Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Μητσοτάκης και Τσίπρας – Στο επίκεντρο ακρίβεια και γερμανικές αποζημιώσεις

Προτάσσοντας τη συνέπεια λόγων και πράξεων της κυβέρνησης και στο μέτωπο της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την περιοδεία πολλαπλών συμβολισμών και μηνυμάτων στη Λέσβο και πλέον μεταβαίνει στην Ρόδο, όπου το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Το κολαστήριο της Μόριας δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και για αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία… Σήμερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική όψη. Απαλλαγμένα πια από το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού μπορούν να ξεδιπλώσουν πλήρως την αναπτυξιακή τους δυναμική», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρώην ΚΥΤ της Μόριας και ενημερώθηκε για τα έργα που θα γίνουν για να μετατραπεί σε χώρο παιδείας και πολιτισμού, αλλά και το κάστρο της Μυτιλήνης, στο οποίο εκτελούνται σημαντικά έργα αποκατάστασης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στις εκλογές, κράτησε στην πρώτη γραμμή το στόχο της αυτοδυναμίας.

«Η ΝΔ πρέπει να είναι πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου για να στείλουμε μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονες μας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Associated Press

Σε τέμπο εθνικών, εστιασμένο στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα μετά τις εκλογές στις δύο χώρες κινείται η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Associated Press. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των εκλογών στην Τουρκία και εκφράζει την ελπίδα ότι η επόμενη κυβέρνηση της γείτονος «θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση». Ειδική μνεία από τον πρωθυπουργό στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχει πει θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας», τονίζει.

Πεδίο αντιπαράθεση και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Το θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία τονίζει ότι η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την Γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Με αφορμή τη δήλωση του Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις τον κατηγόρησε ότι άλλαξε την πάγια Εθνική μας θέση για τη διεκδίκηση τους και θύμισε τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση αυτής της ιστορικής απαίτησης.

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε ειδικά στους πολίτες του Έβρου, τους πολίτες της παραμεθορίου λέγοντας ότι «Η καλύτερη άμυνα για τις παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος, είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ευημερίας».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στα εθνικά ζητήματα επιτεθειμένος παράλληλα στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μας έχει συνηθίσει αυτή η παράταξη να κάνουν τους εθνικόφρονες και τους λέοντες όταν τα πράγματα είναι ήρεμα. Όταν ζορίζουν, μεταμορφώνονται σε αμνούς, από κόκορες σε όρνιθες» είπε με έμφαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Oruc Reis και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Στέλνετε μήνυμα αλλαγής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης, μήνυμα που διαπερνά την Ελλάδα, αλλά και όλους τους πολίτες είτε προοδευτικούς είτε συντηρητικούς. Ζήτησε τη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ανοίξει ο δρόμος για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Τέλος μίλησε για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι διαψεύδει τα στοιχεία του ΌΟΣΑ ότι το 2022 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4%, για να συμπληρώσει ότι Έχουμε τιμές Λονδίνου με μισθούς Βουλγαρίας και να αναρωτηθεί ότι αν η ακρίβεια είναι εισαγόμενη γιατί εκατοντάδες πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα περνούν καθημερινά τα σύνορα για να πάνε στα σούπερ μάρκετ γειτονικών χωρών και για να βάλουν φθηνότερη βενζίνη.

Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Καβάλα και θα μιλήσει στην πλατεία Ελευθερίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Audi House of Progress είναι μια τεχνολογική έκθεση σε ένα θαυμαστό κλασσικό κτήριο σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

Advertisement