Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Φουντώνει» η κόντρα για τη Ροδόπη ― Μετωπική ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ζήτημα της Ροδόπης και της επιρροής του τουρκικού προξενείου στην ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας, ανεβάζει στα ύψη την προεκλογική σύγκρουση. Εκτός εκλογικής μάχης τέθηκε ο Μουσταφά Κατραντζή που οδηγήθηκε σε παραίτηση, με τον Άκη Σκέρτσο να τονίζει ότι: «αυτή είναι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Υποκριτική η εκ των υστέρων απόσυρσή του» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ίδιος δεν προτίθεται να οδηγήσει εκτός ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ δικούς του μειονοτικούς υποψηφίους. «Η μουσουλμανική μειονότητα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης της Ελλάδας με την Τουρκία», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ζήτημα της Θράκης αναφορικά με το βαθμό και την κατεύθυνση επιρροής του τουρκικού προξενείου στην ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας, επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει απ’ τα Γιάννενα ότι η Ελλάδα δεν συζητά τέτοιο θέμα με την Άγκυρα και καλώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από τους υποψήφιους βουλευτές του να δηλώσουν τον σεβασμό του στη συνθήκη της Λωζάννης

O πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε «και είναι πραγματικά πολύ στενάχωρο να βρισκόμαστε σήμερα στη θέση να συζητάμε δημόσια και να ζητάμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το αυτονόητο. Τι είναι αυτό; Να ζητήσει από τους δύο εκλεγμένους βουλευτές τους να δηλώσουν πολύ απλά ότι σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης και ότι στην Θράκη υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα, είναι τόσο απλό. Εσείς αναρωτηθείτε γιατί δεν το κάνουν και γιατί ο κύριος Τσίπρας που θα έρθει να μιλήσει σε λίγο εδώ στα Γιάννενα εξακολουθεί να τους καλύπτει».

Με αφορμή την παραίτηση του Μουσταφά Κατραντζή απ’ τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και απαντώντας στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ο Άκης Σκέρτσος μίλησε για απόπειρα συμψηφισμού, σε μια υπόθεση που διαφέρει απ’ αυτή των υποψηφίων της Κουμουνδούρου σε Ξάνθη και Ροδόπη.

«Ο κύριος Κατρατζή εμπλέκεται αυτή τη στιγμή από τον ΣυΡιζΑ χωρίς λόγο. Διότι πρόκειται για έναν υποψήφιο που δεν έχει λάβει την στήριξη του τουρκικού προξενείου και ο οποίος δεν εξελέγη. +14:11: 46 Αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι ότι υπήρξε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από το τουρκικό προξενείο υπέρ δύο στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ο Μουσταφά Κατραντζή με ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το όνομά του εμπεριέχεται στο έγγραφο της ΕΥΠ για τους υποψηφίους στη Θράκη «Aποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας» ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προειδοποιώντας ότι στην Τουρκία επιχαίρουν με την πορεία που έχει λάβει η συζήτηση για τη Θράκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε: «Η εκ των υστέρων απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του υποψηφίου της κ. Μουσταφά Κατραντζή, απλά επιβεβαιώνει πόσο υποκριτής, αδίστακτος και τελικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα είναι ο κ. Μητσοτάκης[…] Ενώ γνώριζε ότι από τις 19 Μαΐου ο υποψήφιός του μιλούσε για “Τούρκους της Δυτικής Θράκης” στα τουρκικά Μέσα, όχι μόνο δεν απαντούσε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ζητούσε και πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από τους υποψήφιους των αντιπάλων του».

Κι ενώ ενδιαμέσως ήρθε στο φως της δημοσιότητας φωτογραφία στην οποία αποτυπώνεται ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε θρησκευτική εκδήλωση της ψευδομουφτείας, με αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζητά ξανά δήλωση των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους της Θράκης.

«Η χθεσινή φωτογραφία του κυρίου Ζεϊμπέκ σε εκδήλωση της ψευδομουφτείας κάτω από πανό που γράφει «Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» λέει όλα όσα ο ίδιος και ο κύριος Φερχάτ αρνούνται να πουν» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε λάθος την απόσυρση Κατραντζή, απαντώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πράξει κάτι αντίστοιχο.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega είπε: «Δεν ζήτησα εγώ να φύγει ο κ. Κατραντζή απ` τα ψηφοδέλτια. Ίσα- ίσα λέω ότι είναι λάθος και λέω ότι αυτός είναι ένας ολισθηρός δρόμος, τον οποίο εγώ δεν θα ακολουθήσω».

Να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη μειονότητα ζητά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Σχετικά με την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη Θράκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε: «Πρέπει να απαντήσουν, διότι σήμερα μπήκαν κάποια θέματα στον δημόσιο διάλογο, γύρω από την ενημέρωση, που τους δόθηκε από την ΕΥΠ. Ας αφήσουν τα υπονοούμενα και οι δυο μια εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές και να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό τι ακριβώς έχει συμβεί» σημείωσε και επέκρινε τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ντροπή η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Σκέρτσος να υιοθετούν τον λόγο της δεξιάς του 1950 και του 1960 απέναντι στους πολίτες της Ροδόπης. Αλλά και από την άλλη, πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν δημόσια δήλωση ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως πρέπει να τη σέβεται κάθε Έλληνας βουλευτής, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Αυτή είναι η θέση μας και είναι θέση πατριωτική, ρεαλιστική, προοδευτική. Γιατί προτεραιότητά μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα και όχι να τα εργαλειοποιούμε» τόνισε από το Αρκαλοχώρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Όχι άλλα παιχνίδια με τον Ελληνισμό στη Θράκη. Τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλα και είναι αδιανόητο αυτό που έχει προκαλέσει ο κ. Μητσοτάκης όλο αυτό το τελευταίο διάστημα» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

«Η λύση είναι μόνο μία: Να φύγει το τουρκικό προξενείο απ’ την Κομοτηνή και να τελειώνει το πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Το ζήτημα αναμένεται να μείνει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα.

Κ. Μητσοτάκης: Πρέπει την Κυριακή οι κάλπες να γεμίσουν με εκατομμύρια ψηφοδέλτια της ΝΔ

Από την Πάτρα, την Αμφιλοχία, τη Φιλιππιάδα και τα Ιωάννινα, όπου περιόδευσε o Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα της νίκης της ΝΔ, εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση.

«Έκλεισε ένας κύκλος διχασμού, έκλεισε ένας κύκλος μαυρίλας. Και άνοιξε ένας κύκλος ενότητας κι ένας κύκλος αισιοδοξίας για τη Νέα Δημοκρατία, ισχυρή για την πατρίδα, ισχυρή για την Ελλάδα[…] η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Στις 25 Ιουνίου το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να γεμίσουν με εκατομμύρια ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας[…]Το τελευταίο αφήγημα μίας αντιπολίτευσης η οποία παραπαίει είναι το εξής: “Μην ψηφίσετε”, λέει, “Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν θέλουμε τον Μητσοτάκη αυταρχικό και παντοδύναμο”. Τους απαντώ, παντοδύναμος είναι μόνο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και αυτός καθορίζει, τελικά, τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες στην επόμενη Βουλή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεδίπλωσε το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετία, τονίζοντας το στόχο του για αύξηση των μισθών για όλους ενώ έκανε λόγο για fake news της αντιπολίτευσης για την υγεία.

Όπως είπε «πρώτη προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Ναι, μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι οι καλύτεροι μισθοί έρχονται με περισσότερες επενδύσεις, με το να ξανακάνουμε τη χώρα μας μια αναπτυξιακή ατμομηχανή σε όλη την περιφέρεια[…] Έχω κουραστεί να απαντώ στα fake news της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι τάχα πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ. Τους λέμε ξεκάθαρα: εμείς θα οικοδομήσουμε το νέο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα παρέχει ποιοτική υγεία σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μείωση των φόρων και αύξηση των συντάξεων.

Μιλώντας στην Αμφιλοχία τόνισε : «εμείς θα μειώσουμε και άλλους φόρους, αυτή είναι δέσμευσή μας. Πολιτικές αύξησης φόρων θα αναζητήσετε σε άλλα κόμματα[…] εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε και τους συνταξιούχους. Για πρώτη φορά πήρατε αύξηση μετά από 12 χρόνια. Θα έχουμε και άλλες αυξήσεις στις συντάξεις».

Επανέλαβε το στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο του εφησυχασμού.

Μιλώντας στα Γιάννενα κάλεσε τον κόσμο να μην αποδοκιμάζει τον κ. Τσίπρα και είπε ότι η μεγαλύτερη αποδοκιμασία είναι η ψήφος στην κάλπη. «”Μην ασχολείστε με την αντιπολίτευση, κοιτάξτε μπροστά” μας λένε οι πολίτες. Ο λόγος για τον οποίο ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία είναι για να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται προεκλογικά, πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να ψηφίσει τη ΝΔ» είπε μεταξύ άλλων.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, ισχυρή εντολή και σταθερή αυτοδυναμία στην κάλπη της 25ης Ιουνίου ζητεί από τους πολίτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Τα Ιωάννινα έγιναν το σκηνικό μίας άτυπης τηλεμαχίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, για πρώτη φορά και στις δύο προεκλογικές εκστρατείες που διανύσαμε βρέθηκαν στην ίδια πόλη και πραγματοποίησαν ομιλίες σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

Και η συνύπαρξη των δύο στην πόλη των Ιωαννίνων στάθηκε η αφορμή, προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκτοξεύσει διαδοχικά πυρά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα και την Κουμουνδούρου για τη στάση τους στο μεταναστευτικό, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο και το ζήτημα των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και την Ξάνθη.

Με στρατηγική θετικού λόγου και θετικών μηνυμάτων, σε αυτά τα τελευταία μέτρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει το μεταρρυθμιστικό και κοινωνικό πρόσημο της γαλάζιας ατζέντας. Και δίνει έμφαση στις δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας, με αιχμές τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη η Χαλκιδική, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η προτελευταία του προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Το στίγμα των προθέσεων του Α. Τσίπρα για την επομένη των εκλογών

Κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη ως τον βασικό πυλώνα της προοδευτικής παράταξης στον τόπο απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αντιστρέψει τους συσχετισμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά από τα Γιάννενα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Θα δώσουμε λοιπόν αυτή τη μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό για τη μεγάλη ανατροπή. Θα αγωνιστούμε μαζί μέχρι τις κάλπες στις 25 του μήνα, αλλά δεσμεύομαι απέναντί σας ότι θα είμαστε μαζί και στις 26 του μήνα. Ο βολικός δικομματισμός δεν τους βγαίνει. Ο κατακερματισμός της ψήφου σε μικρότερα βολικά κόμματα διαμαρτυρίας δεν θα τους βγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα παραμείνει ο ισχυρός πόλος της εναλλακτικής διακυβέρνησης απέναντι στα αντιλαϊκά τους σχέδια».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε την υπόσχεση ότι θα αγωνιστεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψει τους συσχετισμούς ώστε να μη δοθεί λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε συνέντευξή του στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, για τα νέα πρόσωπα που ήδη σηκώνουν το βάρος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, αλλά και για παλαιότερα στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι συνεχίζει να αποτελεί έναν στενό συνεργάτη «και δίνουμε μαζί αυτή τη μάχη[…] Αν με ρωτάτε αν πρέπει να ανανεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντησή μου είναι χθες. Ανανέωση και στα πρόσωπα και στην εκφορά του πολιτικού λόγου».

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζήτησε από τους πολίτες να δυναμώσουν με τη ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση: «Καλώ λοιπόν εδώ από τη Θεσσαλονίκη κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό πολίτη στις 25 Ιουνίου να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να ενώσουμε τις ελπίδες μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δεσμεύομαι ότι η αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης θα κάνει τη φωνή του λαού μας ακόμη πιο δυνατή».

Με απόφαση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα του Ιωάννη Γλύκα στην Α΄ Πειραιά είναι «μη ισχύουσα». Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Μίνας Βαλυράκη, χήρας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ επειδή ο δικηγόρος είχε υπερασπιστεί νομικά τους φερόμενους δολοφόνους του συζύγου της. Ακατανόητη και αντιδημοκρατική χαρακτήρισε την απόφαση ο Ιωάννης Γλύκας, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα υπεράσπισης είναι ιερό για κάθε κατηγορούμενο.

Τα δύσκολα για το λαό θα είναι μετά την Κυριακή σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα και τον Αντώνη Σρόιτερ σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ σχολίασε σκωπτικά ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σε πολλά.

«Εμείς γι’ αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή αντί να ταλαιπωρείται ο λαός και η χώρα εφόσον αντικειμενικά υπήρχε η δυνατότητα να φτιαχτεί κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα που έχουν πάνω – κάτω κοινά προγράμματα, άρα υπήρχε η βάση για να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement