Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Δεν παραλαμβάνω τη διερευνητική εντολή – Το εκλογικό αποτέλεσμα για μας οδυνηρό σοκ

Όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση οπότε δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για τι θα ακολουθήσει.

Η κ. Σακελλαρόπουλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο κι αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο μεταξύ άλλων για οδυνηρό σοκ.

Ανάλογη αναμένεται και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Με το βλέμμα στη νέα προεκλογική περίοδο – Αποτίμηση αποτελεσμάτων και χάραξη στρατηγικών

Τα κόμματα πλέον έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις από εδώ πέρα στρατηγικές τους ενόψει της επανέναρξης του προεκλογικού αγώνα, βάσει των νέων δεδομένων που έδειξε η κάλπη της 21ης Μαΐου. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, το στρατηγείο της ΝΔ θα μεταφερθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχει αποκρυσταλλωθεί το πλήρες πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αττική και Περιφέρειες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη θα έχουν ως σημείο αναφοράς, σε πρώτη φάση, περιοχές τις οποίες ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν περιοχές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει περιθώριο να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της σε σύγκριση με το ορόσημο της 21ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αναφορές του στον διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «σκιαγράφησε» τη στρατηγική που θα χαράξει στη διάρκεια της νέας προεκλογικής εκστρατείας. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως πρόταγμα τη σταθερότητα, την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, το θετικό λόγο και τα θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Η πρώτη αποτίμηση, της βαριάς εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. «Αναλαμβάνω την ευθύνη και δεν εγκαταλείπω τη μάχη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη πρωτίστως,να αποτρέψει τη προοπτική ενός παντοδύναμου, και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Στην Κουμουνδούρου κυριαρχεί η αυτοκριτική, που ομολογείται ότι η ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Σημειώνουν ακόμα ότι υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές. Αναφορικά με την τακτική, από εδώ κι ύστερα, αυτή θα χαρακτηρίζεται από «σκληρό ροκ» απέναντι στις όμορες δυνάμεις και όχι μόνο, καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτονται ευθύνες στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για την επικράτηση, όπως λένε, της Δεξιάς. Εξειδικεύοντας, τονίζουν ότι απαξίωσαν την απλή αναλογική και επέλεξαν την μονομέτωπη επίθεση κατά Τσίπρα, την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος έτεινε χείρα συνεργασίας.

Σήμερα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, και την Τετάρτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική του δεύτερου γύρου.

Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε θέση μάχης. «Αν και πήγαν όλα καλά, έχουμε μπροστά μας αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην κριτική του, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για θράσος, λέγοντας ότι δεν διδάχθηκε τίποτα, από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ο πολιτικός σας κατήφορος, είναι ανάλογος με τον εκλογικό» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν θα μείνει στην μνήμη των προοδευτικών πολιτών «ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Λένε ακόμη ότι οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιόπιστη και ισχυρή αντιπολίτευση στην ΝΔ.

Επί ποδός και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Από αύριο, ο λαός θα βρίσκεται απέναντι στο νέο κύμα επίθεσης. Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός, στις αντιλαϊκές πολιτικές», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεν προδώσαμε κανέναν. Το αποδείξαμε, και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement