις συνέπειες θα τις υποστεί και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε «Ακολουθεί μια ακραία συντηρητική πολιτική, μια στρατηγική που πηγαίνει προς τα ακραία της Δεξιάς» για να συμπληρώσει πως «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη Δεξιά – Έχει πρόγραμμα με θέσεις διαμετρικά αντίθετες με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ».

Είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο in.gr «Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται, για παράδειγμα, προσωπικά ο ίδιος να ασχολείται με τα θέματα π.χ. της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ή φαίνεται ο ίδιος να έχει μια ατζέντα πιο ανοιχτή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Όμως, η πολιτική μετατόπιση της ΝΔ στα κεντρικά θέματα η στρατηγική της, είναι στρατηγική μετατόπιση προς τα δεξιά».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τη σκληρή ανακοίνωση κατά του ΠΑΣΟΚ ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι «Μάντζος ίσον Πάτσης» και σημείωσε πως «περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη μια γενναία απόφαση. Να βγάλει από τα ψηφοδέλτια τον στενό του συνεργάτη, ο οποίος απεδείχθη ότι κινείται σε μια κατεύθυνση που είναι έξω από το πλαίσιο των αρχών που ο ίδιος εκπέμπει, ανακοινώνει και εξαγγέλλει».

Όπως είπε χαρακτηριστικά για το «σύνδρομο Πάτση»:

«Στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό όταν υπερασπίζεσαι κάποιες αξίες και κάποιες αρχές, αυτό να το επιβεβαιώνεις και μέσα από την καθημερινότητά σου και τη δράση σου και τη δραστηριότητά σου. Φανταστείτε τώρα εγώ, που έχω βγει δημόσια και έχω ζητήσει να σταματήσει αυτή η διαδικασία των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών και της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας, να έχω τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον κ. Καλογήρου, για παράδειγμα, που είναι και δικηγόρος, και το δικηγορικό του γραφείο να αναλαμβάνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και να βγάζω εγώ ανακοινώσεις μάλιστα και για το ελβετικό φράγκο, γιατί έχει ιδιαίτερες θέσεις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, και ορθώς, και να πηγαίνει ο στενός μου συνεργάτης να κάνει τον πλειστηριασμό, να διεξαγάγει τον πλειστηριασμό που αφορά την πρώτη κατοικία και να παίρνει την πρώτη κατοικία από ένα δανειολήπτη για 55.000 ευρώ.

Νομίζω ότι, εντάξει, νόμιμο είναι, αλλά δεν είναι ηθικό. Και νομίζω ότι στην πολιτική θα πρέπει να τηρούμε και να επιβεβαιώνουμε τις αρχές και τις αξίες μας»

Όσο για την «Απάντηση ΠΑΣΟΚ για «σύνδρομο Πάτση»: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έβαλαν ταφόπλακα στην προστασία της Α΄κατοικίας» όπου μιλάει για πόλεμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα χρησιμοποιεί και μια φράση λέγοντας “οι ψηφιακοί παρακρατικοί μηχανισμοί” απάντησε «Είναι μια απάντηση που δείχνει πολύ μεγάλο εκνευρισμό. Απαντάει για πράγματα που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο που ρωτάμε. Και τόνισε «έχασε μια ιστορική ευκαιρία η προοδευτική παράταξη εξαιτίας της στάσης του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αρνήθηκε επιδεικτικά την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Και κατά την άποψή μου έριξε νερό στον μύλο της ΝΔ».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι να μην υπάρχει μια ανεξέλεγκτη και καθεστωτική δεξιά διακυβέρνηση. Και αυτό απαιτεί ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης να είναι δυνατός».

Όπως υπογράμμισε «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη Δεξιά και τη δεξιά πολιτική, διότι πρώτα απ’ όλα έχει ένα πρόγραμμα και θέσεις που είναι εκ διαμετρικά αντίθετες με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ. Άρα λοιπόν είναι ο αντίπαλος πόλος. Και δεύτερον, διότι είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία, λαϊκό κόμμα που μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις και να δημιουργήσει συνθήκες προστασίας για τις κοινωνικές εκείνες κατηγορίες, οι οποίες αναμένεται να πλήξει μια ανεξέλεγκτη, ασύδοτη δεξιά διακυβέρνηση. Και επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας»

Ερωτώμενος για τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν δικά τους κόμματα απάντησε

«Αν αναφέρεστε στην κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, νομίζω ότι έχει ακολουθήσει ένα τελείως διαφορετικό δρόμο, ο οποίος είναι συστημικός, θα έλεγα, και όχι αντισυστημικός όσο δείχνει. Έχουν κριθεί οι πολιτικές επιλογές. Εγώ κυρίως αναφέρομαι στον κόσμο. Στον κόσμο αναφέρομαι, στους απλούς πολίτες και στους αγωνιστές της Αριστεράς, που έχουν καταθέσει τις ενστάσεις, τις επιφυλάξεις τους, αλλά σήμερα συνειδητοποιούν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και ποια είναι τα μεγάλα διακυβεύματα.

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αλλάζει εν κινήσει. Από το 2009 μέχρι σήμερα το έχει καταφέρει αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Περνάει, επαναλαμβάνω, μια κρίσιμη περίοδο με βάση ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις κάλπες της απλής αναλογικής. Όμως σταθήκαμε όρθιοι αυτές τις 30 μέρες. Σταθήκαμε όρθιοι, δώσαμε τη μάχη με ενότητα, με αποφασιστικότητα και με σοβαρότητα. Πιστεύω ότι καταφέραμε πολλές από τις αδυναμίες μας να τις επουλώσουμε εν κινήσει και σε επίπεδο καμπάνιας και σε επίπεδο προγραμματικού λόγου. Και πιστεύω πραγματικά ότι δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε σε λίγες μέρες από τώρα, την Κυριακή, να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε μια πιο δύσκολη κάλπη από την προηγούμενη»

Για την τραγωδία στα Τέμπη επισήμανε πως «έχει γίνει σχεδόν απαγορευμένη λέξη η λέξη Τέμπη, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι σήμερα.

«Ήρθε λοιπόν ένα πόρισμα. Αυτό το πόρισμα δεν είναι των διορισμένων εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση. Είναι των δικαστικών εμπειρογνωμόνων. Και αυτό το πόρισμα τι λέει; Αυτό το πόρισμα λέει ότι αυτό το ατύχημα δεν θα γινόταν ποτέ, μα ποτέ, εάν στοιχειωδώς λειτουργούσαν οι δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται. Εάν η τηλεδιοίκηση, που κάηκε ο σταθμός της τηλεδιοίκησης το ’19 και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, λειτουργούσε. Εάν οι ραδιοσυχνότητες επικοινωνίας στο σύστημα, η ETCS που είχε εγκατασταθεί από το ’18, λειτουργούσε. Λέει επίσης ότι όλα όσα ισχυρίστηκε τότε ο κ. Γεραπετρίτης και οι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν ψέματα, ότι δήθεν αυτές οι κονσόλες οι απαρχαιωμένες ήταν τηλεδιοίκηση. Ούτε καν σε λειτουργία ήταν ως τοπική τηλεδιοίκηση.

Άρα λοιπόν εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ευθύνες πάρα πολύ σοβαρές, και πολιτικές αλλά και ενδεχομένως και ποινικές – αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Και κυρίως όμως διαπιστώνουμε ότι έγινε μια τρομακτική απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών εκείνη την περίοδο με απίστευτα ψέματα απέναντι στον ελληνικό λαό, που ήθελε εκείνη την περίοδο τουλάχιστον είχε περάσει το ενδιαφέρον να μάθει ποια είναι η αιτία που 57 άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά μπήκαν σε ένα τρένο και δεν φτάσανε ποτέ».

Δίνω τα εύσημα για την επικοινωνιακή στρατηγική Μητσοτάκη, γιατί θέλω να είμαι ευγενής και δίκαιος απέναντί του, γιατί πράγματι έχει ακολουθήσει μια αξιοθαύμαστη επικοινωνιακή τακτική, να πω όμως και το πολύ αρνητικό για την πολιτική ζωή του τόπου, ότι αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική, έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τη στρατηγική Τραμπ. Μπορεί ο επικοινωνιολόγος του να προέρχεται από το δημοκρατικό στρατόπεδο, αλλά αντιγράφει πρακτικές Τραμπ. Όπως για παράδειγμα τα fake news.

Για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία είπε χαρακτηριστικά

Λέμε ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να ξαναστηθούν στα πόδια τους. Ότι η πανδημία ήταν ένα καμπανάκι σε παγκόσμια κλίμακα όχι μόνο σ’ εμάς, που έδειξε την ανάγκη ανασυγκρότησης σοβαρών, ισχυρών, στιβαρών δημοσίων συστημάτων Υγείας. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα, και ότι αυτός πρέπει να είναι ένας εθνικός στόχος για την επόμενη τετραετία -εγώ θα πω για την επόμενη επταετία- να συγκλίνει με το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε δαπάνες για την Υγεία, σε δαπάνες για την Παιδεία, στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2022, τα χρόνια της κρίσης, έχασε, κατρακύλησε, πολλές θέσεις στην ευρωπαϊκή κλίμακα σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν της εισόδημα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν στο 70%, έχει πάει στο 57%. Έχει κατρακυλήσει. Μας έχουν προσπεράσει μια σειρά από χώρες. Αν υπάρχει λοιπόν ένας εθνικός στόχος, είναι να σταματήσει αυτή η πορεία απόκλισης και να πάμε σε μια πορεία σύγκλισης. Όχι απλά ότι μείναμε Ευρώπη. Ναι, μείναμε, έπρεπε να μείνουμε και μείναμε. Και παίξαμε κεντρικό ρόλο. Να γίνουμε και Ευρώπη. Όχι να είμαστε ουραγοί, να κατατασσόμαστε στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Γιατί μ’ αυτές συγκρινόμαστε μόνο πλέον, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Και αυτό δεν μας αξίζει. Δεν έχω τίποτα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά δεν ήμασταν εκεί ως χώρα, δεν ήμασταν σ’ αυτή την κατηγορία. Ήμασταν πιο ψηλά.

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μεταναστευτικό απάντησε πως

«το προσφυγικό μπορεί να λυθεί μονάχα μέσα από μια συνολική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό εμείς παλεύουμε και διεκδικούμε, και διεκδικούσαμε εκείνη την εποχή και σήμερα πρέπει να συνεχίσουμε, την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη σε όλα τα κράτη μέλη. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως αλληλεγγύη. Και ταυτόχρονα θα προβλέπει μόνιμες και νόμιμες ροές, διόδους, ας το πω έτσι, μετανάστευσης και δυνατότητας των προσφύγων να μπορούν να ζητάνε άσυλο»

Όπως ανέφερε:

«Ήμουν ο μόνος που κάλεσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό. Αλλά κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία, το θέμα αυτό, νομίζω, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ακριβώς επειδή βλέπει ότι υπάρχει ένα ισχυρό συντηρητικό ακροατήριο και υπάρχει κι ένα ακροατήριο που πηγαίνει προς τα ακροδεξιά και τα ακροδεξιά κόμματα τσιμπολογάνε απ’ αυτό το ακροατήριο, να το πω έτσι, με όρους ψηφοθηρικούς, έχει ακολουθήσει μια λαϊκίστικη στάση και πολιτική. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν συζητήσεις μαζί του off the record, θα σου πει ότι «ναι, αυτό πρέπει να γίνει». Αλλά, όπως και στο Μακεδονικό, ακολούθησε μια λαϊκίστικη ακραία ψηφοθηρική πολιτική με στόχο να μπορέσει να μπετονάρει, ας το πούμε έτσι, την ακραία δεξιά πολυκατοικία, την ακραία δεξιά, ας το πούμε τάση, στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή λοιπόν η στάση είναι αδιέξοδη, όμως, γιατί, ξέρετε κάτι; Ήμασταν τυχεροί ως χώρα και κατ’ επέκταση και ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, που επί των ημερών του δεν είχε ροές. Και δεν είχε ροές όχι επειδή έκανε τα push backs»

Για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και την μετωπική με ΝΔ  που έθεσε θέμα «επιρροής του τουρκικού προξενείου στην ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας» είπε

«Εγώ να αποδεχτώ, λίγες μέρες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός, ότι 20.000-30.000 Έλληνες πολίτες στη Θράκη δεν είναι ίσοι με τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι η ψήφος τους δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους κρίσης, αλλά είναι χειραγωγούμενοι; Και, άρα, να δείξω τέτοια ανευθυνότητα και να δημιουργήσω κρίση θεσμική, κρίση κοινωνική και κρίση εθνική. Και μου τα ζητούσε αυτά ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που είχε στο χαρτί που μου έστειλε για να με παγιδεύσει, για τον δικό του βουλευτή ότι είναι στρατευμένος στην Άγκυρα. Πόση υποκρισία πια; Πόση υποκρισία για λίγες ψήφους; Αυτό δεν το έχει κάνει κανένας άλλος.

Δείχνει μια στρατηγική απίστευτης αλαζονείας, ότι θέλει να μην υπάρχει κανένα σημείο του χάρτη, το οποίο να έχει άλλο χρώμα την επομένη των εκλογών. Κι αυτό δείχνει με ποιον τρόπο θα πορευτεί, αν κερδίσει, και την επόμενη μέρα. Δηλαδή, όλη η στάση του στη Ροδόπη δεν αφορά μόνο τη Ροδόπη και τη μουσουλμανική μειονότητα. Το μήνυμα Μπακογιάννη, που είπε «θα περάσετε δύσκολα, αν δεν αλλάξετε», είναι ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο τη μειονότητα. Αφορά και κάθε κοινωνική ομάδα που θα θελήσει να βρεθεί απέναντι στη βούληση ενός πανίσχυρου καθεστώτος, κομματικού και οικογενειακού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement