Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου – Ντ. Χάρλεϊ: Κοινή ιστορία και αρχές για Ελλάδα και Αυστραλία

Στην Αθήνα βρίσκεται γενικός κυβερνήτης της κοινοπολιτείας της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χάρλεϊ μετά από πρόσκληση της προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρωί συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι σταθεροί δεσμοί φιλίας Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται και εμπλουτίζονται από παραδοσιακή και μακρά φιλία και ενισχύονται από την παρουσία της ελληνικής ομογένειας, η οποία είναι η δεύτερη σε μέγεθος στην υφήλιο, είπε η κ. Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας τη «δυναμική παρουσία των Ελλήνων της Αυστραλίας, στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι».

«Θα ήθελα εδώ να επισημάνω και την παρουσία ομογενών Γερουσιαστών και Βουλευτών στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας, που προφανώς ενισχύει ακόμη περαιτέρω και ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Οι σχέσεις αυτές έχουν κοινή βάση τον σεβασμό και την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, και αυτό κατέστη ιδιαίτερα έντονο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τον λόγο αυτόν χαίρομαι που θα έχουμε αύριο την ευκαιρία να μεταβούμε στη Λήμνο προκειμένου να παραστούμε στην εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Αλλά και πρόσφατα, με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Αυστραλία ήδη είχαν κοινή αποφασιστική στάση και από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και αμφισβητεί τις αξίες της δημοκρατίας, που όλοι υπερασπιζόμαστε.

Ο σεβασμός της αξίας της δημοκρατίας, του δικαίου διεθνούς με έμφαση και στο δίκαιο της θάλασσας, είναι κοινή παραδοχή για τις χώρες μας και είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι σχέσεις μας», είπε επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ντέιβιντ Χάρλεϊ από την πλευρά του αναφέρθηκε σε «πραγματικά δυνατή σχέση. «Η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία ξεπερνά τις 500.000 σε διάφορες πόλεις, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν μεγάλη συνεισφορά στην πολιτική, στην πολιτιστική, στην αθλητική ζωή. Όποιον τομέα και αν αναφέρει κανείς, πάντα θα βρει κάποιον ελληνικής καταγωγής να συμμετέχει», πρόσθεσε.

«Πραγματικά, έχουμε μια κοινή ιστορία, έχουμε πολεμήσει και ξέρετε εμείς δεν μένουμε μόνο στα λόγια, τα τιμάμε αυτά και στην πράξη. Ως εκ τούτου, χαίρομαι πολύ, που αύριο θα μεταβούμε μαζί στη Λήμνο για να τιμήσουμε τις νοσοκόμες, αλλά και τον λαό της Λήμνου, ο οποίος τόσο πολύ βοήθησε την εποχή εκείνη. Όταν ήμουν νέος ήθελα να γίνω αρχαιολόγος. Εντάχθηκα στις ένοπλες δυνάμεις, έσκαψα πολύ βαθιά αλλά όχι για αρχαιολογικούς σκοπούς. Πάντοτε συγκινούμαι όταν έρχομαι στη χώρα σας, οι αρχαιολογικοί τόποι, ο τρόπος που έχουν συντηρηθεί και διατηρούνται πραγματικά τιμούν εσάς και το λαό σας», είπε ο Αυστραλός αξιωματούχος.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement