Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ 25: Ρεύμα για όλους – Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και εθνικοποίηση ενιαίας ΔΕΗ

Τις θέσεις τους για το θέμα της ενέργειας και συγκεκριμένα για το ηλεκτρικό ρεύμα διατυπώνει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει: Γιατί δίνετε τόση έμφαση στην κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας;
Επειδή εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού. Πρόκειται για ένα καρτέλ όπου οι εκπρόσωποι των Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη, Μυτιληναίου και της Βρετανικής CVC «μαγειρεύουν» όποια τιμή χονδρικής τους καπνίσει.
Ακόμα κι όταν, το καλοκαίρι του 2022, η ΝΔ έβαλε πλαφόν στην χονδρική, η χονδρική διαμορφωνόταν από το ψευτο-Χρηματιστήριο-Καρτέλ Ενέργειας. Την διαφορά της χονδρικής από το πλαφόν υποτίθεται ότι την παρακρατούσε το κράτος αλλά την παρέδιδε στους παρόχους που (τι έκπληξη!) ανήκουν στους… Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη, Μυτιληναίο και την Βρετανική CVC!

Κι έτσι, για να μην ξεσηκωθούν οι πολίτες, η κυβέρνηση επιδοτούσε τους λογαριασμούς – δηλαδή τους ολιγάρχες – με δανεικά που φόρτωνε στο χρεωκοπημένο Δημόσιο, δηλαδή στις επόμενες γενιές.
Χωρίς κατάργηση αυτού του χυδαίου Χρηματιστήριου-Καρτέλ Ενέργειας, δεν θα πάρουν ανάσες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν θα ανασάνει ούτε η κοινωνία ούτε το κράτος.
Είστε το μόνο κόμμα που έχετε πρόβλημα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Γιατί;

Επειδή όχι μόνο είναι το απόλυτο μονοπώλιο (όσον αφορά την μεταφορά του ρεύματος στο σπίτι σου ή στο μαγαζί σου) αλλά και ανήκει στην Macquarie, μια αυστραλιανή εταιρεία με παράδοση στη λεηλασία τέως κρατικών μονοπωλίων. Από αυτή την Πρωτομαγιά, η λεηλασία της Macquarie-ΔΕΔΔΗΕ χτύπησε κόκκινο καθώς, με την έγκριση της ΡΑΕ της «Μητσοτάκης ΑΕ», το πάγιο παροχής αυξήθηκε από 56 λεπτά σε 4,4 ευρώ, δηλαδή 750%!
Πως θα ορίζεται η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας;
Πολύ απλά, η μέγιστη τιμή λιανικής θα ισούται με το μέσο κόστος παραγωγής και διανομής συν 5%.

Το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάτε για εθνικοποίηση της ΔΕΗ; Που διαφωνείτε;
Εμείς θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο-Καρτέλ Ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που το νομοθέτησε δεν τα το καταργήσει.
Εμείς εθνικοποιήσουμε η ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ βάζοντας πλαφόν στις τιμές και τις εισπράξεις τους που θα ρίξουν πολύ χαμηλά την τιμή των μετοχών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ αγοράζοντάς τις πανάκριβα από την CVC. Για τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τους παρόχους που λειτουργούν παρασιτικά δεν θα κάνουν τίποτα.

Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αγγίξει το καρτέλ που λεηλατεί τους πολλούς ενώ το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» θα το καταργήσουμε ολοκληρωτικά με στόχο την επανα-σύσταση της ενιαίας ΔΕΗ και, αμέσως μετά, την κοινωνικοποίησή της.
Τι σημαίνει «κοινωνικοποίηση» της Ενιαίας ΔΕΗ και πως αυτό συνδέεται με τις ενεργειακές κοινότητες;
Η νέα Ενιαία ΔΕΗ δεν πρέπει, έχοντας γλυτώσει από τα νύχια του καρτέλ, να πέσει στα χέρια υπουργών και γραφειοκρατών. Πρέπει να λογοδοτεί και να υπηρετεί την κοινωνία. Για να γίνει αυτό, τα Διοικητικά Συμβούλια θα επιλέγονται και θα λογοδοτούν σε ειδικό ΔΙΑΣΚΕΠ – Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο κοινωνικού ελέγχου, οι άδειες για νέες μονάδες παραγωγής θα δίνονται ως επί το πλείστον σε ενεργειακές, συμμετοχικές κοινότητες που θα διοικούνται από δικά τους, τοπικά/γειτονικά, ΔΙΑΣΚΕΠ.

Θα συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες στην κατάργηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;
Είναι αδύνατον να συμφωνήσουν. Όμως, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία της Ισπανίας, όταν μια κυβέρνηση έχει την στήριξη των πολιτών στην νομοθέτηση ριζοσπαστικών πολιτικών στον χώρο της ενέργειας που συγκρούονται με τις

Οδηγίες της ΕΕ, π.χ. κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, οι Βρυξέλλες κάνουν πίσω. Για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την ρήξη: Όχι μόνο επειδή, αν δεν είσαι έτοιμος για τη ρήξη, γίνεσαι υποχείριο του καρτέλ των ολιγαρχών αλλά κι επειδή, αν είσαι έτοιμος για τη ρήξη, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην χρειαστεί η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Τι θα γίνει με την ανεργία που φέρνει η απολιγνιτοποίηση; Πως θα προωθηθεί η πράσινη ανάπτυξη;

Ο μόνος τρόπος, μεσοπρόθεσμα, να απορροφηθεί η ανεργία που φέρνει η απολιγνιτοποίηση, αλλά και η γενικότερη αποβιομηχάνιση της χώρας, είναι η μαζική παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και μπαταριών νέας τεχνολογίας σε περιοχές όπως η Πάτρα, η Μεγαλόπολη, η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Θράκη – και η χρήση τους για την παραγωγή και διανομή πράσινου υδρογόνου (το ντίζελ του μέλλοντος).

Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει όσο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μονοπωλείται από το σημερινό καρτέλ που δεν έχει κανένα λόγο να επιτρέψει την οποιαδήποτε αλλαγή που υπονομεύει το ληστρικό της μοντέλο.
ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη
Κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας
Πλαφόν στη λιανική τιμή
Επανασύσταση και Κοινωνικοποίηση της Ενιαίας ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, παραγωγούς & παρόχους)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement