Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τα μηνύματα των «6» δέκα μέρες πριν από τις κάλπες – Παρασκήνιο και παραλειπόμενα του debate

«Καρφιά» και αλληλοκατηγορίες στην τρίωρη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, παρά το αυστηρό πρωτόκολλο και τους περιορισμούς. Το δίλημμα της κάλπης της 21ης Μαΐου έθεσε εκ νέου ο Πρωθυπουργός, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το… «άνοιγμα» στις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε ένα δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας ή αν θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε. Ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες έδωσα. Και έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ελλάδα του 2027».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Με βάση τα δεδομένα το πρώτο με το τρίτο κόμμα, μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Άκουσα σήμερα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, το καταγράφω. Ακούω βεβαίως και από τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις προγραμματικές που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».

Το «φλερτ» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έτυχε ανταπόκρισης από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει στις σαφείς αποστάσεις -τόσο από την Πειραιώς όσο και από την Κουμουνδούρου- και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να μιλά ξανά για προοδευτική διακυβέρνηση…«μούφα».

«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα, αλλά με προοπτική. Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Κουτσούμπας με αφορμή τη δήλωση του κ. Τσίπρα απάντησε: «Θα του έλεγα να σκεφτεί καλύτερα και να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι (…) Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, στρατηγικές στοχεύσεις ίδιες… Δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση».

Φωτιές άναψαν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για ποινικές ευθύνες στο θέμα της παρακολούθησής του, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μία υπόθεση «σκιά» στην κυβέρνησή του και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Με τον κ. Ανδρουλάκη να σημειώνει: «Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία, για αυτό και παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτή που έστησαν το παρακράτος».

«Αισθάνομαι λίγο αμήχανα, κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο, αν είναι πράγματι κατάσκοπος; εθνικά επικίνδυνος».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η ακρίβεια, αλλά και η κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «διατεθειμένος, στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, να συζητήσω μια επέκτασή του Market Pass και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

«Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, όταν ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη το ζητάνε και λένε ότι τα λεφτά πάνε σε ένα παρακράτος;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας μετά την πρώτη κάλπη, είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν θα χρειαστεί παραπάνω από τρεις μέρες για να τα αξιολογήσουν, πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνία, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν έλειψαν φυσικά και οι αναφορές στις προτάσεις περί παράλληλου νομίσματος.

«Κάθε σοβαρή χώρα κάθε σοβαρή χώρα που θέλει να σταθεί με την ευρωζώνη πρέπει να έχει plan B δεν έχει να κάνει με ένα παράλληλο νόμισμα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βαρουφάκης από την πλευρά του είπε «Ήταν λάθος η είσοδος στα ευρώ, αλλά ταυτόχρονα … θεωρούμε ότι θα ήταν μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ. Το σύστημα Δήμητρα … δεν αφορά νόμισμα, αφορά ένα σύστημα πληρωμών».

O τηλεοπτικός φακός συνέλαβε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα χαλαρούς και χαμογελαστούς. Με μία φωτογραφία απάντησε ο Πρωθυπουργός για την ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας.

Κόντρες αλλά και χαλαρές στιγμές

«Αυτή εδώ είναι η πρώτη φρεγάτα η οποία χτίζεται στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν. Με σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία. Για να γλιτώσει νέες παρεξηγήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να πει ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που τον έχει επηρεάσει περισσότερο: «Ε τώρα, μην αρχίσω να διεκδικώ και με τον κ. Κουτσούμπα που θεωρεί φαντάζομαι ότι έχει την αποκλειστική ιδιοκτησία της πνευματικής κληρονομιάς του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη, όπως ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος θεωρεί αποκλειστικότητα την κληρονομιά του κ. Παπανδρέου» απάντησε οκ. Τσίπρας.

Όχι μία, αλλά τέσσερις φωτογραφίες είχε μαζί του ο Κυριάκος Βελόπουλος. Όπως ανέφερε: «Εδώ έχω μπροστά μου εικόνα θρησκευτικού βιβλίου. Ξέρετε τι είναι εδώ; Ινδιάνα η Παναγιά, εδώ είναι γκέισα η Παναγία. Αυτό δεν είναι πρόστυχο;»

Οι τόνοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ανέβηκαν και για την εξωτερική πολιτική, με αιχμή τον φράκτη στον Έβρο, τα εξοπλιστικά και τις αμυντικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.

Ικανοποιημένα τα κομματικά επιτελεία για το debate

Η πρώτη, μετά το 2015, τρίωρη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, είχε πλούσιο προσκήνιο και παρασκήνιο, αλλά και χαλαρές στιγμές πριν σηκωθεί η αυλαία.

Με κοινή αφετηρία, το πολιτικό πινγκ πονγκ των 180 λεπτών της τηλεμαχίας, τα κομματικά στρατόπεδα κάνουν τη δική τους αποτίμηση. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, από τα Τρίκαλα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία: «Υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη υπάρχει ένας προοδευτικός αχταρμάς. Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεμαχία ήταν σαφής, ψύχραιμος και γνώστης, απαντούσε επί της ουσίας και εστίασε στο μέλλον, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να επιτίθεται στον πρωθυπουργό και να απαντά γενικόλογα.

Τα “καρφιά” του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκαν κατά την περιοδεία του στα Τρίκαλα, όταν με αφορμή μία εφαρμογή για τα γήπεδα της πόλης αναφέρθηκε με νόημα σε νικητές και χαμένους. «Όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική υπήρχε ένας κανόνας μόνο: κερδίζεις μένεις – χάνεις φεύγεις» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Πηγές της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας  «πέρασε», την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχτηκε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης, ενώ σχολιάζοντας την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι δεν κατάφερε να κρύψει την τεράστια απόσταση του από την πραγματικότητα.

Στον απόηχο του debate, η υπόθεση των παρακολουθήσεων μετατρέπεται και πάλι σε πρωταγωνιστικό πεδίο σύγκρουσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «σπάνια είδηση» που έδωσε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή. Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη».

Η Ελλάδα βρίσκεται 14 θέσεις ψηλότερα από το 2018 στον Δείκτη Δημοκρατίας, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εγκαλώντας για δημιουργία εντυπώσεων τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός στο debate δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το να αναφέρει επί λέξει τον τίτλο του περιοδικού Economist […] O τίτλος του άρθρου είναι: Η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική βελτίωση παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η αναφορά ήταν σαφής, όσο και αν προσπαθεί να τη διαστρεβλώσει ο κ. Τσίπρας» σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος.

«Πυρά» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το θέμα των παρακολουθήσεων. «Περιμένω τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» είπε και σχολίασε ότι «Υπάρχουν πρόσωπα που υπονόμευσαν τη Δημοκρατία».

Η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει να προσκαλεί τα κόμματα να καταθέσουν τα οικονομικά τους προγράμματα προκειμένου, όπως επισημαίνει, να κοστολογηθούν με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο. «Ταυτόχρονα προσκαλούμε και προκαλούμε τα κόμματα να συμφωνήσουμε όλοι ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα νομοθετήσουμε ρητή διάταξη που θα προβλέπει ότι κάθε οικονομική πρόταση που κατατίθεται από ένα πολιτικό κόμμα θα έχει πρώτα κοστολογηθεί από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο. Θα ανταποκριθούν;» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί παίρνουν και πάλι το δρόμο των περιοδειών, μέχρι το ορόσημο της 21ης Μαΐου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement