Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ι. Σαρμάς «οδηγεί» τη χώρα στις κάλπες – Οι προτεραιότητες και τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το μεσημέρι της Πεμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να του παραδώσει την πρωθυπουργία.

«Κ. Πρόεδρε σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να του απαντήσει ο κ. Σαρμάς: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε».

Ο Ιωάννης Σαρμάς, κατά γενική ομολογία έμπειρος και καταρτισμένος ανώτατος δικαστικός και έως σήμερα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι ο εκατοστός πρωθυπουργός της Ελλάδας και δέκατος τρίτος υπηρεσιακός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία, του παρέδωσε έναν μπλε φάκελο με τα βασικά στοιχεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης σημειώνοντας: «Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγον ογκώδη φάκελο, ο οποίος θεωρώ ότι συμπεριλαμβάνει στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των αριθμών και των αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το ενοποιημένο σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής του 2023, ένα συμπληρωματικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων. Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής».

Μαζί με τον μπλε φάκελο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέδωσε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μια επιστολή, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ένας εκ βασικών στόχων της απελθούσας κυβέρνησης ήταν η εμπέδωση της συνέχειας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτων των πολιτικών μεταβολών.

«Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις» αναφέρεται στην επιστολή.

Εντός του Ιουνίου θα υπάρξει η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της Ελλάδα προς το Ταμείο Ανάκαμψης και την εκταμίευση δόσης 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Επίσης υπάρχουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του ESM, στο πλαίσιο της τρίτης έκθεσης για την μετα-προγραμματική Εποπτεία.

Απόλυτη προτεραιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιουνίου, υπογράμμισε ο Ιωάννης Σαρμάς. «Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, που θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες, αλλά μόνο τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρις ότου εδώ στο Μαξίμου επανέλθει αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου λειτουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και να συνεχίσει τη λειτουργίας της εκτελεστικής λειτουργίες και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό» ανέφερε.

Λίγο νωρίτερα ο Ιωάννης Σαρμάς ορκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Με γνώμονα την επιλογή υπερκομματικών προσώπων όχι απλώς κοινής αποδοχής, αλλά και με εμπειρία να διαχειριστούν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια, σχηματίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι υπουργοί

Υπουργός Επικρατείας ορίστηκε ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, υπουργός Οικονομικών ο Θεόδωρος Πελαγίδης και υπουργός Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή. Για το Υπουργείο Εξωτερικών επελέγη ο έμπειρος πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο πρώην πρύτανης Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, η Πατρίνα Παπαρηγοπούλου υπουργός Εργασίας και η ενταντικολόγος Αναστασία Κοτανίδου υπουργός Υγείας.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τοποθετείται ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, ο Χαράλαμπος Λαλούσης στο Προστασίας του Πολίτη και ο Γιώργος Κουμεντάκης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Δανιήλ Εσδράς.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κάτσικας και Υποδομών και Μεταφορών ο Ιωάννης Γκόλιας. Στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης και στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης. Υπουργός Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς αναβαθμίζεται σε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement