Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Mea culpa» του Α. Τσίπρα για την απλή αναλογική και οι αντιδράσεις

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σημιεώνεται ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για την απλή αναλογική, είπε: «Μας στοίχισε πάρα πολύ. Θέλω να είμαι ειλικρινής, χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η απλή αναλογική λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΝΔ είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία, εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασίας, άρα λοιπόν αυτή η στάση των υπολοίπων κομμάτων ακύρωσε αυτή τη στρατηγική επιλογή. Μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε».

Σκέρτσος για Τσίπρα: Έπρεπε να πει τουλάχιστον άλλα δύο mea culpa

O εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άκης Σκέρτσος σχολίασε ότι «εάν ο κ. Τσίπρας είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών και των τεράστιων λαθών του, που θέτουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία, θα είχε πει τουλάχιστον δύο mea culpa, ακόμη».

Και συνεχίζει: «Το πρώτο, για τη σιωπηρή στήριξη που παρείχε στο μόρφωμα Κασιδιάρη ψαρεύοντας από τα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου. Ευτυχώς το μέτωπο ευθύνης που όρθωσε η Νέα Δημοκρατία με την έγκαιρη παρέμβασή της, έβαλε φρένο για δεύτερη φορά σήμερα στην είσοδο Κασιδιάρη στη Βουλή.

Το δεύτερο, για τις επιλογές του στη Ροδόπη και την Ξάνθη που ευθυγραμμίζονται με την πιο ακραία ανθελληνική προπαγάνδα. Ο κ. Τσίπρας, ενώ γνωρίζει με ακλόνητα στοιχεία τους δεσμούς των υποψηφίων του με τους κύκλους που οραματίζονται τη «γαλάζια πατρίδα» στο βαθύ τουρκικό κράτος, επιμένει να καλύπτει έως σήμερα τον κ. Ζειμπέκ, τον κ. Φερχάτ αλλά και τον κ. Φίλη που μιλάει απροκάλυπτα, χωρίς να ανακαλεί, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Στις 25 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Κανένας υπεύθυνος δημοκρατικός πολίτης δεν ανέχεται παιχνίδια ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με την εθνική κυριαρχία».

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σημειώνει, πως «ο κ. Τσίπρας ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα βολικό συμπλήρωμα, όπως άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης. Όμως ο ελληνικός λαός, τους έστειλε καθαρό μήνυμα».

«Τι και αν πέρασαν δύο εβδομάδες από την κάλπη της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να μην αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του για την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και την αποδοκιμασία των πολιτών στην ανερμάτιστη και αναξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας ξενίζει καθώς ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του για την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία το 2019 όταν ο χάρτης βάφτηκε μπλε στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Προφανώς και δεν περιμέναμε να αναγνωρίσει τις παλινωδίες του με τις «Πρέσπες του Αιγαίου», την άγρα ψήφων από τη Χρυσή Αυγή, την υιοθέτηση των «ορφανών» του Π. Καμμένου και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την απουσία σχεδίου για τη χώρα πέρα από τη βαθιά του επιθυμία να ξανακάτσει στην καρέκλα της εξουσίας» συνεχίζει η Χαριλάου Τρικούπη για να καταλήξει: «Όπως αποκάλυψε, ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα βολικό συμπλήρωμα, όπως άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης. Όμως ο ελληνικός λαός τους έστειλε καθαρό μήνυμα.

Καλό είναι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και οι δυο.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα αγωνιστεί δίπλα τους για μια κοινωνία με ευκαιρίες προόδου για όλες και όλους, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του: «Αρέσει δεν αρέσει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι: παντοδύναμη ΝΔ ή αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το μόνο κόμμα με εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με δεδομένη την ενισχυμένη αναλογική, κάθε άλλη κατεύθυνση λειτουργεί αντικειμενικά προς όφελος της ΝΔ που επωφελείται από το κατακερματισμό του προοδευτικού κόσμου.

Σε αυτό το δίλημμα οι προοδευτικοί πολίτες γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement