Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θέση «μάχης» για τη νέα εκλογική αναμέτρηση – Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ

Μετά τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, ο μεγάλος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διατήρηση του συντριπτικού ποσοστού για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψαν απευθείας τη διερευνητική εντολή που έλαβαν απο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι η χώρα οδηγείται σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου, με το σύστημα -αυτή τη φορά- της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι εξελίξεις, μετά την ολοκλήρωση των τριών διερευνητικών κύκλων είναι άμεσες. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα Τετάρτη 24 Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00.

Με δεδομένο ότι η προσπάθεια δεν αναμένεται να τελεσφορήσει, το επόμενο στάδιο προβλέπει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με πιθανότερο πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Σε χρόνο παράλληλο, αναμένεται η έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει ότι η Βουλή που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί και θα ορκιστεί την ερχόμενη Κυριακή. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του προεδρείου και την ίδια ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη των εκλογών.

Οι ημερομηνίες -Σταθμοί

-Κυριακή, 28 Μαΐου: Σύγκλιση και ορκωμοσία νέας Βουλής.

-Δευτέρα, 29 Μαΐου: Εκλογή προεδρείου/Διάλυση της Βουλής.

Σε κομματικό σκηνικό, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το «γαλάζιο» στρατηγείο μεταφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία χαράσσει το επόμενο κύμα της στρατηγικής της, ενόψει της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, με πρόταγμα τη σταθερότητα και την ισχυρή αυτοδυναμία, ενώ προς διαμόρφωση βαίνει και ο χάρτης των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνέντευξη στο CNN και την Christiane Amanpour παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε, στόχος του είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε πολύ σύγχρονη χώρα με αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και με προτεραιότητες προοδευτική ατζέντα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και μείωση των ανισοτήτων.

Όπως επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας της ΝΔ στον ΣΚΑΪ «Ήταν και είναι μία πολύ μεγάλη νίκη προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, της κοινής λογικής…Δεν υπάρχει περιθώριο, ούτε χρόνος, ούτε δυνατότητα αλαζονείας…Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς τον επόμενο μήνα και θα το κάνουμε και δεν το σταματήσαμε στιγμή είναι πλέον να μιλήσουμε μόνο προγραμματικά…να συνεχίσουμε να αναλύουμε το πρόγραμμά μας…και να πείσουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας για αυτό που θέλουμε να κάνουμε στη χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις έντεκα το πρωί, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, για να παραλάβει από την κ. Σακελλαροπούλου τη δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία και επέστρεψε αμέσως.

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση, ως εκ τούτου βεβαίως κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, έχετε εσείς την δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η σκυτάλη πέρασε αργά το απόγευμα στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επέστρεψε με τη σειρά του την τρίτη διερευνητική εντολή.

«Ο ελληνικός λαός ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους δικαίου και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πολλούς και όχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Το δικό του μήνυμα, ενόψει της δεύτερης κάλπης εξέπεμψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Την προηγούμενη Κυριακή κάναμε ένα βήμα, τώρα πάμε για τα επόμενα. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, μοναδική, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των άλλων» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το δικό του προσκλητήριο απηύθυνε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η τεράστια νίκη προσωπική του Κυριάκου Μητσοτάκη….Και η τεράστια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ…(cut)…11:15…Προσκλητήριο πανστρατιά των πατριωτικών δυνάμεων και ψηφοφόρων. Να συσπειρωθούμε, για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη» είπε μιλώντας στον Real fm

Η 25η Ιουνίου κυκλώνεται πλέον στο πολιτικό ημερολόγιο…

Το δικό του μήνυμα, ενόψει της δεύτερης κάλπης εξέπεμψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Την προηγούμενη Κυριακή κάναμε ένα βήμα, τώρα πάμε για τα επόμενα. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, μοναδική, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των άλλων» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το δικό του προσκλητήριο απηύθυνε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η τεράστια νίκη προσωπική του Κυριάκου Μητσοτάκη….Και η τεράστια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ…(cut)…11:15…Προσκλητήριο πανστρατιά των πατριωτικών δυνάμεων και ψηφοφόρων. Να συσπειρωθούμε, για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη» είπε μιλώντας στον Real fm

Η 25η Ιουνίου κυκλώνεται πλέον στο πολιτικό ημερολόγιο…Ν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement